Πώς το άχυρο θα γίνει το επόμενο πολύτιμο εμπόρευμα στην Ευρώπη

Η μετατροπή των δεμάτων αχύρου σε αιθανόλη πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά κερδοφόρο εγχείρημα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εταιρεία που μόλις άνοιξε εργοστάσιο παραγωγής στη Γηραιά Ήπειρο η διαδικασία θα βοηθήσει δε στην προσπάθεια για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και στον στόχο να μπει φρένο στην κλιματική κρίση.  

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Clariant AG, ελβετική βιομηχανία χημικών, μόλις άνοιξε μια εγκατάσταση στη Ρουμανία για την παραγωγή λεγόμενων προηγμένων βιοκαυσίμων, τα οποία χρησιμοποιούν γεωργικά απόβλητα ή μη βρώσιμες καλλιέργειες για την παραγωγή καυσίμων που μπορούν να αναμειχθούν σε βενζίνη και ντίζελ. Αυτό είναι καλύτερο από περιβαλλοντική άποψη από τη λεγόμενη αιθανόλη πρώτης γενιάς που κυκλοφορεί σήμερα, η οποία παρασκευάζεται από τρόφιμα όπως η ζάχαρη ή το καλαμπόκι.

Η εξοικονόμηση άνθρακα από τη νέα προσέγγιση θα καταστήσει την αιθανόλη πιο κερδοφόρα σε σύγκριση με τις υπάρχουσες διαδικασίες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Clariant, Conrad Keijzer σε τηλεδιάσκεψη.

«Αναμένουμε διπλή τιμή σε σχέση με την πρώτη γενιά», είπε. Αυτό είναι “απλώς και μόνο επειδή είναι νομοθετημένο”, είπε.

Η Clariant έφτιαξε το εργοστάσιο κυρίως για να προωθήσει την τεχνολογία του, την οποία τώρα θέλει να παραχωρήσει άδεια σε άλλες εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο τουλάχιστον το 0,2% όλων των καυσίμων μεταφορών να παράγονται από προηγμένα βιοκαύσιμα το επόμενο έτος, ανεβαίνοντας στο 2,2% το 2030.

Η τεχνολογία της Clariant θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε χημικά και αεροπορία. “Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα λύσης κυκλικής οικονομίας”, δήλωσε ο Keijzer.

Πηγή: moneyreview