O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στο Βίλνιους (8-10 Σεπτεμβρίου 2013)
«Οι προοπτικές της οικογενειακής γεωργίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης», ήταν το θέμα που απασχόλησε τους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, στη Σύνοδο του Συμβουλίου που οργάνωσε η Λιθουανική Προεδρία στο Vilnius, στις 8-10 Σεπτεμβρίου. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, που μετείχε στο Συμβούλιο συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρη Μελά, επεσήμανε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικογενειακή γεωργία στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον απαιτούν την υποστήριξη της σύνδεσης της με την καινοτομία, την πρωτοτυπία, τις νέες και έξυπνες ιδέες, ώστε να αυξάνεται η παραγωγικότητά της και να παραμείνει βιώσιμη. Και χαρακτήρισε ως προαπαιτούμενο την ανάγκη να εξασφαλίζονται συνεργασίες και –κυρίως- η ομαλή διαδοχή και η συνέχεια για τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή και στο περιβάλλον.
Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα της νέας ΚΑΠ για τις συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις, όπως: 1) το καθεστώς των μικρών παραγωγών και 2) η απαλλαγή τους από δυσβάστακτες υποχρεώσεις του πρασινίσματος, 3) μέτρα που απλουστεύουν την εφαρμογή και μειώνουν το κόστος, οδηγώντας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και 4) επεσήμανε ότι η απαλλαγή των μικροκαλλιεργητών από τη δημοσιονομική πειθαρχία θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλους τους γεωργούς που εισπράτουν ενισχύσεις κάτω από 5000€, ενώ τόνισε ότι 5) η ενθάρρυνση των συνεργατικών σχημάτων μέσω της νέας ΚΑΠ και η ενίσχυση των νέων αγροτών με τη διάθεση έως και 2% των άμεσων ενισχύσεων, πέραν της στήριξης που παρέχει ο 2ος πυλώνας, είναι μέτρα σημαντικά για την οικογενειακού τύπου γεωργία.
Ο Υπουργός υποστήριξε ότι, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εθνικό επίπεδο, οφείλουμε να εξασφαλίζουμε ένα σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον, που απαντά στις ανάγκες της οικογενειακής γεωργίας, προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της. Η εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών και νέων ιδεών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρησή της και στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας (European Innovation Partnership), που αποσκοπεί σε μια διαδραστική σχέση ανάμεσα στην έρευνα και στους αγρότες αλλά και σε όσους εμπλέκονται με την παραγωγή και την προσοδοφόρα αξιοποίησή της, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα των οικογενειακών επιχειρήσεων.
Κομβικό σημείο, όπως επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης, αποτελεί η εξασφάλιση της ομαλής και ανέξοδης διαδοχής, με ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τη μεταβίβαση του συνόλου της οικογενειακής εκμετάλλευσης στα νεότερα μέλη της οικογένειας (αντί των ξέχωρων μεταβιβάσεων οικίας, αποθηκών, στάβλων, οικοπέδων, χωραφιών, μηχανημάτων, μεριδίων σε συνεταιρισμούς ή ομάδες, δανείων κ.α), ώστε να προσελκύονται σε μια αποδοτική γεωργία, συμβάλλοντας έτσι στην αναζωογόνηση της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, που αποτελεί σήμερα οξυμένο κοινωνικό πρόβλημα. Τόνισε επίσης, ότι η οικογενειακή γεωργία έχει μια θετική αφετηρία: την προσφορά εργασίας και ανεκτίμητης παραδοσιακής γνώσης από τα μέλη της οικογένειας. Για να τη διατηρήσουμε βιώσιμη στο σημερινό ασταθές και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, πρέπει να της εξασφαλίσουμε πρόσβαση στους υπόλοιπους συντελεστές παραγωγής, στη γεωργική γη και στη χρηματοδότηση, ιδιαίτερα όταν επιχειρούν να κάνουν επενδύσεις.
Όπως υποστήριξε ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης: «Η οικογενειακή γεωργία είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Οφείλουμε να στηρίξουμε τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, που είναι ο θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής γεωργίας, ο σύνδεσμος ανάμεσα στην πρωτογενή παραγωγή με την κοινωνία, με την απασχόληση και τη συγκράτηση των νέων σε μια ζωντανή ύπαιθρο, με τον διατροφικό και πολιτιστικό μας πλούτο, με την οικονομική ανάπτυξη, με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολύτιμης βιοποικιλότητας, την προσαρμογή και αντιμετώπιση στις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές κ.α. Οι καταναλωτές στρέφονται διαρκώς περισσότερο σε ποιοτικά και αναγνωρίσιμα προϊόντα, με υψηλή διατροφική αξία, που παράγονται με τρόπο φιλικό προς την κοινωνία και το περιβάλλον, πράγμα που συνάδει με τα χαρακτηριστικά και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της οικογενειακής γεωργίας. Χρειάζονται όμως συνέργειες ώστε να αλληλοσυμπληρώνεται η γνώση και να εξασφαλίζεται ρευστότητα και έξυπνη διείσδυση στις αγορές, ενδυναμώνοντας τη θέση των παραγωγών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, προς όφελος των ίδιων και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας μας. Το ΥπΑΑΤ με μια σειρά δράσεων υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτές όπως και τα παρακάτω βήματα της άμεσης διάθεσης των προϊόντων τους (π.χ. Αγορές Παραγωγών, Βραχείες Αλυσίδες Αγοράς, Σχέδια Βελτίωσης, Θεσμοφόρια κ.α), ενώ οριστικοποιούνται δράσεις όπως ο Θεσμός της Οικοτεχνίας, των Μικροπιστώσεων (Microfinance κλπ.). Δεσμευτήκαμε στην Ε.Ε να υποστηρίξουμε τη Νομοθετική Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της Οικογενειακής Γεωργίας και θα συμμετάσχω προσωπικά με παρέμβαση στην εκδήλωση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, στις Βρυξέλλες».
«Οι προοπτικές της οικογενειακής γεωργίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση Τσιάρα με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας
22 Νοεμβρίου 2024, 14:44
Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας
22 Νοεμβρίου 2024, 14:40