Σκρέκας: Για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας
Σκρέκας: Για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας

Συνέντευξη Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας

Κος ΤΟΠΑΣ:

Καλημέρα. Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση. Να ξεκινήσουμε με μια εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μαζί μας είναι επίσης ο Γιώργος Μάρκου ο οποίος είναι συνεργάτης του Υπουργού.  Θα ακολουθήσουμε τη γνωστή διαδικασία. Θέλω, δηλαδή, να βάλετε όλοι τα μικρόφωνά σας στο mute, σας παρακαλώ πολύ. Να στέλνετε ένα μήνυμα στο chat όσοι θέλετε να κάνετε ερώτηση, για να τηρήσουμε μια σειρά προτεραιότητας.

Όταν έρθει η σειρά σας να ρωτήσετε, κάνετε unmute το μικρόφωνο προκειμένου να υποβάλλετε την ερώτησή σας.

Σας παρακαλώ ένα ερώτημα ο καθένας τη φορά και τα ερωτήματα να αφορούν στο θέμα συζήτησης που είναι τα μέτρα στήριξης από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Ευχαριστώ πολύ. 

Υπουργέ ο λόγος σε εσάς.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Λοιπόν, πολύ σύντομος θα είμαι γιατί νομίζω ότι τα ξέρετε πολύ καλά τα θέματα, τα έχουμε πει πολλές φορές. Έχουμε μια διεθνή ενεργειακή κρίση, όπως αποτυπώνεται από την αύξηση των τιμών ενέργειας σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα σας δείξουμε και κάποια παραδείγματα για το πως έχουν κυμανθεί οι μέσες μηνιαίες τιμές σε επίπεδο Ευρώπης σε όλα τα κράτη-μέλη και πού βρίσκεται η Ελλάδα εκεί.

Να σας πούμε ότι αυτό, όπως γνωρίζετε, οφείλεται σε τρεις κύριους λόγους.  Ο πρώτος είναι η τεράστια αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Στην αρχή της χρονιάς η θερμική μεγαβατώρα ήταν κάτω από 20 ευρώ για το φυσικό αέριο. Τώρα έχει φτάσει περίπου στα 58 ευρώ, σχεδόν έχει τριπλασιαστεί δηλαδή από την αρχή του χρόνου.

Δυο θερμικές μεγαβατώρες με μια απόδοση 50% ενός εργοστασίου φυσικού αερίου παράγουν μια ηλεκτρική μεγαβατώρα. Άρα θέλουμε για μια ηλεκτρική μεγαβατώρα 58 ευρώ που σημαίνει 116 ευρώ φυσικό αέριο κόστος αερίου. 

Και υπολογίστε ότι εκπέμπεται και μισός τόνος περίπου διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δηλαδή άλλα 30 ευρώ. Άρα μια ηλεκτρική μεγαβατώρα όταν παράγεται από φυσικό αέριο έχει ένα κόστος καυσίμου και διοξειδίου του άνθρακα της τάξεως των 150 ευρώ.

Και εκεί πρέπει να μπουν βέβαια και τα υπόλοιπα λειτουργικά και κόστη κεφαλαίου τα οποία έχει ένα τέτοιο εργοστάσιο.

Ανάλογα με τη λιγνιτική μεγαβατώρα, με τα 60 ευρώ που έχει πάει περίπου ο τόνος διοξείδιού του άνθρακα όταν εκπέμπεται ένα 1,3 τόνους περίπου, 3 τόνοι στην ατμόσφαιρα για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα από λιγνίτη.

Άρα μιλάμε για 80 ευρώ μόνο το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα συν 40 με 45 ευρώ περίπου το μεταβλητό κόστος της μονάδας. Πάμε πάνω από 110-115 ευρώ. Και όλα αυτά εκεί βέβαια προστίθενται και τα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη που έχει μία τέτοια μονάδα.

Άρα, έχουμε επίσης ένα τρίτο το οποίο έχει να κάνει με το, άρα έχουμε το κόστος αύξησης των καυσίμων, το κόστος αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και βέβαια τη μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με μία μικρότερη προσφορά γιατί πολλοί βάζουν τα πυρηνικά εργοστάσια, σε επίπεδο Ευρώπης πάντα μιλάω, δεν μιλάω σε επίπεδο Ελλάδας- πολλοί αποσύρουν τις λιγνιτικές τους μονάδες.

Και βέβαια έχουμε και ένα shortage, έχουμε δηλαδή μία δυσκολία, ένα περιορισμό στην προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τα γνωρίζετε αυτά λόγω των θεμάτων με τον βόρειο διάδρομο.

Όλα αυτά έχουν εκτινάξει τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας.

Η κυβέρνησή μας αποφάσισε να έρθει και να στηρίξει αυτούς οι οποίοι ξαφνικά θα βλέπανε λογαριασμούς ρεύματος πολύ διογκωμένους. Αποφάσισε, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός 30 ευρώ να επιδοτήσουμε την κάθε ηλεκτρική μεγαβατώρα για έναν καταναλωτή που είναι συνδεδεμένος σε χαμηλή τάση, κυρίως νοικοκυριά βέβαια αλλά και επιχειρηματίες και αγρότες που μπορεί να είναι εκεί.

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι ένα μέσο νοικοκυριό που έχει - σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ - 3.600 κιλοβατώρες κατανάλωση το χρόνο. Άρα αναλογικά το τελευταίο τετράμηνο ή το τελευταίο τρίμηνο είχε 900 κιλοβατώρες ή 1.200 κιλοβατώρες αντίστοιχα κατανάλωση. Θα λάβει μία επιδότηση της τάξης των 30 ευρώ, έτσι; Από 27 έως 33 ευρώ, για το τετράμηνο 33 ευρώ εννοώ, 27 για το τρίμηνο. Γιατί ισχύει για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο.

Από εκεί και πέρα, ήδη έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ αλλά νομίζω και κάποιοι πάροχοι επιπλέον εκπτώσεις. Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπως έχει ανακοινωθεί, ένας ο οποίος έχει μέχρι 600 κιλοβατώρες κατανάλωση σε μηνιαία βάση ουσιαστικά έχει μία ανατίμηση η οποία δεν θα ξεπερνάει το 1 με 2 ευρώ ανά μήνα.

Εδώ έχουμε ετοιμάσει, και θα μου επιτρέψετε να πω επίσης πέρα και πάνω από αυτή την επιδότηση που κάνει η Πολιτεία και την έξτρα έκπτωση από την ΔΕΗ, 6:00 η ώρα το απόγευμα έχω σύσκεψη και με όλους τους ιδιώτες παρόχους για να τους ζητήσω να συμβάλλουν και εκείνοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους βέβαια, στο να απορροφήσουνε κομμάτι των ανατιμήσεων σε νοικοκυριά και σε καταναλωτές χαμηλής τάσης.

Να πούμε, επίσης, ότι επειδή η αύξηση της αγοράς του φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρώπης λογικό είναι να έχει και επιπτώσεις στην τιμή λιανικής στην Ελλάδα, του φυσικού αερίου και βέβαια το πετρέλαιο φαίνεται ότι έχει αυξητικές τάσεις, άρα αυξάνουμε κατά 20% το επίδομα θέρμανσης για να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε κομμάτι της ανατίμησης.

Και τώρα αυτά είναι τα άμεσα μέτρα, έτσι; Τα βραχυπρόθεσμα. Δεν θα μιλήσουμε τώρα για το Εξοικονομώ και την ενεργειακή αναβάθμιση όπου βοηθάει ένα νοικοκυριό και αργότερο μια επαγγελματική στέγη ή μια επιχείρηση να εξοικονομήσουν ενέργεια, να καταναλώνουν λιγότερη, και με αυτόν τον τρόπο να μειώσουνε τον λογαριασμό τους.

Αυτό είναι πιο μακροπρόθεσμο μέτρο. Πιο μεσομακροπρόθεσμα, σας έχουμε ανακοινώσει ήδη για την επιδότηση με 100.000.000 την κατασκευή φωτοβολταϊκών. Αυτό είναι ένα κίνητρο το οποίο βοηθάει τους επαγγελματίες και τους αυτοπαραγωγούς, τέλος πάντων.

Όλα αυτά είναι πιο μεσομακροπρόθεσμα. Θα μείνουμε σήμερα κυρίως σ' αυτό για το οποίο νομίζω ότι κι εσείς έχετε περισσότερες ερωτήσεις να κάνετε. Επιτρέψτε μου λίγο να προσπαθήσω να μοιραστώ την οθόνη μαζί σας.

Λοιπόν, εδώ έχουμε κάποια παραδείγματα τα οποία ζητήσαμε από την ΔΕΗ να μας κάνει επί πραγματικού λογαριασμού.

Λοιπόν, ένας λογαριασμός ο οποίος έχει 300 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση, όπως βλέπετε, θα είχε μια χρέωση 35,18 ευρώ ανταγωνιστικού σκέλους, μια χρέωση 15,69 ευρώ ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Διάφορα και ΦΠΑ και θα κατέληγε μαζί με τον δήμο σε ένα συνολικό ποσό 68,68.

Πως προκύπτει αυτό; Θα είχε, σε ότι αφορά την κατανάλωση ενέργειας, την τιμή που ισχύει σήμερα, την τιμή αναφοράς που είναι περίπου 11 λεπτά, 110 ευρώ η μεγαβατώρα δηλαδή, για 300 κιλοβατώρες. Αυτό μας κάνει 33,17 ευρώ, σύμφωνα με την ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ.

Αυτό θα αυξανόταν κατά 20,54 ευρώ. Η έκπτωση ενέργειας που κάνει η ΔΕΗ είναι 9,95 ευρώ. Η επιδότηση της Πολιτείας, δηλαδή τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι 9 ευρώ στα 300 κιλοβάτ, μας κάνουν 9 ευρώ, άρα αφαιρούνται 18,95 ευρώ, 19 ευρώ και έτσι το συνολικό ποσό είναι 68,68 ευρώ, το οποίο θα πληρώσει ο καταναλωτής.

Τώρα αυτός ο καταναλωτής βέβαια αν δεν είχε την ανατίμηση, άρα καλύπτουμε από τα 20,54 ευρώ, καλύπτουμε τα 9,98 και τα 19 ευρώ. Άρα έχει περίπου ένα ευρώ αύξηση, έτσι όπως φαίνεται εδώ.

Αν πάμε στο επόμενο είναι 400. Εδώ ξεπερνάμε τα 300 κιλοβάτ, οπότε πρέπει η ΔΕΗ να κάνει μία επιπλέον έκπτωση από την έκπτωση ενέργειας που αναφέρεται.

Η έκπτωση ενέργειας σε σχέση με πριν, βλέπετε ήταν 9,95 στα 300 κιλοβάτ, εδώ είναι 13,27, παραμένει η επιδότηση της πολιτείας μέχρι τις 300 κιλοβατώρες σταθερή στα 9 ευρώ. Επιπλέον μία έκπτωση από τη ΔΕΗ 3 ευρώ, οπότε το τελικό ποσό φτάνει στα 86,65 ευρώ.

Εδώ η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 27,38 ευρώ, άρα αν προσθέσουμε τα 13, τα 9 και τα 3, σημαίνει 26 ευρώ σε σχέση με τα 27,38, θα δει ο άνθρωπος μία αύξηση της τάξης του 1,6 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Στις 500 κιλοβατώρες επίσης, νομίζω ότι πια είναι πιο εύκολο να το παρακολουθήσετε. Η έκπτωση ενέργειας που ήδη έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ ήταν 16,59 ευρώ. Επιπλέον θα πρέπει να κάνει άλλα 6 ευρώ. Παραμένουν τα 9 σταθερά που έχουμε ανακοινώσει.

Και στις 600 κιλοβατώρες ανά μήνα είναι 9 και 9, 18 και 21, πάμε στα 39 ευρώ σε σχέση με τα 41, 2 ευρώ επιβάρυνση για έναν καταναλωτή, ο οποίος έχει κάνει μέχρι 600 κιλοβατώρες.

Τώρα, από εκεί και πάνω αυξάνεται διαφορετικά βέβαια καταλαβαίνετε, γιατί μέχρι εκεί έχουμε συμφωνήσει να καλύψουμε. Να σας πω κάποια νούμερα αν θέλετε. Ότι περίπου οι 600 κιλοβατώρες, το 80% συνολικά των καταναλωτών χαμηλής τάσης έχουν κάτω από 600 κιλοβατώρες το μήνα κατανάλωση.

Τα νοικοκυριά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών έχουν κάτω από 600 κιλοβατώρες το μήνα.

Το 72% σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε λάβει από τη ΔΕΗ, το 72% των νοικοκυριών έχουν κάτω από 300 κιλοβατώρες το μήνα.  Άρα με την επιδότηση που δίνουμε ως πολιτεία καλύπτουμε το 72% των νοικοκυριών. Όχι ευάλωτων, συνολικά των νοικοκυριών, της κατανάλωσης που έχουν.

Με την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ, καλύπτουμε το 80% τουλάχιστον των νοικοκυριών. Επαναλαμβάνω γιατί είναι το 80% των μετρητών. Όπου στους μετρητές δεν έχουμε μόνο νοικοκυριά έχουμε και επιτηδευματίες και αγρότες κλπ.

Να σας δείξω τώρα επίσης μια άλλη διαφάνεια. Αυτό είναι χθεσινή εικόνα της αγοράς ενέργειας πως πάει, της DAM όπως λέμε αγοράς, της χονδρεμπορικής, της οριακής τιμής συστήματος να το πω έτσι.

Η Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Σερβία και τη Ρουμανία ήταν οι πιο φτηνές χώρες από όλη την Ευρώπη και την Πολωνία και βλέπετε πως ήταν η υπόλοιπη Ευρώπη.  152, 145 η Ιταλία, 152 η Πορτογαλία, το Βέλγιο.

Εδώ δυστυχώς βλέπουμε ότι αυτό το ράλι των τιμών καλά κρατεί. Και βέβαια αναμένουμε την αποκλιμάκωση, εφόσον εξομαλυνθούν τα πράγματα στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Και βέβαια να πω παρακάτω εδώ πέρα για να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα γιατί αυτή είναι μια εικόνα της στιγμής, εδώ βλέπετε τις μέσες τιμές ανά μήνα σε επίπεδο κρατών-μελών της Ευρώπης.

Τον Ιανουάριο, η Ελλάδα είχε 52,52 ευρώ μέση τιμή μήνα, οριακή τιμή συστήματος. Άρα βλέπετε πως ήταν, ήταν από τις πιο φτηνές αγορές για αυτά που ακούγονται κλπ. ότι είναι πολύ ακριβή η Ελλάδα.  Εξαρτάται, δεν είναι πολύ ακριβή η Ελλάδα.

Με ένα target model που τώρα όπως ξέρετε δουλεύει κλπ. 52 ευρώ ήταν από τις πιο φτηνές. Όλοι ήταν πάνω από 52,52 όπως βλέπετε εδώ πέρα. Ήταν η πιο φτηνή τον Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο 50,36 περίπου στο μέσο όρο. Το Μάρτιο 57,64 λίγο πάνω από το μέσο όρο.

Τον Απρίλιο 64,17 πολύ κοντά Κροατία, Γαλλία με 63 με τα πυρηνικά της, 69 βλέπετε η Ιταλία κλπ., 64 η Σλοβενία, 65 η Ισπανία, 64 η Πορτογαλία, αλλά εκεί μέσα στην Ευρώπη.

Το Μάιο πήγε στα 63 ευρώ, πάλι μέσα στην Ευρώπη. Από 54 στο 67 ευρώ η διακύμανση. Τον Ιούνιο πήγε στα 83 ευρώ. Εδώ ήταν στο πάνω όριο των χωρών εκεί στα 83 ευρώ ήταν επίσης και η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία στα 84, εμείς στα 83,47 και οι άλλες χώρες βέβαια πάνω από 75 οι περισσότερες.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που είχαμε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, είχαμε πραγματικά την ακριβότερη τιμή. Βέβαια, ψέματα, τον Ιούλιο όχι την ακριβότερη. Η Ιταλία είχε την ακριβότερη με 102, εμείς με 101,86. Όλοι είχαν ανοδικές τιμές. Βέβαια είμαστε 15% ή 10% πιο ακριβοί από το μέσο όρο της Ευρώπης. Και τον Αύγουστο επίσης, εκεί ήμασταν 121 εμείς, 112 η Ιταλία.

Τον Σεπτέμβριο όμως που έχουν ανέβει πάλι οι τιμές, 121 ευρώ εμείς. Βλέπετε ότι υπάρχουν πολλές χώρες πάνω από 121. Δηλαδή βλέπουμε μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, εφτά, οχτώ χώρες είναι πάνω από 121 ευρώ. Άρα περίπου στο μέσο όρο.

Και βέβαια στο year to date λόγω των τελευταίων δύο μηνών έχουμε μία μέση τιμή της τάξεως των 76 ευρώ οριακή τιμή σχήματος.

Λοιπόν, έτσι να σας δώσω μία εικόνα του τι προβλέπεται να αντιμετωπίσουμε. Είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο, αλλά θα έλεγα ιδιαίτερα ευρωπαϊκό φαινόμενο αυτό. Για αυτό εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε, να συστήσουμε αυτό το Ταμείο για την Ενεργειακή Μετάβαση.

Γιατί τελικά μέχρι το 2030, αν το 70% - που είναι ο στόχος μας - της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ, τότε θα έχουμε χαμηλότερες σταθερές, σε σταθερή βάση από τώρα.

Αλλά, αυτά τα 8 χρόνια έχουν να γίνουνε πολλά πράγματα. Πρέπει να έχουμε ένα μηχανισμό απόσβεσης διακυμάνσεων τιμών που μπορεί κάποιες εποχές του χρόνου να ξεπερνάνε τα εκτιμώμενα –να το πω έτσι- ή αυτά τα οποία μπορεί να είναι προσιτά στην πλειοψηφία των καταναλωτών.

Και για αυτό το λόγο χρηματοδοτούμε αυτό το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τους ρύπους. Τουλάχιστον 150 εκατομμύρια. Τις επόμενες ημέρες θα βγει Υπουργική Απόφαση από εμένα βέβαια για να συγκεκριμενοποιήσουμε το ποσοστό των εσόδων που θα προέλθουν από δημοπρασίες των ρύπων.

Εκτιμούμε ότι φέτος θα έχουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων. Το 60%, που είναι 600 εκατομμύρια, θα κατευθυνθούν προς τον ΕΛΑΠΕ. Πέρσι ο ΕΛΑΠΕ είχε πάει 480 εκατομμύρια. Φέτος, λοιπόν, εμείς έχουμε εξασφαλίσει 600 εκατομμύρια. Άρα 120 παραπάνω από πέρσι.

Περίπου 11%, 110 εκατομμύρια θα πάνε για την αντιστάθμιση. Περίπου στο 1,5%, αναλόγως και τι θα χρειαστούμε, θα πάει για την ηλεκτροκίνηση. Ένα ποσοστό γύρω στο 5-6% θα πάει για τους λιγνιτικούς δήμους. Και το υπόλοιπο θα πάει να χρηματοδοτήσει τις δράσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για το 2021.

Βέβαια, ξέρετε ότι αυτή η Υπουργική Απόφαση κάθε χρόνο ανανεώνεται, οπότε ανάλογα τα έσοδα και ανάλογα τις απαιτήσεις και την επόμενη χρονιά θα αναπροσαρμόζεται, θα αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά, όπως αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο.

Κος ΤΟΠΑΣ:

Θα ξεκινήσω με την κυρία Λιάγκου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Κα ΛΙΑΓΚΟΥ:

Καλησπέρα, Υπουργέ. Καλησπέρα και στους συνάδελφους. Θα ήθελα κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσουμε λίγο κάποια πράγματα σε σχέση με τα μέτρα. Και από την Θεσσαλονίκη ανακοινώνοντας τα ο πρωθυπουργός και μετά από τις δηλώσεις που ακολούθησαν και παρακολουθώντας και σήμερα εσάς, μέχρι στιγμής, την εισήγηση που κάνατε, εμπλέκετε πάρα πολύ την ΔΕΗ και μόνο ενώ υπάρχει ένα κομμάτι 36% της αγοράς που έχει συμβόλαιο με ιδιώτες προμηθευτές. Θα ήθελα λίγο να ξεκαθαρίσουμε, πρώτον, αν αυτή η επιδότηση αφορά το σύνολο της αγοράς.

Και δεύτερον, με ποιο τρόπο, θα δείτε τους ιδιώτες προμηθευτές το απόγευμα από ότι έχει ανακοινώσει. Θα έχετε μια τηλεδιάσκεψη μαζί τους. Με ποιο εργαλείο θα τους καλέσετε να συνδράμουν. Το εργαλείο για να κινηθούν προς μια αντίστοιχη πορεία απορρόφησης των τιμών είναι η εμπορική πολιτική της ΔΕΗ την οποία εσείς ως κυβέρνηση κατευθύνετε προς τα εκεί;

Και συμπληρωματικό στο ερώτημα αυτό, δεδομένου ότι η ΔΕΗ μόλις, δεν έχει πολύ καιρό που εξήλθε από την στενωπό της προβληματικότητας, αν έχετε υπολογίσει το κόστος αυτό που θα αναλάβει η ΔΕΗ, αν είναι στο πλαίσιο μια εμπορικής πολιτικής υγιούς, που σημαίνει ότι δεν την «βάζει μέσα» ή όχι, και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τα οικονομικά της επιχείρησης, δεδομένου ότι η κατάσταση φαίνεται ότι θα κρατήσει. Ευχαριστώ.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Να απαντήσω αυτή την ερώτηση γιατί απαντώντας σε αυτή μπορεί να καλύψω πολλές ερωτήσεις, για να μην επαναληφθούν. Η επιδότηση, τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφορά όλους τους ιδιώτες παρόχους.

Άρα, δεν έχει σημασία με ποιον είναι συνδεδεμένος ο καταναλωτής. Θα δει στον λογαριασμό του εκείνο το οποίο θα ζητήσω από τους προμηθευτές. Είναι στο μηχανογραφικό, στο πληροφοριακό σύστημα, στην αποτύπωση του λογαριασμού που στέλνουνε στους πελάτες τους υπάρχει μια διακριτή γραμμή που να αφορά την έκπτωση, την επιδότηση ουσιαστικά που θα δώσει το κράτος για την κατανάλωση την οποία έχουν πραγματοποιήσει.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκαστικό για να υποχρεώσουμε οποιονδήποτε πάροχο να πουλήσει σε μια τιμή που δεν θέλει εκείνος ή δεν τον συμφέρει ή δεν είναι βιώσιμη.

Η ΔΕΗ επίσης είναι μία μια εταιρία που από μόνη της αποφάσισε να στηρίξει τους καταναλωτές που έχει, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του κράτους, στην επιδότηση αυτή  με μία επιπλέον έκπτωση για τις κιλοβατώρες από 300 ως 600. 

Εμείς αυτό θα το συζητήσουμε. Σήμερα το απόγευμα 18:00 η ώρα θα είναι όλοι οι ιδιώτες πάροχοι και η ΔΕΗ. Ήδη υπάρχουνε κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν και αυτοί να μην περάσουν όλη την ανατίμηση στους πελάτες τους.

Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μία αύξηση στην χονδρεμπορική αγορά το τελευταίο τρίμηνο –τετράμηνο – πεντάμηνο εγώ θα πω. Αυτή δεν είναι η μέση τιμή του χρόνου. Όταν κάνεις μια εμπορική πολιτική, υπάρχει κόστος αγοράς, μέσο κόστος αγοράς σε ετήσια βάση για να βγάλεις ένα μέσο κόστος πώλησης του προϊόντος σου.

Άρα, εμείς εκείνο που λέμε είναι, εδώ είναι οι ανταγωνισμός. Εμείς θέλουμε να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής. Αυτό θα πούμε το απόγευμα. Θα συμμετάσχει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να είναι καθαρά τα πακέτα και τελικά μέσα από τον ανταγωνισμό να οδηγήσουμε τις τιμές προς τα κάτω, προς όφελος του καταναλωτή. Αυτό θέλουμε εμείς.

Δεν υπάρχει τρόπος αυτό να το επιβάλουμε, εννοώ να επιβάλουμε τη μείωση. Μπορούμε να επιβάλουμε όμως μέτρα παρακολούθησης της αγοράς και του ανταγωνισμού, ώστε να υπάρχει ένας δίκαιος συναγωνισμός μεταξύ των εταιρειών.

Κος ΤΟΠΑΣ:

Συνεχίζουμε με τον Χρήστο Κολώνα.

Κος ΚΟΛΩΝΑΣ:

Καλό μεσημέρι και από μένα Υπουργέ. Ήθελα δύο πράγματα να ρωτήσω. Το πρώτο είναι, επειδή και ο κόσμος μπερδεύεται με όλη αυτήν την ιστορία με τις ρήτρες αναπροσαρμογής, με τις αυξήσεις,  με όλο αυτόν τον ορυμαγδό της πληροφόρησης, αλλά και μίας σκληρής πραγματικότητας.

Να μας πείτε αν αυτή η επιδότηση που αποφασίσατε, έρχεται να καλύψει αυξήσεις που ξεκίνησαν να γίνονται ή αυξήσεις που θα γίνουν ή αυξήσεις που έγιναν, ένα από αυτά τα τρία, και ένα δεύτερο.

Επειδή υπάρχει αυτή η επιδότηση της πολιτείας, αυτό το ποσό στους προμηθευτές ρεύματος, σε όλους τους προμηθευτές ρεύματος, θα πηγαίνει στους λογαριασμούς τους; Πως θα γίνει δηλαδή το πρακτικό του πράγματος.

Και ένα τρίτο, τελικά από πότε θα ισχύσει η επιδότηση; Δηλαδή για ποιες καταναλώσεις θα ισχύσουν και πότε θα εμφανιστούν; 

Και είπατε, επίσης, ότι τα επόμενα 8 χρόνια θα έχουμε θέματα. Πώς θα μπορούσαμε να μην έχουμε αυτά τα θέματα και προφανώς έχει να κάνει όταν λέτε θα έχουμε θέματα, εννοείτε ότι θα έχουμε υψηλό κόστος στην ενεργειακή μετάβαση; Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Να απαντήσω και αυτό ένα - ένα και μετά να πάμε σε πιο μαζικές; Πώς θα το κάνουμε. Ωραία, ας απαντώ ένα - ένα στην αρχή.

Κος ΤΟΠΑΣ:

Προσπαθήστε σας παρακαλώ - Υπουργέ συγγνώμη - μια ερώτηση ο καθένας αν γίνεται για την ευκολία της συζήτησης.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Ωραία. Το μέτρο ισχύει από το Σεπτέμβριο, άρα και για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου θα υπάρξει επιδότηση. Μπορεί να μην προλάβουν να τις δουν, κάποιος ο οποίος έχει πάρει ένα εκκαθαριστικό τέλος Σεπτεμβρίου που έχει αυξήσεις Σεπτεμβρίου, μέσα να μην το δει το Σεπτέμβριο, θα το δει όμως στον επόμενο εκκαθαριστικό που θα πάρει θα δει επιδότηση και για την κατανάλωση που έκανε του Σεπτεμβρίου μέχρι 300 κιλοβατώρες από το κράτος.

Άρα η στήριξη την οποία θα παρέχουμε αφορά το τελευταίο τετράμηνο του έτους.

Από εκεί και πέρα, οι προκλήσεις για τα επόμενα 8 έτη έχουν να κάνουν με πάρα πολλά πράγματα.  Δεν ξέρω αν θα είναι πιο ακριβές οι τιμές, μπορεί να είναι και πιο χαμηλές, αυτό δεν το ξέρει κανείς, εξαρτάται από πολλά.

Μια μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου επειδή μπαίνουν περισσότερες ΑΠΕ για παράδειγμα στο σύστημα σε επίπεδο κόσμου, μπορεί να οδηγήσει τις τιμές φυσικού αερίου χαμηλότερα. Το ίδιο και σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο.

Δηλαδή, μια επέκταση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές σημαίνει ότι θα έχει μείωση, αυτό μπορεί να φέρει μείωση κατανάλωσης, που θα φέρει μείωση κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή και αυτό λοιπόν μπορεί να φέρει πιέσεις προς τα κάτω στις τιμές των καυσίμων.

Άρα, δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουμε υψηλότερες τιμές ενέργειας τα επόμενα χρόνια όσο αυξάνεται ακόμα περισσότερο και ακόμα πιο γρήγορα η διύλιση των ΑΠΕ που δεν εξαρτάται βέβαια η τιμή τους από την τιμή των ορυκτών καυσίμων, η τιμή που παράγουν ενέργεια.

Από εκεί και πέρα όμως επειδή υπάρχει περίπτωση να έχουμε διακυμάνσεις όπως τώρα βραχυπρόθεσμου ή παροδικού χαρακτήρα, για αυτό πρέπει να έχουμε ένα μηχανισμό απόσβεσης, βραχυπρόθεσμης απόσβεσης αυτών των βραχυπρόθεσμων και παροδικών συνεπειών.

Από εκεί και πέρα, ο τρόπος για να λύσουμε μόνιμα το πρόβλημα είναι η ενεργειακή εξοικονόμηση. Είναι καλύτερη μόνωση στα σπίτια καλύτερες πηγές ενέργειας, μεγαλύτερης απόδοσης που τελικά θα μειώσουν μόνιμα το λογαριασμό του ρεύματος ή των άλλων ενεργειακών προϊόντων επειδή απλά καταναλώνουν πάρα πολύ, απλά καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια χωρίς βέβαια να ζεσταινόμαστε λιγότερο, έτσι; Ή να κλιματίζουμε λιγότερο το καλοκαίρι τα σπίτια. Ίσως, μπορεί να αυξηθεί κιόλας η ανάγκη να κλιματίζουμε περισσότερο τα σπίτι τα επόμενα χρόνια. 

Άρα, ενεργειακή εξοικονόμηση, το κτηριακό απόθεμα στις βιομηχανίες, στις βιοτεχνίες, στους επαγγελματίες, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια. Ενεργειακή εξοικονόμηση στις μεταφορές και αλλαγή του τρόπου μεταφοράς, ηλεκτροκίνηση, ποδήλατα, βιώσιμη αστική κινητικότητα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που είναι πιο καθαρά, ταξί πολύ πιο καθαρά. Έχουμε ανακοινώσει ήδη προγράμματα τα οποία τους επόμενους δυο – τρεις μήνες θα βγουν στον αέρα.

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι πράγματα, συν την αλλαγή μίας κουλτούρας διαπλανητικής, θα έλεγα, παγκόσμιας για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κατανάλωση πρώτων υλών και ενέργειας που θα μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας.

Κος ΚΟΛΩΝΑΣ:

Επίσης, εάν η επιδότηση αφορά σε αυξήσεις που έχουν ξεκινήσει να γίνονται ή που θα γίνουν.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Η επιδότηση είναι για καταναλώσεις Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου. Είμαι ξεκάθαρος. Δηλαδή για τον Σεπτέμβριο κάποιος θα πάρει επιδότηση.

Κος ΚΟΛΩΝΑΣ:

Υπουργέ, η επιδότηση αφορά αυξήσεις που έγιναν ή που θα γίνουν;

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Επαναλαμβάνω, είναι ξεκάθαρο αυτό που λέω, για το Σεπτέμβριο θα πάρουμε μία επιδότηση.

Κος ΤΟΠΑΣ:

Κάτι τελευταίο, Υπουργέ, να διευκρινίσουμε. Πώς θα δοθεί το ποσό αυτό στους προμηθευτές πρακτικά, όχι στους προμηθευτές...

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Το ποσό της επιδότησης θα δοθεί στους προμηθευτές ανάλογα με τις καταναλώσεις που θα παρουσιάσουν. Θα παρουσιάσουν πελάτες και καταναλώσεις και θα πάρουν τα αντίστοιχα ποσά.

Κος ΤΟΠΑΣ:

Συνεχίζουμε με τον Κώστα Δεληγιάννη.

Κος ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ:

Καλό μεσημέρι και από εμένα, Υπουργέ. Δύο ερωτήσεις πολύ γρήγορες.            

Η πρώτη. Η επιδότηση αφορά και σταθερά και κυμαινόμενα επιτόκια; Για παράδειγμα, η ΔΕΗ έχει τιμολόγια τα οποία δεν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής. Θα ισχύσει και για αυτά;

Και το δεύτερο ποσοστιαία από τις 300 έως 600 κιλοβατώρες πού κυμαίνεται η έκπτωση που θα παράσχει η ΔΕΗ; Σε τι ποσοστό δηλαδή;

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Σας το έδειξα το παράδειγμα. Οπότε μπορείτε να το δείτε. Έτσι; Ξεκινάει από 3-4 ευρώ για τα 300 και φτάνει μέχρι 12 ευρώ, αν θυμάμαι καλά. Δηλαδή είναι τα παραδείγματα που σας έδειξα.

Να πω κάτι που δεν απάντησα πριν, τώρα το θυμήθηκα, στην κυρία Λιάγγου, ότι η έκπτωση που έχει αναλάβει η ΔΕΗ είναι τέτοια που έχει προϋπολογίσει η ίδια και που φυσικά διατηρεί τη βιωσιμότητά της και την ισχυροποιεί γενικότερα απέναντι στις προκλήσεις των επόμενων ετών. Άρα δεν είναι κάτι το οποίο την φέρνει ποτέ σε δύσκολη θέση. Ποτέ δεν θα βάζαμε την ΔΕΗ σε διαδικασία και ποτέ δεν θα το κάνει η Διοίκηση, γιατί είναι μια Διοίκηση που πρέπει να διασφαλίζει το συμφέρον, φυσικά, και των μετόχων από την μια πλευρά, όπου εκεί είναι και το Δημόσιο βέβαια αλλά και οι ιδιωτικές μετοχές και από την άλλη να προστατεύει, έτσι, και τους καταναλωτές της.

Άρα, με αυτή την λογική έχουν δοθεί, έχει προϋπολογιστεί μάλλον η στήριξη που θα παρέχει η ΔΕΗ. Από κει και πέρα σε αυτό το οποίο ρωτήσατε για τα σταθερά και κυμαινόμενα, εμείς πάμε να σταθμίσουμε αυξήσεις. Δεν πάμε να κάνουμε έκπτωση σε κάποιους που έχουνε χαμηλές τιμές.

Κος ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ:

Αφορά μόνο τα κυμαινόμενα. Δηλαδή, στην ΔΕΗ το Γ1, να το πούμε έτσι.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Ναι, το Γ1.

Κος ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ:

Το βασικό τιμολόγιο. Ωραία. Ευχαριστώ πολύ.

Κος ΤΟΠΑΣ:

Η επόμενη ερώτηση είναι από, θα την κάνει ο Χάρης Φλουδόπουλος.

 

Κος ΦΛΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Καλό μεσημέρι και από μένα. Βασική υπόθεση στις ασκήσεις που κάνετε είναι μια αύξηση της τάξης του 40%. Έχετε πρόθεση ή υπάρχει μηχανισμός σε περίπτωση που οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες να αυξηθεί η επιδότηση στο μέλλον ή να δοθεί μεγαλύτερο ποσό;

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Έχουμε κάνει μια εκτίμηση, κύριε Φλουδόπουλε, έχουμε κάνει μια εκτίμηση, βέβαια, για την μέση αύξηση η οποία θα εφαρμοστεί. Εμείς ερχόμαστε και καλύπτουμε ένα κομμάτι, βέβαια, της κατανάλωσης από αυτή την ανατίμηση.

Από εκεί και πέρα το επόμενο διάστημα μετά την παρέλευση του τετραμήνου, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τους καταναλωτές.

Κος ΦΛΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Το αφήνετε ανοιχτό, δηλαδή.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Πάντα, όλα αυτά, έχουν την έννοια της ανταπόκρισης στο πρόβλημα. Ακούμε την κοινωνία, βλέπουμε τα προβλήματα, ακολουθούμε την αγορά και εδώ είμαστε,  όταν χρειάζεται και όταν υπάρχουν πραγματικά κάποιοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, να έρθουμε να τους στηρίξουμε.

Κος ΦΛΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Ευχαριστώ.

Κος ΤΟΠΑΣ:

Συνεχίσουμε με τον Φώτη Κόλλια.

Κος ΚΟΛΛΙΑΣ:

Καλησπέρα, υπουργέ. Θέλω να ρωτήσω το εξής. Δεν ξέρω αν ακούγομαι.

Κος ΤΟΠΑΣ:

Ακούγεστε.

