Αριθμοί κινητών τηλεφώνων και προσωπικές πληροφορίες διέρρευσαν για εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και για 617.722 Έλληνες.
Στοιχεία από χακάρισμα που πραγματοποιήθηκε το 2019 στην δημοφιλή εφαρμογή social media του Facebook δημοσιεύθηκαν σε ένα forum για χάκερς. Στη δημοσίευση, περιέχονται πληροφορίες από 106 χώρες, συμπεριλαμβανομένων αριθμών τηλεφώνου, οικογενειακής κατάσταση, τόπος διαμονής, επάγγελμα, ημερομηνιών γέννησης και διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο σοβαρές ψηφιακές πειρατείες που έχουν σημειωθεί ποτέ στα social media. Σύμφωνα με το hackread.com, όπου παρουσιάζεται αναλυτικά πόσοι είναι οι χρήστες των οποίων τα δεδομένα διέρρευσαν ανά χώρα, η διαρροή δεν αφορά κωδικούς πρόσβασης στον λογαριασμό του Facebook.
Τα δεδομένα που διέρρευσαν, σύμφωνα με άρθρο του Business Insider, είναι διαθέσιμα δωρεάν σε ένα φόρουμ χάκερ, καθιστώντας τα προσβάσιμα σε οποιονδήποτε έχει βασικές δεξιότητες.
Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι «πρόκειται για παλιά δεδομένα που είχαν αναφερθεί στο παρελθόν, το 2019» σημειώνοντας ότι «βρήκαμε και επιδιορθώσαμε αυτό το ζήτημα τον Αύγουστο του 2019».
Ο Αλόν Γκαλ, συνιδρυτής της ισραηλινής εταιρίας κυβερνοασφαλείας Hudson Rock και ένας από τους πρώτους που εντόπισαν τη διαρροή των δεδομένων το περασμένο Σάββατο, δήλωσε πως μια βάση δεδομένων τέτοιας έκτασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκμετάλλευση των δεδομένων από κακοποιά στοιχεία προκειμένου να επιχειρήσουν την απόκτηση του ελέγχου διαφόρων λογαριασμών.
Σημειώνοντας σε ανάρτηση του στο twitter ότι οι βάσεις δεδομένων, ειδικά αν είναι μεγάλες ή σπάνιες, δεν κοινοποιούνται αμέσως, επειδή τα άτομα που τις διατηρούν προσπαθούν να επωφεληθούν οικονομικά όσο μπορούν», με την διαδικασία μερικές φορές διαρκεί χρόνια, μερικές φορές μέρες, αλλά τελικά όλες οι ιδιωτικές βάσεις δεδομένων διαρρέουν αφού πρώτα πουληθούν, σημείωσε χαρακτηριστικά.
H ιστοσελίδα bleepingcomputer δημοσιεύει τον κατάλογο των χωρών οι χρήστες των οποίων έχουν πέσει θύματα της διαρροής. Περιλαμβάνονται στοιχεία 617.722 χρηστών από την Ελλάδα και 152.321 από την Κύπρο.
Σημειώνεται ότι τα κλεμμένα δεδομένα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε μια κοινότητα πειρατείας τον Ιούνιο του 2020 όταν ένα μέλος άρχισε να πωλεί τα δεδομένα του Facebook σε άλλα μέλη. Αυτό που έκανε τη διαρροή αυτή να ξεχωρίζει ήταν ότι περιείχε πληροφορίες μέλους που μπορούν να διαγραφούν από δημόσια προφίλ και ιδιωτικούς αριθμούς κινητών που σχετίζονται με τους λογαριασμούς.
Το Σάββατο η διαρροή δεδομένων στο Facebook κυκλοφόρησε δωρεάν στο ίδιο φόρουμ χάκερ για οκτώ πιστωτικές μονάδες, μια μορφή νομίσματος στο φόρουμ χάκερ, που ισούται με περίπου 2,19 $.