Στην τεχνολογία και την καινοτομία επενδύει η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ. Την επόμενη πενταετία υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 23,6 εκατ. ευρώ και θα αφορούν στους παραγωγικούς τομείς: γάλα, γιαούρτια, τυροκομικά, με στόχο την αύξηση παραγωγικότητας και τον εκσυγχρονισμό με νέες τεχνολογίες.
Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες (Δευτέρα 13/09/21) στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.
Τον κ. Στύλιο υποδέχτηκαν η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΕΒΓΑΛ, Μαίρη Χατζάκου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ, Βασίλης Ζωγραφίδης, ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο βουλευτής Πέλλας, Διονύσης Σταμενίτης και διευθυντικά στελέχη της ΜΕΒΓΑΛ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κ. Χατζάκου, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Στύλιο για την επίσκεψη, συνεχάρη την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει αναφορικά με την υποστήριξη του κλάδου της ελληνικής κτηνοτροφίας, ξεκινώντας από τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, και ζήτησε να προστατευθούν οι παραγωγοί γάλακτος από τις αυξήσεις τιμών των ζωοτροφών. Εξίσου σημαντικό είναι και το έργο του ΕΛΓΟ τόσο στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων όσο και στην προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, όπως η φέτα, που λειτουργεί ως πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό και αποτελεί ένα από τα «βαριά χαρτιά» της ελληνικής οικονομίας. Υπό την έννοια αυτή, όπως τόνισε η κ. Χατζάκου, «η φέτα είναι ένα προϊόν που πρέπει όλοι να προστατεύουμε».
Έγινε σύντομη παρουσίαση της ΜΕΒΓΑΛ, η οποία είναι οικογενειακή εταιρεία 100% ελληνικών συμφερόντων, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Χατζάκο το 1950. Ως έδρα επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή, στα Κουφάλια, δίπλα στα μακεδονικά βοσκοτόπια, όπου παράγεται το 67% του αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας. Η εταιρεία συνεργάζεται με 504 φάρμες για την εισκόμιση αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος και διατηρεί σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις με τους κτηνοτρόφους, παρέχοντάς τους στήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Μάλιστα, η εταιρεία υλοποιεί πρόγραμμα στήριξης νέων κτηνοτρόφων πρόβειου γάλακτος για την αγορά και βελτίωση ζωικού κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία παράγει περισσότερους από 400 κωδικούς για Ελλάδα και εξωτερικό, όπου η ΜΕΒΓΑΛ εξάγει σε 35 χώρες με εξαγωγές που αποτελούν το 35% του συνολικού κύκλου εργασιών της. Πολλά από τα προϊόντα της έχουν διακριθεί για τη γεύση, την ποιότητα και την καινοτομία, στη χώρα μας αλλά και εκτός συνόρων.
Κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεχή προσπάθεια ανάπτυξης της ΜΕΒΓΑΛ, η οποία την επόμενη πενταετία θα επενδύσει περί τα 23,6 εκατ. ευρώ που αφορούν στους παραγωγικούς τομείς: γάλα, γιαούρτια, τυροκομικά, με στόχο την αύξηση παραγωγικότητας και τον εκσυγχρονισμό με νέες τεχνολογίες. Σημαντικό ρόλο στα επενδυτικά πλάνα των εταιρειών έχουν τα αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία βοηθούν τις ελληνικές εταιρείες να αξιοποιούν όλες τις ευκαιρίες, να παραμείνουν ανταγωνιστικές, και να στηρίξουν με την ανάπτυξή τους την ελληνική οικονομία.
Η φιλοσοφία των επενδύσεων, πέραν της παραγωγικότητας, αποβλέπει στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΜΕΒΓΑΛ και γενικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της πολιτικής έχει πετύχει μείωση κατά 28,9% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με την πρόσφατη επένδυση σύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ αναμένεται να μειώσει κατά 40 τόνους το πλαστικό από τις συσκευασίες της μέσα στη διετία 2021-2022 αντικαθιστώντας τις με νέες, πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Παρόμοια προσπάθεια γίνεται και στις χάρτινες συσκευασίες, στις οποίες το χαρτί φέρει πιστοποίηση FSC, που σημαίνει ότι προέρχεται από δάση με υπεύθυνη διαχείριση, ελεγχόμενες πηγές, ανακυκλωμένα υλικά ή συνδυασμό όλων αυτών. Η χρήση χαρτιού FSC στη ΜΕΒΓΑΛ καλύπτει κατά 81% τις συσκευασίες γάλακτος και κατά 70% τα χαρτοτελάρα και χαρτοκιβώτια.
Ο κ. Στύλιος από την πλευρά του, δήλωσε την ικανοποίησή του για την πορεία και τη δραστηριότητα της ΜΕΒΓΑΛ. Αναφορικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος προσωπικά επιβλέπει το συγκεκριμένο αντικείμενο και ήδη γίνεται συστηματική δουλειά για βελτιωτικές κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου. Δεσμεύτηκε ότι αποτελεί προτεραιότητα η ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και των εκταμιεύσεων των επενδυτικών προγραμμάτων σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Τόνισε επίσης, ως βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου, τον τομέα της μεταποίησης, τη στήριξη νέων αγροτών, τη βιολογική γεωργία και την καινοτομία.
Η επίσκεψη του κ. Στύλιου ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή ποικιλίας προϊόντων ΜΕΒΓΑΛ και έκλεισε με ξενάγηση στους χώρους του εργοστασίου, ιδιαίτερα στα τμήματα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα σημαντικές επενδύσεις.