Κος ΚΟΛΛΙΑΣ:

Αυτό το μέτρο έχει εφαρμοστεί και κάπου αλλού στην Ευρώπη και τι, έχετε ρωτήσει, δηλαδή, αν η Κομισιόν το εγκρίνει; Φαντάζομαι έχετε ρωτήσει. Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι στην ουσία επιδοτείτε αυτούς που δεν μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις;

Και για παράδειγμα, κάποιος ιδιώτης ανταγωνιστής της ΔΕΗ που έχει χαμηλότερα τιμολόγια. Αυτός δεν θα πάρει την ανάλογη έκπτωση, ενώ στην ουσία στηρίζετε κάποιους που μη αντέχοντας θα έπρεπε να αυξήσουνε τα τιμολόγια τους λόγω της μεγάλης χονδρεμπορικής αύξησης στην εμπορική τιμή. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Η επιδότηση αυτή είναι μία επιδότηση στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών κανονισμών και του δικαίου του ανταγωνισμού.

Κος ΚΟΛΛΙΑΣ:

Σαφές. Για το δεύτερο ερώτημα όσον αφορά το γεγονός ότι στηρίζετε κάποιους που δεν μπορούν να απορροφήσουν με δική τους πρωτοβουλία τις αυξήσεις στη χονδρική τιμή έναντι αυτών  που πιθανώς έχουν ήδη χαμηλότερο τιμολόγιο.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Ναι, η απόφασή μας ήταν να στηρίξουμε φυσικά τα ευάλωτα, αλλά και τη μεσαία τάξη. Και αυτή βάλλεται. Για αυτό λέμε ότι πάμε και στηρίζουμε το 80% των νοικοκυριών.

Βέβαια, κάποιος ο οποίος έχει πολύ μεγάλες καταναλώσεις, μέχρι τις 300 κιλοβατώρες θα έχει στήριξη. Από εκεί και πέρα, θα έχει τη στήριξη που μπορεί να έχει μέσα από τον προμηθευτή του.

Αν θέλετε επαναλάβετε για να καταλάβω.

Κος ΚΟΛΛΙΑΣ:

Ήθελα να πω ότι λέει κάποιος ανταγωνιστής της ΔΕΗ ή κάποιου άλλου που έχει  υψηλές τιμές. Λέει, εγώ έχω ήδη χαμηλότερα τιμολόγια. Εγώ, πιθανώς θα μπορούσα να απορροφήσω τις τιμές. Άρα λοιπόν, γιατί εγώ να βρεθώ στο ίδιο καλάθι με κάποιον που δεν μπορεί να τις απορροφήσει και άρα εγώ έχω το ανταγωνιστικό μου πλεονέκτημα περιορίζεται. Λέει κάποιος ανταγωνιστής της ΔΕΗ. Ανταγωνιστής κάποιου που έχει υψηλές τιμές.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Τελικά, σημασία έχει η τελική τιμή που αγοράζει ο καταναλωτής. Άμα είναι ελκυστική, ο καταναλωτής δεν έχει λόγο τελικά να αλλάξει.  Ή μάλλον έχει λόγο και να προσέλθει, να το πω  διαφορετικά.

Δεν αλλάζει. Δηλαδή το θέμα της ανταγωνιστικότητας των τιμών και της ελκυστικότητας των εμπορικών πακέτων, είναι κάτι το οποίο ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ίσως ακόμα και περισσότερο, γιατί αρχίζουν οι καταναλωτές να ψάχνουν ακόμα περισσότερο.

Κος ΤΟΠΑΣ:

Κώστας Βουτσαδάκης από το Αθηναϊκό Πρακτορεία Ειδήσεων.

Κος ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ:

Γεια σας Υπουργέ. Μια διευκρίνιση ήθελα κατ' αρχάς. Αυτό το κομμάτι από τις 300 ως τις 600 κιλοβατώρες από την πλευρά της ΔΕΗ, τα νούμερα που μας παρουσιάσατε είναι αυτά που έχει αποφασίσει η επιχείρηση να εφαρμόσει; Αυτή είναι η διευκρίνιση.

Και το δεύτερο, μια ερώτηση σύντομη. Υπάρχει στο πακέτο που ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο, μια αναφορά για επιδότηση των Δήμων για ενεργειακές κοινότητες. Έχουμε κάτι παραπάνω επ' αυτού;  Ευχαριστώ πολύ.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Ολοκληρώνουμε σε λίγο την μελέτη και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του φθινοπώρου θα έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε μία πρόσκληση για Δήμους ώστε να τους επιδοτήσουμε και να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά, με τα οποία θα παρέχουν δωρεάν ενέργεια ή σχεδόν δωρεάν ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του συμψηφισμού. Από εκεί και πέρα, η ερώτηση η πρώτη τι ήταν;

Κος ΤΟΠΑΣ:

Μπορείς να επαναλάβεις το πρώτο σκέλος Κώστα;

Κος ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ:

Τα νούμερα που μας παρουσιάσατε σε σχέση με την επιδότηση που θα δίνει η ΔΕΗ από 300 ως 600, τα έχει αποφασίσει η επιχείρηση;  Είναι τελειωμένο;

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Τα παραδείγματα αυτά είναι παραδείγματα τα οποία τα έχει δουλέψει η ΔΕΗ.

Κος ΤΟΠΑΣ:

Είναι ειλημμένη απόφαση ρωτάει για επιπλέον έκπτωση;

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Αφού σας τα δείχνουμε, εννοείται αυτό το πράγμα. Σας λέω είναι παραδείγματα υπαρκτά τα οποία τα έχει δουλέψει η ΔΕΗ.

Βέβαια, προσέξτε, τώρα λογαριασμό, ο οποίος να ξόδεψε μήνα και να έγινε εκκαθάριση μήνα δεν θα δείτε.  Αυτό θα είναι μέσα στο λογαριασμό που θα πάρει τους επόμενους μήνες, τον εκκαθαριστικό έτσι;

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι έναντι και είναι και εκκαθαριστικοί.  Θα πρέπει όταν πάρει λοιπόν ένας ένα λογαριασμό να δει ποιο είναι το διάστημα της κατανάλωσης από Σεπτέμβριο και μετά που υπάρχει επιδότηση για να μπορεί να συγκρίνει με αυτά τα οποία σας έχουμε δώσει.

Μην αρχίσουμε και παίρνουμε ένα λογαριασμό τώρα που έχει καταναλώσεις Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου και κάνουμε σύγκριση με αυτά που σας δώσαμε τώρα. Μην αρχίσει πάλι, καταλαβαίνετε είναι ένας λογαριασμός που υπολογίζει κατανάλωση μήνα και επιδότηση μήνα.

Κος ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ:

Άρα, να αναμένουμε ότι η ΔΕΗ ως εισηγμένη, θα πρέπει να βγάλει μια ανακοίνωση λογικά για το ύψος της έκπτωσης.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Μα νομίζω ότι η ΔΕΗ θα το κάνει μέσα από την εμπορική της πολιτικής και μέσα από τους πελάτες της. Η ΔΕΗ ανακοινώνει συνέχεια εμπορικά πακέτα. Προχθές έβγαλε εμπορικό πακέτο, έχει σταθερά πακέτα. Δεν είναι κάτι το οποίο εξαιρείται από την εμπορική της στρατηγική. Καταλάβατε τι εννοώ.

Δηλαδή προχθές, η ΔΕΗ ανακοίνωσε κάποια εμπορικά πακέτα, πριν μια εβδομάδα για παράδειγμα. Μετά από 10 μέρες μπορεί να έχει κάποιο άλλο εμπορικό πακέτο.  Όλα αυτά βέβαια έχουν ως βάση αυτό το οποίο σας έδειξα εγώ.  Εντάξει;

Κος ΤΟΠΑΣ:

Η Μαριάννα Τζάννε από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Κα ΤΖΑΝΝΕ:

Καλημέρα και από εμένα.  Σε γενικές γραμμές έχω καλυφθεί από τις ερωτήσεις των συναδέλφων.  Εγώ θα ήθελα μια διευκρινιστική απάντηση από τον Υπουργό. Πόσες τελικά είναι, ποια είναι η ποσοστιαία μείωση που θα κάνει η ΔΕΗ γιατί δεν έχω καταλάβει.

Δηλαδή τι έκπτωση παρέχει η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή για την κλίμακα από 300 μέχρι 600 κιλοβατώρες;

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Θα διαιρέσετε στο παράδειγμα το οποίο θα σας στείλουμε αυτό το οποίο αναφέρει ως έκπτωση η ΔΕΗ με την αξία της κατανάλωσης και θα βρείτε το ποσοστό.

Κα ΤΖΑΝΝΕ:

Αυτό να το κάνω..

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Δεν το θυμάμαι απέξω. Να σας το κάνω, άμα θέλετε. Μια στιγμή.

Κα ΤΖΑΝΝΕ:

Εντάξει. Ωραία. Το ρωτώ αυτό ως πρόσθετη διευκρίνιση, γιατί χθες το απόγευμα είχαμε κάποιες πληροφορίες ότι το ποσοστό θα αυξηθεί, θα είναι πάνω από 30% για αυτή την κλίμακα.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Αυτή τη στιγμή στα 300 κιλοβάτ κάνει μία έκπτωση ενέργειας στην ανατιμημένη τιμή που θα είχε η ΔΕΗ, έτσι; Ή μάλλον να το πω, να μην μπλέκουμε με την ανατιμημένη, να πούμε με τη σταθερή που είναι τα 0,11 λεπτά.

Άρα στην προ ανατίμησης τιμή είναι 9,95 δια 33,17, είναι μία έκπτωση 29,9%, 30%. Αν πάρω, ας πούμε, τα 400 κιλοβάτ, έτσι; Εδώ θα προσθέσω την έκπτωση ενέργειας που είναι 13,27, θα προσθέσω τα 3 ευρώ που είναι επιπλέον έκπτωση που έχει το παράδειγμα. Πάμε στα 16,27 δια το 44,23, πάμε στο 36,7% για τα 400 κιλοβάτ.

Κα ΤΖΑΝΝΕ:

Μάλιστα. Αυτό είναι το μέγιστο δηλαδή που κάνει, το 36.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Αναλογικά θα πάει και στα υπόλοιπα. Άμα κάνετε τις διαιρέσεις, θα το δείτε.

Κος ΤΟΠΑΣ:

Λοιπόν, Κατερίνα Χριστοφιλίδου από την ΕΡΤ.

Κα ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΙΔΟΥ:

Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Στις 10 του μήνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε με την ελληνική κυβέρνηση και με την ΔΕΗ για το ζήτημα της συνδιαχείρισης των λιγνιτών. Και μάλιστα στην ανακοίνωση που είχε βγει τότε έγραφαν πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να κρατηθούν σταθερά οι τιμές της ενέργειας.

Η ερώτηση είναι η εξής. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιδιώτες παρόχους να μπουν στη συνδιαχείριση των λιγνιτών, δεδομένου ότι πριν από λίγο μας παρουσιάσατε ότι το κόστος της λιγνιτοπαραγωγής είναι πάρα πολύ υψηλό.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Λοιπόν, να πω κάτι; Δεν έχει σχέση με τη συνδιαχείρηση. Αυτό που βγάλαμε το Anti Trust θα λέτε. Έχει πάει με την υποχρέωση της ΔΕΗ, θα το ανακοινώσουμε βέβαια γιατί θα το κάνουμε νόμο του κράτους αυτό, έτσι; Θα πρέπει να ψηφιστεί. Το οποίο θα βοηθήσει τελικά βέβαια και τις τιμές.

Γιατί η ΔΕΗ θα βγάλει κάποια συγκεκριμένα πακέτα ενέργειας μέσα στη λογική του anti trust case το οποίο είχαμε να ορίσουμε και επιτέλους ορίσαμε μετά από δεκαετίες τελικά, μετά από πάνω από 10 χρόνια που το παλεύουμε.

Κα ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΙΔΟΥ:

Από το 2008 δεν ήτανε;

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ:

Αυτό, λοιπόν, θα δώσει την δυνατότητα να αγοράσουν στην προθεσμιακή αγορά μέσα από το χρηματιστήριο ενέργεια προμηθευτές άλλοι, όχι η ΔΕΗ, άλλοι, την οποία μετά μπορούνε να μεταπουλήσουνε σε χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές.

Βέβαια κάποιος πρέπει να βρεθεί να τις πουλάει αυτές τις τιμές, έτσι; Δεν είναι τόσο απλό όσο το λέω. Αλλά θέλω να σας πω ότι όλα αυτά θα βοηθήσουν τελικά στο να δουλεύει καλύτερα το χρηματιστήριο ενέργειας και με αυτό τον τρόπο να έχει μεγαλύτερη ρευστότητα, μεγαλύτερη κινητικότητα και τελικά όλα αυτά θα έχουν όφελος για τον καταναλωτή. Γιατί αυτό θέλουμε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις