Βήχει η Αμερική πνευμονία στην Ευρώπη

Συνέντευξη του ομότιμου καθηγητή, πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέα Κιντή στην Άννα Στεργίου στο Agrocapital .

- Οι εξελίξεις στην Αμερική ανησυχούν και την Ελλάδα καθώς 800.000 Αμερικανοί πολίτες τίθενται σε διαθεσιμότητα. Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία;
    «Αν βήξει δυνατά η Αμερική δεν είναι καλή εξέλιξη ούτε για την Ευρώπη ούτε για τον κόσμο. Πολύ περισσότερο για την Ελλάδα που έχει ενδιαφέρον για την οικονομία της Αμερικής αφενός διότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το Κυπριακό αφετέρου διότι η ελληνική οικονομία έχει και μέσω των ομογενών ενδιαφέρον και για την αγορά των αγροτικών προϊόντων και για τον τουρισμό».


    - Έχετε σπουδάσει στην Αμερική κι έχετε ο ίδιος εικόνα για τα αμερικανικά πράγματα. Καθώς υπάρχει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ρεπουμπλικάνων – Ομπάμα υπάρχει περίπτωση πολιτικής αποσταθεροποίησης στις ΗΠΑ;
    «Αναρωτιέμαι γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι το τράβηξαν τόσο πολύ. Δεν είναι χρονιά εκλογών. Δεν είναι εμφανές ότι θα υπάρξει πρόβλημα αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μια φιλολογία για το αν ο Ομπάμα μπορεί να κυβερνήσει».


- Με την Ελλάδα σε κρίση πολλοί βλέπουν την Αμερική ως διέξοδο ακόμη και για μετανάστευση. Πως είναι αυτή τη στιγμή τα οικονομικά της χώρας;
« Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο χρέος κι υπάρχει ένα πρόβλημα λόγω των αναδυόμενων χωρών στην ανταγωνιστικότητά τους. Όταν η οικονομία βρίσκεται στο κόκκινο όλα επηρεάζονται. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Αμερική αυτή τη στιγμή ζαλίζεται, δεν χάνει τις αισθήσεις της. Έχει περάσει ξανά και ξανά φάσεις ύφεσης και τις ξεπέρασε. Δεν καταρρέει η αμερικανική οικονομία. Έχει μεγάλη αγροτική παραγωγή, βαριά βιομηχανία και εξωστρέφεια. Το θέμα είναι ότι κι η Ευρώπη περίμενε μιας μορφής έμμεση στήριξη αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει.


    - Τι θα λέγατε σε όσους έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Αμερική;

«Πρέπει να πούμε για όσους Έλληνες έχουν εμπορικές σχέσεις στην Αμερική ή κάνουν εξαγωγές το πρόβλημα των εργαζομένων αφορά στην κεντρική διοίκηση της Ουάσιγκτον, όχι όλων των πολιτειών της Αμερικής. Όλες οι πολιτείες έχουν δικούς τους προϋπολογισμούς. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει πιο δυσάρεστες συνέπειες στον ελληνικό τουρισμό – που αν ήταν στην αρχή της τουριστικής περιόδου θα ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα - διότι οι Αμερικανοί συνταξιούχοι επιλέγουν συνήθως να κάνουν τις διακοπές τους Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις