Όπως αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δεν είχε προηγηθεί απολύτως καμία ενημέρωση ούτε από επίσημα κυβερνητικά χείλη ούτε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αναστάτωση, καθώς οι φαρμακοποιοί καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα και να λύσουν απορίες των πολιτών για τη διαδικασία διάθεσης των εν λόγω tests, κάτι που και οι ίδιοι αγνοούν, αφού η πολιτεία δεν φρόντισε ούτε να συζητήσει μαζί τους ούτε καν να τους ενημερώσει για το σχέδιό της, σημειώνουν.
«Πρωταρχική σημασία για μας έχει η διασφάλιση της υγείας τόσο των συναδέλφων μας που μπορεί να έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα του SARS-CoV-2 και πώς επιτυγχάνεται αυτή μέσω της όλης διαδικασίας, όσο και των πολιτών που εξυπηρετούνται στα φαρμακεία και, προφανώς, ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του συλλόγου.
Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι από την πρώτη μέρα της πανδημίας, λειτουργούν τα φαρμακεία τους 24 ώρες το 24ωρο για να εξυπηρετούν τους ασθενείς, ενώ στάθηκαν στο πλευρό της πολιτείας, συμβάλλοντας στη στήριξη των μέτρων προστασίας και της αναγκαιότητας του εμβολιασμού. «Και είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να το κάνουμε, υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτεία δεν θα λαμβάνει αποφάσεις εν αγνοία μας», αναφέρουν.
Για το λόγο αυτό ζητούν από την πολιτεία να δώσει διευκρινίσεις για τον τρόπο και τη διάθεση των rapid tests και πιο συγκεκριμένα:
-Τι είδους tests θα παραδοθούν στα φαρμακεία;
-Πώς θα γίνεται η προμήθειά τους;
-Πώς θα ανανεώνονται τα tests όταν τελειώσουν;
-Πόσα tests θα παραδοθούν σε κάθε φαρμακείο;
-Πώς διασφαλίζεται ότι θα γίνονται με τον σωστό τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
-Πώς θα διασφαλίζεται η σωστή εκτίμηση του αποτελέσματος;
-Όταν ένα δείγμα είναι θετικό, πώς και από ποιον θα καταγράφεται; Πώς θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ;
-Πώς θα απορρίπτονται τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς από τα θετικά tests;
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις