Σημεία Συνέντευξης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM και τους δημοσιογράφους,Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο Για τη θετική πορεία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τις δράσεις υποστήριξης της εξωστρέφειας.
Δημοσιογράφος: Είναι πράγματι σημαντική η αύξηση στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων;
Υπουργός: Είναι σημαντική αύξηση και μάλιστα φαίνεται ότι είναι διαρκής. Και στο 1ο τρίμηνο του 2013 βλέπαμε αυτές τις ανοδικές τάσεις αλλά μια σημαντική αύξηση των εξαγωγών βλέπουμε και τώρα κατά το 2ο τρίμηνο, αυτούς τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Από τα στοιχεία που έχω και οι επόμενοι μήνες θα πάνε πολύ καλά. Άρα πλέον η τάση σταθεροποιείται.
Τα αγροτικά προϊόντα μας, βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει στις διεθνείς αγορές, χάρις κυρίως και στη στροφή που κάναμε να υποστηρίξουμε την ποιότητα, να παίξουμε δηλαδή περισσότερο στο στρατηγικό μας πλεονέκτημα που είναι η ποιότητα και λιγότερο στο χαμηλό κόστος παραγωγής.
Τώρα εξάγουμε κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου κάναμε ορισμένες στρατηγικές προσπάθειες για την υποστήριξη της εξωστρέφειας συγκεκριμένων προϊόντων σε συγκεκριμένες αγορές. Για παράδειγμα κάναμε ειδική προσπάθεια να βάλουμε το λάδι και το κρασί στη γερμανική αγορά, το τυρί φέτα στην βρετανική και σε άλλες αγορές, όπως και στην αμερικανική και στις αγορές άλλων χωρών.
Στη Ρωσία κάναμε μια στρατηγική δράση να υποστηρίξουμε κυρίως την τοποθέτηση ροδακίνων, φρέσκων φρούτων, αλλά και κονσέρβας ροδάκινου.
Επίσης πάρα πολύ καλά κινούνται οι εξαγωγές μας στις αραβικές χώρες. Και πιστεύω ότι επειδή συνήθως μιλάμε μόνο για τα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα, δηλαδή για τρόφιμα και ανέφερα ήδη το λάδι, το τυρί, τα φρούτα, την τσιπούρα των ιχθυοτροφείων, πρέπει να πω ότι πάνε πολύ καλά και οι εξαγωγές του βάμβακος και του καπνού. Μιας και τώρα αρχίζουν πάλι να συγκομίζουν οι βαμβακοκαλλιεργητές τα βαμβάκια τους, πιστεύω ότι ειδικά στην αραβική αγορά, δηλαδή της Αιγύπτου, θα έχουμε μεγάλη αύξηση των εξαγωγών μας. Η Αίγυπτος είναι μεγάλος καταναλωτής μεγάλος αγοραστής βάμβακος, μέχρι τώρα ένα μεγάλο κομμάτι το έπαιρνε και από την Τουρκία. Όμως προχθές, όπως ίσως ακούσατε, η Αίγυπτος διέκοψε τις εμπορικές και τις αγροτικές της σχέσεις με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη ποσότητα βάμβακος που πήγαινε από την Τουρκία προς την Αίγυπτο, θα εξάγεται από τη χώρα μας στην Αίγυπτο, γιατί η χώρα μας παράγει πάρα πολύ καλή ποιότητα βάμβακος.
Για την ενίσχυση της καινοτόμου παραγωγικής διαδικασίας
Υπουργός: Κύριε Τσαυτάρη έχετε πει πολλές φορές ότι ένα βαρέλι πετρέλαιο πωλείται φτηνότερα από ότι ένα βαρέλι τσάι.
Υπουργός: Έτσι ακριβώς είναι, στη μισή τιμή. Ένα βαρέλι παγωμένο τσάι- ice tea- πωλείται 200 δολάρια και το βαρέλι του πετρελαίου είναι γύρω στα 98.
Δημοσιογράφος: Εμείς θα μπορούσαμε να είχαμε εκατομμύρια τόνους τέτοια πράγματα εδώ στην Ελλάδα.
Υπουργός: Χαίρομαι που το λέτε αυτό γιατί σε λίγο θα πάω στη Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης διοργανώνουμε μια μεγάλη εκδήλωση για το ρόλο της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα και πέρα των συζητήσεων και ομιλιών, θα τιμήσουμε δέκα ανθρώπους, που καινοτομούν στην παραγωγική διαδικασία, όπως είναι για παράδειγμα μια επιχείρηση στην Κομοτηνή, που έβγαλε το τσάι του βουνού, σε ειδική συσκευασία και το πουλάει σαν αναψυκτικό. Αυτές τις προσπάθειες θα τιμήσουμε γιατί δείχνουν έναν επίσης γιγάντιο χώρο όπως είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του τόπου μας και τις δυνατότητες που έχουμε σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες να παράξουμε κάτι, από έναν πλούτο που είναι στην επιφάνεια της γης και όχι μόνο στα έγκατά της, όπως είναι τα πετρέλαια και τα αέρια.
Δημοσιογράφος: Και βέβαια εξακολουθούμε να εισάγουμε χιλιάδες τόνους κρεάτων και ψαριών.
