Παρά τη δέσμευση πολλών τραπεζών να υποστηρίξουν τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και να μειώσουν την χρηματοδότησή τους για δραστηριότητες που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα, χορήγησαν πέρυσι 750 δισ.δολάρια υπό μορφή δανείων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανάλυση της ομάδας ακτιβιστών Rainforest Action Network.
Η μεγαλύτερη αύξηση της χρηματοδότηση προς εταιρείες ορυκτών καυσίμων πιστώνεται στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, της τάξης του 41% ή των 41 δισ.δολαρίων. Και αυτό, παρότι η γαλλική τράπεζα διεκδικεί τον τίτλο του «ηγέτη» στην πράσινη χρηματοδότηση και έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να προσαρμόσει το χαρτοφυλάκιό της για να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Από τότε που υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισιού, έχει χορηγήσει συνολικά 121 δισ.δολάρια.
Οι αμερικανικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες εταιρειών στον χώρο των ορυκτών καυσίμων. Η JPMorgan Chase παραμένει ο κορυφαίος παίκτης παρέχοντας κεφάλαια ύψους 317 δισ.δολαρίων μέσω δανείων ή έκδοσης ομολογιών και μετοχών από το 2016. Ωστόσο, πέρυσι, μείωσε το ποσό της χρηματοδότησης κατά 20% στα 51 δισ.δολάρα.
Η Citigroup ακολουθεί στη δεύτερη θέση, παρέχοντας 48 δισ.δολαρια πέρυσι, λιγότερα μεν από τα 55 δισ.δολαρια του 2019, αν και από το 2016 το σύνολο των δανείων που έχει προσφέρει στον χώρο των ορυκτών καυσίμων ανέρχεται στα 238 δισ.δολάρια. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε η Wells Fargo στη διάρκεια του 2020, της τάξης του 42%, προσφέροντας μόλις 26 δισ.δολάρια.
Συνολικά, οι 60 μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη έχουν χορηγήσει 3,8 τρισ.δολάρια σε εταιρείες στον χώρο των ορυκτών καυσίμων από το 2016, το έτος που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού.
Επίσης, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα εν μέσω των lockdowns, οι τράπεζες εξακολούθησαν να παρέχουν περισσότερο κεφάλαιο σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα το 2020 απ΄ό,τι παρείχαν το 2016 και 2017. Η τάση αυτή δείχνει ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να κινούνται προς τη λάθιος κατεύθυνση, αναφέρουν οι ακτιβιστές.
Πηγή: Moneyreview
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις