Την ανάγκη να υπάρχει ένα σαφές όραμα για το πώς θα μειωθούν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν την εποχή της Covid-19 τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε άρθρο του, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, η πανδημία του κορωνοϊού θα δώσει τη θέση της σε μία πανδημία χρέους.
Όπως επισημαίνει ο Σόιμπλε, η 12η Οκτωβρίου 2020 θα μείνει στην οικονομική ιστορία της Γερμανίας γιατί για πρώτη φορά, τα νέα χρέη της χώρας αυξήθηκαν με ρυθμούς άνω των 10.000 ευρώ ανά δευτερόλεπτο, γρηγορότερα και από την κρίση του 2007-2009.
Όμως σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, η Γερμανία είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να μειώσει το χρέος, κάτι που δεν ισχύει σε άλλες χώρες. «Σε όλο και περισσότερες χώρες, το χρέος τώρα έχει ξεπεράσει το ετήσιο ΑΕΠ, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες που έχουν οι κυβερνήσεις να αποπληρώσουν τα χρέη τους μέσω της ανάπτυξης», σημειώνει.
Άλλωστε, ο Σόιμπλε ασκεί κριτική και στις κεντρικές τράπεζες, για τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν πληθωρισμό. «Η δόση έχει αυξηθεί στο σημείο όπου θα μπορούσε να βλάψει τον ασθενή», λέει.
«Κάθε χώρα πρέπει να δουλέψει μόνη της και να προσπαθήσει να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και σημερινός πρόεδρος της Bundestag. «Όμως, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Εάν αφεθούν μόνα τους, τα μέλη μιας συνομοσπονδίας κρατών όπως είναι η Ευρωζώνη, δελεάζονται εύκολα να αναλάβουν χρέη σε βάρος της κοινότητας. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί είναι σχεδόν ανέφικτοι στις χώρες υψηλών χρεών χωρίς εξωτερική πίεση», αναφέρει χαρακτηριστικά.