Υπουργός: Ψαριών όχι. Καλά κάνετε και το αναφέρετε αυτό, για τα ιχθυοτροφεία τα ψάρια μας είναι μέσα στα τρία – τέσσερα μεγάλα εξαγώγιμα προϊόντα. Το Αιγαίο, χάρις στην αρμύρα του, παράγει πολύ νόστιμα, εξαιρετικά προϊόντα ιχθυοτροφείου. Η τσιπούρα μας πωλείται σχεδόν διπλάσια τιμή στην Ιταλία από ό,τι πωλείται η ιταλική στην Ισπανία. Τώρα κάνουμε παρεμπιπτόντως μια μεγάλη δράση στη Ρωσία. Η Ρωσία είναι μικρός καταναλωτής ψαριών σήμερα, συγκριτικά με τις χώρες της Μεσογείου, αλλά είναι μια αναδυόμενη αγορά, με μεγάλες προοπτικές. Και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την ελληνική τσιπούρα.
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ: οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν ή παραμένουν σταθερές;
Υπουργός: Έχουν περιοριστεί ειδικά ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως ήταν το κρέας για παράδειγμα. Έχει περιοριστεί, είτε γιατί ανέβηκε και η δική μας παραγωγή, είτε γιατί περιορίστηκε και η κατανάλωσή του, ειδικά του βόειου κρέατος, για δυο λόγους. Αφενός γιατί είναι ακριβό και ο κόσμος δεν μπορεί να τρώει δυο και τρεις φορές την εβδομάδα κρέας, όπως ίσως έτρωγε, αφετέρου δε υπάρχει και μια μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και στροφή προς άλλα πιο ελαφρά κρέατα.
Άρα αρκετός κόσμος προτιμάει την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων στο τραπέζι, προκειμένου να συμπληρώσει τη δίαιτά του με πιο υγιεινά προϊόντα διατροφής.
Για την ενίσχυση των νέων αγροτών και των νεοεισερχόμενων στη γεωργία
Δημοσιογράφος: Με την κρίση βλέπετε εσείς επιστροφή ανθρώπων στη γη, νέων αγροτών εν πάση περιπτώσει ή όχι;
Υπουργός: Βεβαίως τη βλέπουμε κι αυτό είναι ευχή.
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά η Πολιτεία μπορεί να τους βοηθήσει; Γιατί μέχρι τώρα ακούμε «εντάξει να πάω εγώ να γίνω νέος αγρότης, αλλά μέχρι τώρα δεν είχα καμία βοήθεια». Παρ' ότι τα δημοσιονομικά είναι πολύ περιορισμένα, υπάρχουν τρόποι και η πολιτεία να σταθεί δίπλα σ’ ένα νέο αγρότη και να του δώσει κίνητρα να ασχοληθεί με τη γη;
Υπουργός: Κάνουμε τρεις δράσεις, η μία πρώτα - πρώτα βοηθάει τους νέους αγρότες που είναι ήδη στην Περιφέρεια να μην φύγουν. Ζητήσαμε δηλαδή να υποστηριχθούν και υποστηρίζονται με τα λεγόμενα Σχέδια Βελτίωσης γύρω στους 8.000 αγρότες που έκαναν αίτηση να υποστηριχθούν και υποστηρίζονται από το πρόγραμμα αυτό.
Δεύτερον, κοιτάξαμε να υποστηρίξουμε νέους που θέλουν να γυρίσουν στον πρωτογενή τομέα. ξεκινώντας από γεωτεχνικούς. Δηλαδή ξεκινήσαμε να δίνουμε τη γη όμως σε ανθρώπους που ήδη είναι γνώστες αυτής της παραγωγικής διαδικασίας, επιστημονικά. Δηλαδή είναι πτυχιούχοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από όλα τα Γεωτεχνικά Τμήματα, είτε είναι Φυτική Παραγωγή, είτε είναι Ζωική, Ιχθυοπαραγωγή οτιδήποτε άλλο, όλους αυτούς τους υποστηρίζουμε δίνοντάς τους γη 25 στρέμματα στον καθένα. Αν μάλιστα είναι δυο είναι 50 στρέμματα, αν είναι τέσσερις 100 στρέμματα.
Τώρα θα υλοποιήσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, να ενημερώσουμε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία για όλες αυτές τις νέες καινοτομίες, τις δυνατότητες που έχει ο χώρος.
Μιας και κάνουμε λόγο για το ανθρώπινο δυναμικό, θα ήθελα να σας πω πως για πρώτη φορά και δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, δόθηκε το πράσινο φως να προσλάβουμε νέους ανθρώπους ερευνητές.
Πήραμε την έγκριση να προσλάβει το Υπουργείο για την αγροτική έρευνα και την καινοτομία 100 νέους ερευνητές επιστήμονες, μεταδιδακτορικούς, για να ξαναζωντανέψουμε και να κάνουμε βιώσιμη αυτήν την ανάπτυξη, υποστηριζόμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία.
Τσαυτάρης:Για την ενίσχυση των νέων αγροτών και των νεοεισερχόμενων στη γεωργία
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πληρωμες: Πιστώνονται τα 440 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων
20 Δεκεμβρίου 2024, 17:53
Στο παγωμένο κλίμα της Φινλανδίας, το Renault Trucks E-Tech T Diamond Echo ξεπερνά κάθε προσδοκία
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:41
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:13