Βάσει των προβλέψεων του ΟΟΣΑ, η διαθεσιμότητα ζωικών πρωτεϊνών θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στην ερχόμενη εικοσαετία. Συγκεκριμένα, η διαθεσιμότητα του μοσχαριού θα αυξηθεί κατά 5,9%, του χοιρινού κατά 13,1%, των πουλερικών κατά 17,8% και του πρόβειου κρέατος κατά 15,7%. Ωστόσο, στις πλούσιες χώρες, όπου δηλαδη το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι υψηλό, η κατανάλωση κρέατος ανά άτομο θα υποχωρήσει. Ταυτόχρονα, όμως θα υπάρχει μία στροφή προς την κατανάλωση κρεάτων υψηλότερης ποιότητας. Οι δύο αυτές μεταβολές θα οφείλονται ιδίως στις αλλαγές των καταναλωτικών προτιμήσεων, στη γήρανση του πληθυσμού και στην αργή αύξηση του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, η διαθεσιμότητα κατά κεφαλήν ζωικών πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων, ψαριών, γαλακτοκομικών και αυγών, αναμένεται να αυξηθεί σε σταθερό ρυθμό μέχρι το 2030. Επίσης, για λόγους υγείας και περιβαλλοντικούς λόγους, προβλέπεται πως οι καταναλωτές θα προτιμούν περισσότερο τα πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα αντί του κρέατος. Δεδομένου ότι οι καταναλωτές θα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη διαδικασία παραγωγής τροφίμων, ενδέχεται παράλληλα να αυξηθεί και η κατανάλωση τοπικών ή οργανικών προϊόντων.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει επίσης πως η τάση προς την χορτοφαγία θα ενισχυθεί εξαιτίας της ευαισθητοποίησης προς τα ζώα, την κλιματική αλλαγή, καθώς και για λόγους υγείας ή για ηθικούς λόγους και ιδίως μεταξύ των νέων. Η βιομηχανία τροφίμων έχει ήδη ανταποκριθεί στην τάση αυτή, δημιουργώντας μία μεγάλη γκάμα προϊόντων με εναλλακτικά συστατικά, όπως για παράδειγμα σόγια. Ωστόσο, η τάση προς τη χορτοφαγία πρόκειται να εξισορροπηθεί εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης κρέατος σε πλούσιες χώρες.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η παραγωγή πουλερικών θα αποτελεί το 52% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος, σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, τεράστια αύξηση θα σημειωθεί και στην ζήττηση γαλακτοκομικών, με την παγκόσμια παραγωγή να ενισχύεται κατά 22% μέχρι το 2030. Οι πλούσιες χώρες θα ευθύνονται για σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης αυτής.
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Τους τελευταίους δεκαέξι μήνες, η πανδημία προκάλεσε μία απομάκρυνση από τις υπηρεσίες φαγητού και από τα εστιατίρα. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως οι συνήθειες αυτές θα επιστρέψουν στην κανονικότητα μόλις αρθούν πλήρως τα μέτρα προστασίας.
Οι τιμές του κρέατος αναμένεται πως θα ανακάμψουν από το σημείο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, ενώ μάλιστα θα αυξηθούν ήπια σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, όσο ανακάμπτει η ζήτηση. Ωστόσο, θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις κορυφώσεις της περασμένης δεκαετίας.
Τρόφιμα για όλους;
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται πως θα αυξηθεί από περίπου 7,7 δισ. την περίοδο 2018-2020 στα περίπου 8,5 δισ. το 2030. Πρόκειται δηλαδή για ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,9%, που συνιστά υποχώρηση σε σχέση με το ρυθμό 1,1% που σημειωνόταν την τελευταία δεκαετία. Η αύξηση του πληθυσμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα της υποσαχάριας Αφρικής, η οποία αναμένεται πως θα σημειώσει τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης πληθυσμού στο 2,5%.
Κατά μέσον όρο η διαθεσιμότητα τροφίμων κατά κεφαλήν αναμένεται πως θα ενισχυθεί κατά 4% μέσα στην επόμενη δεκαετία, αγγίζοντας περίπου τις 3,025 θερμίδες ανά ημέρα το 2030. Ωστόσο, ο μέσος όρος δεν αποτυπώνει τις τεράστιες διαφορές που θα υπάρχουν μεταξύ περιοχών. Ειδικότερα, σε χώρες μετρίου εισοδήματος οι ποσότητες φαγητού πρόκειται να αυξηθούν σε αξιοσημείωτο βαθμό. Ταυτόχρονα όμως, η διατροφή των καταναλωτών σε φτωχές χώρες θα μείνει σε περίπου τα ίδια επίπεδα. Στην υποσαχάρια Αφρική, όπου 224,3 εκατ. άτομα ήταν υποσιτισμένα στην περίοδο 2017-2019, η διαθεσιμότητα θερμίδων ημερισίως πρόκειται να αυξηθεί κατά μόλις 2,5% στις 2.500 θερμίδες μέχρι το 2030.
Πηγή: ΟΟΣΑ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις