Τα στρατηγικά σχέδια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και οι διαπραγματεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ για τις αλιευτικές δυνατότητες αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, στο Λουξεμβούργο.
Σήμερα, πρώτη ημέρα της διήμερης συνάντησης, οι υπουργοί γεωργίας και αλιείας της ΕΕ θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για τα κράτη μέλη να αποστείλουν τα σχέδια αυτά στις Βρυξέλλες.
Να σημειωθεί ότι κάθε κράτος μέλος καλείται να καταρτίσει το δικό του στρατηγικό σχέδιο για να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες εθνικές ανάγκες και δράσεις για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Οι σκοποί και οι στόχοι που διατυπώνονται σε κάθε σχέδιο θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς με τους στόχους της ΕΕ. Τα σχέδια υπόκεινται στην έγκριση της Επιτροπής.
Παράλληλα, οι υπουργοί Γεωργίας θα συζητήσουν επίσης για την αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα.
Η οδηγία για το μέλι, η οποία απαιτεί να αναγράφεται στην ετικέτα η χώρα, στην οποία παρήχθη το μέλι, ειδικά στην περίπτωση των μειγμάτων μελιού, θα είναι επίσης στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων.
Συγχρόνως, οι υπουργοί της ΕΕ θα επιδιώξουν συμφωνία σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα για το επόμενο έτος, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξάλλου, οι υπουργοί θα συζητήσουν τις αλιευτικές δυνατότητες για την ΕΕ όσον αφορά τα αποθέματα που είναι κοινά με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τα παράκτια κράτη.
Αύριο Τρίτη, δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου, οι υπουργοί θα συζητήσουν τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δάση και θα εξετάσουν το νομοθετικό πακέτο για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο 55% έως το 2030.
Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα η ΕΕ έθεσε τον δεσμευτικό στόχο να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Αυτό απαιτεί να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό, κατά τις επόμενες δεκαετίες, τα σημερινά επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ως ενδιάμεσο βήμα προς την κλιματική ουδετερότητα, η ΕΕ αύξησε τη φιλοδοξία της για το κλίμα με ορίζοντα το 2030, δεσμευόμενη να μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030.
Η πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ποιότητας και η νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.
Ο υπουργός Γεωργίας, Δασοκομίας και Τροφίμων Δρ Jože Podgoršek δήλωσε ότι αυτή η συνεδρίαση του Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο θα είναι πολύπλοκη τόσο από τεχνική άποψη όσο και από άποψη περιεχομένου, αλλά «προσβλέπω στις απαιτητικές και ποικίλες συζητήσεις με τους συναδέλφους μου υπουργούς, καθώς γνωρίζω ότι μπορούμε να είμαστε εποικοδομητικοί ακόμη και σε δύσκολα θέματα και να λαμβάνουμε αποφάσεις προς όφελος των αγροτών, των αγροτικών περιοχών, των ψαράδων αλλά και για την ευημερία των ζώων».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις