Ανοιχτό «παράθυρο» να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα και στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων που θα ακολουθήσει το σημερινό έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία (PEPP), το οποίο θα ισχύει τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022, άφησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, η Λαγκάρντ ρωτήθηκε αν, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει στοιχεία της αυξημένης ευελιξίας του PEPP μετά τη λήξη του - όπως σε σχέση με τα όρια για τις αγορές ομολόγων επιμέρους χωρών ή με τις αγορές ομολόγων χωρίς επενδυτική διαβάθμιση, όπως τα ελληνικά. «Αυτό δεν είναι κάτι που συζητήσαμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής», απάντησε, προσθέτοντας: «Θα συζητήσουμε τα θέματα αυτά, επειδή θα έχουν σημασία όταν θα είμαστε πιο κοντά στο τέλος του PEPP».
Δεν θα υπάρχει ομοφωνία στις αποφάσεις
Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε στη συνέντευξή της ότι δεν περιμένει ομοφωνία στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική που λαμβάνονται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της, με την επόμενη συνεδρίαση να είναι αφιερωμένη στον επανακαθορισμό των κατευθύνσεων της μετά την αναθεώρηση της στρατηγικής της. «Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι κάθε έξι εβδομάδες θα έχουμε ομόφωνες αποφάσεις και καθολική αποδοχή, επειδή θα υπάρχουν κάποιες παραλλαγές, κάποιες ελαφρά διαφορετικές θέσεις. Και αυτό είναι καλό», είπε.
Δεν θα υπάρξει πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής
Τόνισε, όμως, επανειλημμένα ότι οι λέξεις – κλειδιά στην αλλαγή της στρατηγικής της, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, ήταν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ισχυρή ή επίμονη για να επιτύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2%, σημειώνοντας ότι η λέξη «επίμονη» υποδηλώνει ότι «δεν θα είναι δυνατό να υπάρξει πρόωρη χαλάρωση, όπως είχαμε δει στο παρελθόν».
Αγορές ομολόγων όταν τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά
Αναφορικά με τα λεγόμενα μη συμβατικά μέτρα πολιτικής – όπως οι αγορές ομολόγων – η Λαγκάρντ είπε ότι το συμπέρασμα της αναθεώρησης της στρατηγικής είναι ότι πλέον εντάσσονται στη φαρέτρα της ΕΚΤ και μπορούν να χρησιμοποιούνται, όταν τα επιτόκια έχουν φθάσει κοντά στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδό τους (effective lower bound).
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα επιτόκια μπορεί να κινούνται τα επόμενα χρόνια κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό τους, είτε λόγω της μείωσης του πραγματικού επιτοκίου ισορροπίας είτε λόγω χαμηλού πληθωρισμού είτε ενός συνδυασμού τους.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κάνει η ΕΚΤ ό,τι χρειαστεί σε περίπτωση αύξησης των spreads των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή, η Λαγκάρντ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα το έδειξε αυτό στο παρελθόν και θα το δείξει και στο μέλλον, αν αυτό συμβεί ξανά.