Το ΔΣ του ΣΕΚ, συζήτησε και αποφάσισε την δημιουργία Ομάδας Εργασίας, αποτελούμενη από έμπειρα στελέχη της Πανεπιστημιακής. Κτηνοτροφικής και Επιχειρηματικής κοινότητας.
Συνεδρίασε, στην Αθήνα, το ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν σήμερα την Έλληνες κτηνοτρόφους μέσα στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε. Αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός και διατυπώθηκε ένα συνολικό πλαίσιο σκέψεων και παρεμβάσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει το ΔΣ του ΣΕΚ, τόσο στο άμεσο προσεχές διάστημα προς την πολιτική ηγεσία, όσο και στο μεσο-μακροπρόθεσμο διάστημα, με δράσεις, ενημερώσεις και υλοποίηση στόχων, με στόχο πάντα την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων κτηνοτρόφων και την προστασία των κτηνοτροφικών προϊόντων (όπως είναι η Φέτα) από αθέμητες εμπορικές πρακτικές τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Τα τρέχοντα προβλήματα της κτηνοτροφίας που συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις, αφορούσαν:
- Τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές , που πέραν των υλικών ζημιών που προκάλεσαν σε κτηνοτροφικές υποδομές και ζωικό κεφάλαιο δημιούργησαν έντονο πρόβλημα βιωσιμότητας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και κατ΄επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα των περιοχών. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:
- Πρόγραμμα παροχής ζωοτροφών σε πυρόπληκτους μέσω Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συμμετοχή εκπροσώπων της κτηνοτροφίας.
- Αντικατάσταση στάβλων και κατοικιών στο 100%.
- Αποκατάσταση καμένων βοσκοτόπων με παροχή ζωοτροφών σε όσους επλήγησαν και οι βοσκότοποί τους.
- Καμία επίπτωση στις ενισχύσεις των παραγωγών.
- Άμεση αποζημίωση πληγέντων από ΕΛΓΑ, 300 ευρώ προβατίνα & αίγες, 100 ευρώ αρνοκάτσικα.
- Το σημαντικά υψηλό κόστος των ζωοτροφών, σαν αποτέλεσμα καιρικών συνθηκών (καύσωνας-μείωση παραγωγής. Προτάθηκαν λύσεις άμεσης ανακούφισης των κτηνοτρόφων με αντίστοιχη άμεση θεσμική παρέμβαση λαμβάνοντας υπ΄ όψη την αναγκαιότητα ιδιαίτερης στήριξης της Κρήτης και των νησιών. Οι προτάσεις του ΔΣ περιλαμβάνουν:
- Αποζημίωση λόγω μειωμένης παραγωγής, λόγω παρατεταμένου καύσωνα.
- Ενεργοποίηση Deminimis και αποζημίωση λόγω σημαντικής αύξησης των τιμών ζωοτροφών.
- Μείωση του ΦΠΑ στις βασικές ζωοτροφές στο 6% από 13%.
- Την άμεση επίλυση των προβλημάτων που υφίστανται σε όλη την Ελλάδα με τους δασικούς χάρτες. Παροχή χρήσης βοσκοτόπων μόνο σε κτηνοτρόφους.
- Την άμεση καταβολή των κορονεπιδομάτων σε χοιροτρόφους και μελισσοκόμους.
- Την άμεση επίλυση των εκκρεμών θεμάτων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Το Προεδρείο του ΣΕΚ με βάση τις προτάσεις του ΔΣ εξουσιοδοτείται να προετοιμάσει τις λεπτομερείς προτάσεις για την θεσμική προώθηση όλων των παραπάνω θεμάτων.
Περαιτέρω, πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερη συζήτηση για την ποιοτική και ουσιαστική προστασία του εμβληματικού προϊόντος της ΦΕΤΑΣ από αθέμητες εμπορικές πρακτικές, αξιοποιώντας και την συμμετοχή του ΣΕΚ στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση ΦΕΤΑΣ.
Στην συνεδρίαση έγινε ιδιαίτερη αναφορά και διεξοδική συζήτηση για τα Σχέδια Δράσης του ΣΕΚ με την υλοποίηση Προγραμμάτων που έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους και αφορούν:
- Το Πρόγραμμα «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Γνώσεων και Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα» ενταγμένων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».
- Το Μέτρο 16, «Συνεργασία, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 – Αυθεντική Φέτα»
Το ΔΣ του ΣΕΚ, συζήτησε και αποφάσισε την δημιουργία Ομάδας Εργασίας, αποτελούμενη από έμπειρα στελέχη της Πανεπιστημιακής. Κτηνοτροφικής και Επιχειρηματικής κοινότητας, για σημαντική παρέμβαση σε ένα τομέα με σημαντική μακροπρόθεσμη προστιθέμενη Αξία, που αφορά την ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ (Προστασία, Διάσωση και Ποιοτική Βελτίωση ντόπιων φυλών κτηνοτροφικών ζώων).
Επί πλέον συζητήθηκαν βασικά θέματα που αφορούν την Ζωική Παραγωγή και την Αξιοποίηση των Φυσικών Πόρων στις Ορεινές Περιοχές των Μεσογειακών Χωρών. Θεμάτων που αναδεικνύονται από πρόσφατες επιστημονικές επισημάνσεις και Συνέδρια, ενταγμένα στην μελέτη των πρόσφατων καταστροφών, εντασσόμενων στην λεγόμενη «Περιβαλλοντική Κρίση».
Τέλος το ΔΣ, που αποτελείται από κτηνοτρόφους από όλες τις Ελληνικές Περιφέρειες, σε συνεργασία με όλες τις Οργανώσεις του, θα καταρτίσει στα πλαίσια των αποφάσεών του, λεπτομερείς προτάσεις παρεμβάσεων και θεσμική προώθησή τους στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, διεκδικώντας λύσεις σε ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που απειλεί τους Έλληνες Κτηνοτρόφους με αφανισμό.