Με αφορμή το δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην επίσημη ιστοσελίδα του την Παρασκευή 28/05/2021 η ΠΕΦΑ θέλει να επισημάνει τα εξής :
Θεωρούμε ότι η πληροφόρηση που διακινείται από τον οργανισμό είναι ή σε λανθασμένη κατεύθυνση ή εντέχνως ψευδή. Στις ημερομηνίες που αναφέρονται συγκεκριμένα ουδέποτε έγινε ενημέρωση στα ΚΥΔ σχετικά με τ ην αλλαγή στην διαδικασία πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον αιγοπροβατοτροφικό τομέα από τον οργανισμό.
Το ιστορικό της ενημέρωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ:
12-10-2020 : Στάλθηκε η αρχική εγκύκλιος διοικητικών πράξεων (όπως γίνετε κάθε χρόνο), χωρίς καμία οδηγία ή επισήμανση ότι θα αλλάξει η διαδικασία πληρωμής για την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων και ότι θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι να διορθώσουν την αρχική εκτίμηση αιτήματος για την συνδεδεμένη ενίσχυση.
26-10-2020 : Έγινε ανάρτηση στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι διοικητικές θα ολοκληρωθούν την 31-01-2021, χωρίς καμία οδηγία ή επισήμανση ότι θα αλλάξει η διαδικασία πληρωμής για την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων και ότι θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι να διορθώσουν την αρχική εκτίμηση αιτήματος για την συνδεδεμένη ενίσχυση.
29-10-2020 : Emailτου Φορέα συντονισμού προς τα πιστοποιημένα ΚΥΔ με την εγκύκλιο των διοικητικών πράξεων, χωρίς καμία οδηγία ή επισήμανση ότι θα αλλάξει η διαδικασία πληρωμής για την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων και ότι θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι να διορθώσουν την αρχική εκτίμηση αιτήματος για την συνδεδεμένη ενίσχυση.
08-12-2020 : Ανακοίνωση στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ με την οποία καλεί τους παραγωγούς να προβούν σε διόρθωση των αιτούμενων ζώων λόγω εσφαλμένης αρχικής εκτίμησης, χωρίς να ενημερωθούν ταυτόχρονα τα πιστοποιημένα ΚΥΔ και ο Φορέας Συντονισμού ότι θα αλλάξει η διαδικασία πληρωμής για την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων και ότι θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι να διορθώσουν την αρχική εκτίμηση αιτήματος για την συνδεδεμένη ενίσχυση.
29-01-2021 : Ανακοίνωση στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ και παράλληλα αποστολή από τον Φορέα Συντονισμού προς τα πιστοποιημένα ΚΥΔ ενημέρωσης σχετικά με την παράταση υποβολής Διοικητικών πράξεων έως τις 15-02-2021, χωρίς καμία οδηγία ή επισήμανση ότι θα αλλάξει η διαδικασία πληρωμής για την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων και ότι θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι να διορθώσουν την αρχική εκτίμηση αιτήματος για την συνδεδεμένη ενίσχυση.
Και ενώ το οργανωμένο δίκτυο των πιστοποιημένων ΚΥΔ και ο Φορέας Συντονισμού (όπως και ο ίδιος ο οργανισμός το αναγνωρίζει) θα έπρεπε να είναι ενημερωμένοι με υπηρεσιακό email όπου να επισημαίνετε η διαδικασία, αυτό δεν εστάλη ποτέ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τα προηγούμενα έτη δεν χρειαζόταν να προβούμε ποτέ σε αυτές τις τροποποιήσεις για την λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης στον αιγοπροβατοτροφικό τομέα αφού ο Οργανισμός έκανε έλεγχο με άλλες βάσεις δεδομένων και αντλούσε την ποσότητα γάλατος από τον ΕΛΓΟ και την απογραφή από την ΚΒΔ και τροποποιούσε τα αιτήματα των κτηνοτρόφων για να πληρωθούν χωρίς προβλήματα.
Σε καμία περίπτωση δεν διαφωνούμε με την αλλαγή της διαδικασίας και ορθώς ο οργανισμός θέλει να δημιουργήσει πιο δυναμικά συστήματα πληρωμών από τα οποία θα αποφεύγονται οι χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες αλλά θα έπρεπε το λιγότερο για αυτήν την τόσο σημαντική αλλαγή να ενημερώσει το δίκτυο συνεργατών του (Φορέας συντονισμού και ΚΥΔ)Σε κάθε περίπτωση την νύφη πληρώνουν 6000 κτηνοτρόφοι πανελλαδικά οι οποίοι μένουν απλήρωτοι από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στον αιγοπροβατοτροφικό τομέα και αντί το δελτίο τύπου του ΟΠΕΚΕΠΕ να αφορά ανακοίνωση εξεύρεσης λύσης για την άμεση πληρωμή τους ο οργανισμός πετάει την μπάλα στην κερκίδα προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του.
Βέβαια καταλαβαίνουμε ότι εκείνη την περίοδο ο οργανισμός ασχολούνταν με θέματα του ποια εταιρεία θα γίνει τεχνικός σύμβουλος και ποιος θα έχει πρόσβαση στην βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ που οδήγησε σε μία αποδιοργάνωση του οργανισμού που ακόμα και σήμερα έξι μήνες μετά δεκάδες χιλιάδες πληρωμές παραμένουν ‘κολλημένες’ στα γραφεία των παραρτημάτων της υπηρεσίας.
Ζητούμε να ανοίξουν άμεσα οι διοικητικές πράξεις και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των 6000 κτηνοτρόφων που παραμένουν απλήρωτοι.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις