“Αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι σε ποια ετοιμότητα είμαστε όσον αφορά στην πρόληψη των πυρκαγιών” επισήμανε, ο Νίκος Χλύκας δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, σχετικά με την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί από τα πύρινα μέτωπα που συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη.
«Εάν δεν έχουμε προληπτικό μηχανισμό, δεν έχουμε κάνει διαχείριση του δάσους, δεν έχουμε αφαιρέσει τη συσσωρευμένη βιομάζα, έχουμε τροφοδοτήσει την όποια πυρκαγιά με καύσιμη ύλη» επισήμανε.
Τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν τα επικέντρωσε σε δύο σημεία. Στην οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας και στην επιτήρηση και φύλαξη των δασών. Όσον αφορά, στα βήματα που πρέπει να γίνουν μετά την καταστροφή “Προστασία της περιοχής από τη διάβρωση με αντιπλημμυρικά έργα και προστασία της φυσικής αναγέννησης του δάσους είναι αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα για προστασία της περιοχής μετά την πυρκαγιά ” επισήμανε
Ως τρίτο μέτρο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η οργάνωση της καταστολής είπε, επισημαίνοντας όμως, πως “για μένα είναι το τελευταίο γιατί εκεί φθάνουμε στο και πέντε”. Γιατί τότε όπως διευκρίνισε “είμαστε στο έλεος των καιρικών συνθηκών, της οργάνωσης των δυνάμεων, το κατά πόσο επαρκούν κ.λ.π”
“Μετά τις πυρκαγιές θα πρέπει να γίνουν άμεσα τα έργα προστασίας στις κοίτες των ρεμάτων” ανέφερε ώστε να μην κατεβάσουν τα φερτά υλικά και το νερό και “πνίξουν” τις περιοχές.
“Πολλές δεκαετίες χρειάζονται για να επανέλθει μια περιοχή, με φυσική αναγέννηση μετά από πυρκαγιά και για να ξαναέχουμε τις ευεργετικές επιδράσεις του δάσους” υπογράμμισε και ενημέρωσε πως “Πρέπει να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Επεμβαίνουμε τεχνητά μόνο όταν αποτύχει η φυσική αναγέννηση”
Πηγή: ertnews.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις