Η συμβολή της κτηνοτροφίας στη διαμόρφωση «Στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση των ρύπων του Μεθανίου» ήταν το κεντρικό θέμα της παρέμβασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανού σε ημερίδα που οργάνωσε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μαρία Σπυράκη.
Την ανάγκη δημιουργίας ενός συνεκτικού πολιτικού πλαισίου, βασισμένο πάνω σε ρεαλιστικούς στόχους, για τη μείωση των ρύπων του μεθανίου από τον κλάδο της κτηνοτροφίας, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, κατά την ομιλία του σε ημερίδα που οργάνωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη για τη μείωση των ρύπων μεθανίου.
Ο κ.Λιβανός χαρακτήρισε σύνθετο το εν λόγω ζήτημα, καθώς όπως είπε, «μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής. Ενώ παράλληλα η μείωση της παραγωγής σε επίπεδο ΕΕ δεν θα εγγυάται αυτόματα και τη μείωση των εκπομπών, καθώς ένα μεγάλο μέρος μπορεί να προέλθει από την αύξηση της παραγωγής σε τρίτες χώρες».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε και στον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα ο οποίος όπως σημείωσε «μπορεί να παρέχει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και λύσεων για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την επίτευξη βιωσιμότητας μέσω της κυκλικής βιο-οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές υποδομές γεωργίας και συνθήκες παραγωγής».
Τέλος, πρόσθεσε ότι η κτηνοτροφία μπορεί να είναι και μέρος της λύσης, καθώς όπως είπε, «οι χορτολιβαδικές εκτάσεις μπορούν να απορροφήσουν έως και 2 τόνους CO2 ανά τόνο βιομάζας, ενώ παράλληλα παράγουν 1,5 τόνους οξυγόνου. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 35% της γεωργικής έκτασης εντός της ΕΕ, μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από τα μηρυκαστικά. Η βελτιωμένη διαχείριση των κοπαδιών, η υγεία και η καλή διαβίωση των ζώων και οι νέες τεχνολογίες σίτισης, αποδίδουν ήδη υγιή αποτελέσματα στη μείωση του μεθανίου».