Δηλώθηκε κατηγορηματικά η αντίθεσή μας για μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα αδέσποτα ζώα από το καθ΄ όλα αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ανακοίνωση Παραρτήματος Ηπείρου ΠΚΣ
Συνέντευξη για το νέο σχέδιο Νόμου περί της «ευζωίας των ζώων συντροφιάς» έδωσε την Παρασκευή (12/3) το βράδυ ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Χόβολος Θεόδωρος στο Ηπειρωτικό τηλεοπτικό κανάλι "I TV
Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι το σχέδιο Νόμου κυκλοφόρησε εν αγνοία του συνόλου των κτηνιατρικών θεσμών της χώρας και ότι μόλις τώρα έγινε γνωστό και σε εμάς.
Σε μια προσπάθεια εκπροσώπησης του κτηνιατρικού κόσμου της Ηπείρου και ανάδειξης της σπουδαιότητάς του κτηνιάτρου, ο οποίος φύση και θέση είναι ο μοναδικός που μπορεί με επιστημονικό – αντικειμενικό τρόπο να ορίσει ζητήματα ευζωίας ζώων αλλά και κυρίως ζητήματα Δημόσια Υγεία, η συνέντευξη περιστράφηκε κύρια στα παρακάτω ζητήματα.
1ον Δηλώθηκε κατηγορηματικά η αντίθεσή μας για μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα αδέσποτα ζώα από το καθ΄ όλα αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτή η μεταφορά αποτελεί μια αποκαλυπτική ομολογία από μεριάς της Κυβέρνησης ότι το ζήτημα των Αδέσποτων Ζώων αποτελεί ένα τεχνικό θέμα στο οποίο μια διοικητική – τεχνοκρατική γραφειοκρατία, άσχετη με το ζήτημα, θα επιτηρεί την κατανομή κονδυλίων και όχι ένα μέγα κοινωνικό ζήτημα με σαφείς προεκτάσεις στη Δημόσια Υγεία.
2ον Δηλώθηκε εξ αρχής ότι το προηγούμενο νομικό πλαίσιο και ειδικά ο Ν. 4039/2012 αποτελούσε ικανοποιητικό μέσο - οι όποιες βελτιώσεις θα μπορούσαν να γίνουν με τροποποιήσεις - για την οριστική επίλυση του θέματος των Αδέσποτων Ζώων. Αυτό που τελικά εμπόδισε την εφαρμογή του ήταν η μη ύπαρξη πολιτικής βούλησης για :
α) καθολική ηλεκτρονική σήμανση δεσποζόμενων και αδέσποτων και
β) την εφαρμογής των Δημοτικών-Διαδημοτικών Κτηνιατρείων και Καταφυγίων.
Η έλλειψη αυτής της πολιτικής βούλησης που αβίαστα προκύπτει από το σχέδιο νόμου υπονομεύει την οποιαδήποτε νέα προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος.
3ον. Εκτιμήθηκε ότι η ανάγκη για νέα νομοθετική ρύθμιση πηγάζει από την ανάγκη
α) για αποδόμησης των κρατικών κτηνιατρικών ελέγχων,
β) τον παράδοση της αναπαραγωγής των δεσποζόμενων ζώων σε ιδιωτικούς ελέγχους επί αμοιβής και παράβολα ανά νεογνό ( ιδιωτική τριμελή επιτροπή θα αδειοδοτεί σχετικά) και
γ) τη θεσμικής διεύρυνσης για την -επί δημόσιας δαπάνης - είσοδο ιδιωτών στην διαχείριση των Αδέσποτων (αδιευκρίνιστες Φιλοζωϊκες Οργανώσεις. ΜΚΟ κλπ)
Σε ευρεία διαδικτυακή συνάντηση του Παραρτήματος που προγραμματίζεται θα συζητηθεί εκτενέστερα το σ/ν και θα υπάρξουν οριστικές θέσεις για το ζήτημα βλέποντας και τις αποφάσεις των κεντρικών οργάνων.