Οι τιμές των λιπασμάτων γονατίζουν τους παραγωγούς: Τι ζητούν από την Κομισιόν
Οι τιμές των λιπασμάτων γονατίζουν τους παραγωγούς: Τι ζητούν από την Κομισιόν

Η τιμή των λιπασμάτων, ιδίως του διαλύματος αζώτου (UAN), αυξάνεται συνεχώς σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης λιπασμάτων και των τιμών μεταφοράς φυσικού αερίου και θαλάσσης, καθώς και στον ανεπαρκή ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά της ΕΕ. Ωστόσο, η κύρια αιτία του αδύναμου ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά είναι η εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός φόρου αντιντάμπινγκ το 2019 στις εισαγωγές UAN από τις κύριες χώρες παραγωγής.
 
Το μέτρο εφαρμόστηκε το 2019 μετά από καταγγελία από τη βιομηχανία λιπασμάτων της ΕΕ για λόγους που δεν είναι πλέον σχετικοί. Οι τιμές UAN στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν από το 2017-18, η περίοδος που λήφθηκε ως σημείο αναφοράς στην απόφαση αντιντάμπινγκ. Οι αγρότες πληρώνουν τώρα πάνω από 210 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για έναν φόρο που γεμίζει τις τσέπες των κατασκευαστών λιπασμάτων της ΕΕ που δεν χρειάζονται αυτό το επιπλέον εισόδημα για να δημιουργήσουν υψηλά κέρδη. Αυτό το περιττό εμπόδιο στις εισαγωγές οδηγεί σε χαμηλό ανταγωνισμό και ελλείψεις προϊόντων που επιτρέπει επίσης στους προμηθευτές της ΕΕ να κάνουν εικασίες σε άνευ προηγουμένου αναλογίες. Επομένως, όχι μόνο οι τιμές ανθούν αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο προϊόν για αγορά στην αγορά. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και οι Copa και Cogeca υπέβαλαν αίτημα αναστολής τον Απρίλιο του 2021 προκειμένου να αρθεί αυτό το μέτρο. Η Επιτροπή εξακολουθεί να αναλύει το αίτημα.

Εξετάζοντας την κατάσταση από αγροτική εκμετάλλευση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επηρεαστεί πολύ από το μέτρο αντιντάμπινγκ, ειδικά επειδή τα λιπάσματα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο του κόστους εισροών των ευρωπαίων αγροτών και το 40% του κόστους εισροών για τους παραγωγούς σιτηρών. Για τους χρήστες, μόνο το UAN αποτελεί το 26% του κόστους λειτουργίας τους στην Ευρώπη. Η συνέχιση του μέτρου αντιντάμπινγκ εμποδίζει τη λειτουργία μιας δίκαιης και διαφανούς αγοράς, όταν το UAN θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπέρβαση των προκλήσεων για τη βιωσιμότητα. Στην πραγματικότητα, το UAN προσαρμόζεται επίσης καλά σε γεωργικά εργαλεία και τεχνολογίες ακριβείας και συχνά επιτρέπει καλύτερη απόδοση.
 
Το Copa-Cogeca δεν αντιτίθεται στα μέτρα αντιντάμπινγκ όταν δικαιολογούνται και εφαρμόζονται σωστά. Αυτό δεν συμβαίνει με το UAN. Αντιμέτωποι με αυτήν την πολύ ανησυχητική κατάσταση, τα μέλη αγροτών της Copa-Cogeca ξεκίνησαν το hashtag #DumpTheAntidumping στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανοίξει ξανά την έρευνα. αυτή είναι η μόνη λύση για τον τερματισμό αυτών των φόρων αντιντάμπινγκ. Οι μαρτυρίες είναι προσωπικές και αποσκοπούν να εξηγήσουν τη σημασία αυτής της περίπλοκης αλλά ζωτικής σημασίας συζήτησης για την οικονομική ισορροπία πολλών αγροκτημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις