Η Κοινωνία των Πολιτών απαιτεί το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης να προτεραιοποιήσει τη δημιουργία μίας πιο πράσινης και δίκαιης κοινωνίας
Η Κοινωνία των Πολιτών απαιτεί το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης να προτεραιοποιήσει τη δημιουργία μίας πιο πράσινης και δίκαιης κοινωνίας

Η Ελλάδα, όπως και όλα τα άλλα κράτη μέλη, έχει προθεσμία μέχρι τα τέλη Απριλίου να υποβάλει το σχέδιό της στην ΕΕ όπου θα περιγράφει πώς θα δαπανήσει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η Κοινωνία των Πολιτών το θεωρεί μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για μία πραγματικά δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη μετάβαση και ζητά διαφάνεια στη διαδικασία σχεδιασμού του.

Παρά τις ελπίδες για μία συμμετοχική και διαφανή διαδικασία, μέχρι στιγμής η Κοινωνία των Πολιτών έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό εκτός αυτής και παραμένει στο σκοτάδι για τα επόμενα βήματα. “Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, τόσο για λόγους παρακολούθησης και λογοδοσίας όσο και για να μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες, κάτι που είναι απαραίτητο για μία επιτυχημένη ανάκαμψη” λέει η εκπρόσωπος της Common Ground, ΝτομινίκαΣπυράτου.

Καθώς οι πρόσφατες κρίσεις (οικονομική, υποδοχής προσφύγων, πανδημία) έχουν εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας, οι υπογράφουσες οργανώσεις πιστεύουν πως οι πολιτικές για την ανάκαμψη θα πρέπει να στοχεύουν σε τυπικά παραμελημένους πληθυσμούς όπως τα φτωχά νοικοκυριά, τους άστεγους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον και να αποτρέψουμε μελλοντικές καταστροφές και εκτοπισμούς.

“Από τη μία πλευρά, αντιμετωπίζουμε μία πανδημία, την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, την κλιματική κρίση και τις αυξημένες κοινωνικές ανισότητες. Από την άλλη, έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης για να προστατέψουμε την υγεία μας, τη βιοποικιλότητα, τον πλανήτη, και να προωθήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη όχι μόνο σε προ-πανδημιακά επίπεδα, αλλά για να κάνουμε την κοινωνία μας ισχυρότερη, υγιέστερη και πιο συνεκτική από ποτέ. Απειλή και ευκαιρία”, λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

 

Η Common Ground και οι υπόλοιποι συνυπογράφοντες καλούν την ελληνική κυβέρνηση:

 

  • Να προσκαλέσει ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας, και ειδικότερα της Κοινωνίας των Πολιτών, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη χρήση των κονδυλίων για την ανάκαμψη προτού κατατεθεί το τελικό της σχέδιο τον Απρίλιο, και να εξασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή τους στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση του σχεδίου.
  • Να προετοιμάσει ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με προτεινόμενα προγράμματα, στόχους, ωφελούμενους και επιθυμητά αποτελέσματα, το οποίο θα περιλαμβάνει έγκυρους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες.
  • Να αυξήσει τη σαφήνεια και τη διαφάνεια γύρω από τις διαδικασίες, συμπεριλαμβάνοντας τακτικές συνεδρίες ανταλλαγής πληροφοριών με ενδιαφερόμενους φορείς και εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών.

 

Γιατί είναι σημαντικό: Εάν τα παραπάνω μέτρα εφαρμοστούν ως μέρος μίας συντονισμένης προσπάθειας σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες και ευκαιρίες χρηματοδότησης για την ενίσχυση πολιτικών, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει από την πανδημία και θα την οδηγήσουν σε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

 

Μετά από χρόνια λιτότητας, την κρίση υποδοχής προσφύγων και τώρα την πανδημία, αυτό το μεγάλο χρηματικό ποσό μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία να αλλάξει πορεία και να αρχίσει πραγματικά να ανακάμπτει από οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Για να το πετύχει, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει να επαναλάβει τις πολιτικές του παρελθόντος, οι οποίες μας οδήγησαν στη δυσμενή θέση που βρισκόμαστε σήμερα (αντιμετώπιση αυξανόμενων ανισοτήτων, πόλωση, αδικία, απώλεια βιοποικιλότητας και κλιματική αλλαγή).

 

Οι υπογράφουσες οργανώσεις:

1.ActionAid Ελλάς

2.Αλληλεγγύη Λέσβου

3.ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”

4.Άνεμος Ανανέωσης

5.ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την     Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία

6.ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών

7.ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

8.BetterDaysGreece

9. Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας

10. ChangemakersLab

11. Common GroundGreece

12. Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

13. Δίκτυο Μέλισσα 

14. Δράση για την Άγρια Ζωή

15. ECHO100PLUS

16. Ecocity

17. Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία

18. Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ

19.Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

20. Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

21. Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων        

22. ΕΛΙΞ

23. Emfasis Foundation

24. Fenix-Humanitarian Legal Aid

25. Food On

26. Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity

27. GIVMED

28. Greenpeace Ελλάδα

29. HIAS

30. HIGGS

31. HumanRights360

32. ΘάλασσαΑλληλεγγύης

33. ΙΘΑΚΗ

34. International Rescue Committee (IRC)

35. ‘Iριδα-Κέντρο Γυναικών Λυδία Σιαπαρδάνη

36. Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών “Διοτίμα”

37. MEDASSET

38. Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο-MedINA

39. ΜΕΤΑδραση-Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη

40. Mobile Info Team (MIT)

41. Μπορούμε

42. Odyssea

43. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

44. Οικολογική Κίνηση Δράμας

45. Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

46. Οργάνωση Γη

47. Παιδικά Χωριά SOS

48. Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

49. Περιοδικό δρόμου «Σχεδία»

50.PeopleBehind

51.Praksis

52.Προμηθέας

53.Refugee Rights Europe

54. Samos Volunteers

55. SolidarityNow

56. Steps

57.Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”

58.Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ)

59. Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”

60. Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή

61. Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών του Συμβουλίου της Ευρώπης

62. Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους - Σ.Κ.Ε.Π

63. Συν-ειρμός ΑμΚΕΚοιν. Αλληλεγγύης

64. Terre des hommesHellas

65. The Bee Camp

66. The Green Tank

67. ΦίλοιτουΜόντε

68. Velos Youth

69. We are Solomon

70. WWF Ελλάς

Δείτε εδώ την επιστολή

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις