Με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας (32 ώρες), ξεκινάμε στην πραγματική συζήτηση της εποχής μας», δήλωσε ο Iñigo Errejón της Más País στο Twitter
Η Ισπανία θα μπορούσε να γίνει μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα δοκιμάσει την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα αφού η κυβέρνηση συμφώνησε να ξεκινήσει ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα για εταιρείες που ενδιαφέρονται για την ιδέα.
Νωρίτερα φέτος, το μικρό αριστερό ισπανικό κόμμα Más País ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί την πρότασή της να δοκιμάσει αυτή την ιδέα. Έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες, και στην επόμενη συνάντηση να αναμένεται να πραγματοποιηθεί.
Από τη Νέα Ζηλανδία στη Γερμανία, η ιδέα κερδίζει σταθερά έδαφος παγκοσμίως. Χαιρετίζεται από τους υποστηρικτές της ως μέσο για την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η πρόταση έχει αποκτήσει νέα σημασία καθώς η πανδημία οξύνει τα ζητήματα σχετικά με την ευημερία, την εξάντληση και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και επαγγελματικής ζωής .
Αριστερά κόμματα στην Ισπανία - όπου μια απεργία 44 ημερών στη Βαρκελώνη το 1919 είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να γίνει μια από τις πρώτες στη Δυτική Ευρώπη που υιοθέτησε την οκτώωρη εργάσιμη ημέρα - έχουν καταλάβει την ιδέα. «Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες όπου οι εργαζόμενοι βάζουν περισσότερες ώρες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά δεν είμαστε μεταξύ των πιο παραγωγικών χωρών », δήλωσε ο Errejón. «Υποστηρίζω ότι το να δουλεύεις περισσότερες ώρες δεν σημαίνει καλύτερη δουλειά.»
«Με αυτά τα στοιχεία, υπολογίζουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε περίπου 200 εταιρείες να συμμετέχουν, με συνολικά οπουδήποτε από 3.000 έως 6.000 εργαζόμενους», δήλωσε ο Héctor Tejero της Más País. «Οι μόνες κόκκινες γραμμές είναι ότι θέλουμε να δούμε μια πραγματική μείωση των ωρών εργασίας και χωρίς απώλεια μισθών ή θέσεων εργασίας.»
Ο Tejero υπολόγισε ότι το πρόγραμμα πιλότος θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το φθινόπωρο, εγκαινιάζοντας την πρώτη εθνική πρωτοβουλία για τη μείωση των ωρών εργασίας από τότε που η Γαλλία άρχισε να περιορίζει την εβδομάδα εργασίας στις 35 ώρες το 1998. «Η Ισπανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα πραγματοποιήσει μια δοκιμή αυτού του μεγέθους », είπε ο Tejero. "Ένα πιλοτικό πρόγραμμα σαν αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί πουθενά στον κόσμο."
Το κόμμα πρότεινε στο πρόγραμμα πιλότο να καθοδηγείται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων - συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από την κυβέρνηση, τα εργατικά σωματεία και τα επιχειρηματικά λόμπι - που θα βοηθήσουν επίσης στην ανάλυση των αποτελεσμάτων.
Αυτό που ελπίζει να δει η κ. Pais είναι μια ηχώ της εμπειρίας της Software Delsol, της ισπανικής εταιρείας που πέρυσι έγινε η πρώτη στη χώρα που εφάρμοσε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. «Έβλεπαν μείωση της απουσίας, αύξηση της παραγωγικότητας και οι εργαζόμενοι λένε ότι είναι πιο ευτυχισμένοι», δήλωσε ο Tejero.
Μια πηγή με το υπουργείο βιομηχανίας της Ισπανίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα ήταν στα αρχικά τους στάδια. Σε αυτό το σημείο όλα είναι προς συζήτηση, από το κόστος του πιλοτικού προγράμματος έως τον αριθμό των εμπλεκόμενων εταιρειών και το χρονοδιάγραμμα, πρόσθεσε.
Η ιδέα αντιμετωπίστηκε από την αντιπολίτευση και ειδικά από ορισμένα μέρη, με έναν από τους ηγέτες από τις κύριες επιχειρηματικές ενώσεις της χώρας να την χαρακτηρίζει ως «τρέλα» μετά την χειρότερη ύφεση της χώρας μετά τον εμφύλιο πόλεμο. «Η έξοδος από αυτήν την κρίση απαιτεί περισσότερη δουλειά, όχι λιγότερη», δήλωσε ο Ρικάρντο Μουρ του CEOE σε φόρουμ τον Δεκέμβριο.
Καθώς η Ισπανία έρχεται μπροστά με το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα , η πρόοδός θα παρακολουθείται στενά στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο. ζητά την κατανόησή ότι θα είναι το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο της τετραήμερης εβδομάδας», δήλωσε ο Joe Ryle της καμπάνιας 4 ημερών. "Καλούμε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το ισπανικό παράδειγμα για να ανοίξουν το δρόμο για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας"
Είναι σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε κάνει τους ανθρώπους να αγχώνονται, να εξαντλούνται, να εργάζονται υπερβολικά και να προκαλούν τεράστια προβλήματα στο χώρο εργασίας και ψυχικής υγείας», είπε. «Η εβδομάδα τεσσάρων ημερών θα ήταν καλή για την οικονομία, καλή για τους εργαζόμενους και καλή για το περιβάλλον.
Mε πληροφορίες από guardian