Ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ για τις ενέργειες συντονιστών μετά την κύρωση της ΠΝΠ:
Είχαμε δει πολλά να γίνονται τον τελευταίο καιρό από διαφόρους «κύκλους ενδιαφερομένων», με επίκεντρο τις Δασικές Υπηρεσίες και την πολυσυζητημένη υπαγωγή τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας.
Κύκλοι αυτοδιοικητικών να ανασύρουν από το μπαούλο της μνήμης τους διαφορές που είχαν στο παρελθόν με τις Δασικές Αρχές και να αγωνίζονται για αρμοδιότητες πάνω στα αποκαΐδια λασπολογώντας δήθεν για ανεπάρκεια των έργων πρόληψης, όταν αποδεδειγμένα και εκεί που υπήρχαν «δεν πάτησε κανείς» την ώρα των πυρκαγιών.
Ορισμένα φυσικά πρόσωπα που είχαν θέσεις ευθύνης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τα οποία προκειμένου να υπερασπίσουν τη θέση που κατείχαν (και όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος τη διαχειρίστηκαν με τον πιο ανεπαρκή τρόπο) αρθρογραφούσαν με πάθος αναπαράγοντας αναμασημένες απόψεις, καταλήγοντας τελικά να παριστάνουν τους «ειδικούς συνταγματολόγους».
Ελπίζαμε ότι μετά τη χθεσινή ψήφιση στη Βουλή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την ολοκλήρωση αυτού του πρώτου κύκλου της υπαγωγής των Δασικών Υπηρεσιών, ως αποκεντρωμένων Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας θα σταματούσαν αντιλαμβανόμενοι ότι «είχε πέσει αυλαία» στο έργο που πρωταγωνιστούσαν.
Όπως φαίνεται δεν πτοούνται με τίποτα και προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τη δική τους ευθύνη για την κατάληξη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Οι ίδιοι που μέχρι χθες πίεζαν αρθρογραφώντας περί αντισυνταγματικότητας ή στέλνοντας ειρωνικά μηνύματα για την λανθασμένη απόφαση του Πρωθυπουργού, μόλις κατάλαβαν ότι η υπόθεση έκλεισε οριστικά για αυτούς χθες στη Βουλή, άρχισαν νέους κύκλους επαφών και συζητήσεων γυρνώντας στα υπουργικά γραφεία και παρακαλώντας για την παρέμβαση των Υπουργών προκειμένου να δοθούν παρατάσεις μέχρι τη λήξη της θητείας τους το επόμενο έτος.
Η απάντηση της ΠΟ.ΓΕ.Δ.Υ σε αυτούς είναι μία: Οι υπεύθυνοι για την ουσιαστική διάλυση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη διοικητική τους αποδυνάμωση που τις οδήγησαν στην απαξίωση, με τις αλλοπρόσαλλες επιλογές και τον αυταρχικό (μεσαιωνικού τύπου) τρόπο διοίκησης που άσκησαν, καλύτερα να μην ομιλούν. Όσο γρηγορότερα ορισμένοι από αυτούς βγουν στη σύνταξη ή όσο γρηγορότερα, οι υπόλοιποι, μας απαλλάξουν από την διοικητική τους παρουσία, τόσο το καλύτερο για τις υπηρεσίες (δασικές ή μη).
Στο νέο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού και μετά την κύρωση της Π.Ν.Π στη Βουλή, δεν χωρούν πειράματα στη διοίκηση και κυρίως δεν χωρούν πειράματα με αποτυχημένες συνταγές. Ιδίως όταν πλέον συζητάμε δημόσια για ένα τομέα που πρέπει να έχει βασικό διαχειριστικό ρόλο στις φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν στα δασικά οικοσυστήματα τα οποία αποτελούν δημόσιο χώρο (φυσικό περιβάλλον - δημόσια περιουσία) ή οποιεσδήποτε απρόβλεπτες καταστάσεις μπορεί να προκύψουν στη ύπαιθρο Χώρα.
Η θέση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε της Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ και της Π.Ε.Δ.Δ.Υ είναι δημόσια εκφρασμένη και έχει προέλθει μετά από ανοιχτές συζητήσεις με τα θεματικά Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Ιδρύματα και την Κοινωνία. Η θέση αυτή συνοψίζεται στα εξής:
- Ήταν σωστή και επιβεβλημένη η απόφαση υπαγωγής της Δασικής Υπηρεσίας στο ΥΠΕΝ.
- Η δασική υπηρεσία αποτελεί το φυσικό διαχειριστή των φυσικών χερσαίων οικοσυστημάτων και πρέπει να επανέλθει πλήρως στο φυσικό της χώρο και τα επιστημονικά της αντικείμενα.
- Απομένουν ακόμη αρκετά βήματα για να γίνει αυτό τα οποία πρέπει να περιλαμβάνουν την διοικητική ενίσχυση και σύγχρονη λειτουργία των δασικών Υπηρεσιών.
- Απαιτείται να εκδοθούν άμεσα οι προβλεπόμενες από την Π.Ν.Π διαπιστωτικές πράξεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς.
- Θέτουμε προ των ευθυνών τους τους αρμόδιους για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων φορείς, για τυχόν χρονοτριβές ή παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το Νόμο.
- Επαναφέρουμε στο ΥΠΕΝ το θέμα των προσλήψεων επιστημονικού προσωπικού και ανάγκη διάθεσης πόρων για τη δασική ανάπτυξη και προστασία των δασών (όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε από όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή) .
- Σε κάθε αναγκαίο βήμα που θα ακολουθήσει από το αρμόδιο για η Δασική Πολιτική, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ θα βρίσκεται δίπλα στους συναδέλφους εξασφαλίζοντας την απαραίτητη εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια για όλους τους Γεωτεχνικούς.
- Η νέα υπαγωγή- μετάβαση πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη του δασικού τομέα, ο οποίος θα συνεχίσει λόγω του αντικειμένου που διαχειρίζεται και γνωρίζει καλά να αποτελεί τη βάση της οργάνωσης και του επιχειρησιακού σχεδιασμού των μέτρων πολιτικής προστασίας στην ύπαιθρο χώρα .
- Η συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ με το νεοσύστατο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πρέπει να γίνει στη βάση της συνεργασίας και του σεβασμού των ασκούμενων θεματικών αρμοδιοτήτων κάθε φορέα και αυτό πρέπει να θωρακιστεί διοικητικά και πολιτικά.