Προετοιμαστείτε για την επόμενη αναμέτρηση υπερδυνάμεων στον Ατλαντικό. Αυτή τη φορά η ιδεολογική σύγκρουση αφορά το πώς θα καλλιεργούμε το φαγητό μας.
Στον αγώνα για τη μείωση της ζημιάς που προκαλεί η γεωργία στο κλίμα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ στρέφονται προς μια μεγάλη αντιπαράθεση σχετικά με τον τρόπο μετασχηματισμού του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων και τα οράματα τους θα μπορούσαν να σημαίνει ότι όλοι θα χάσουμε.
Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για το μέλλον της γεωργίας που τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο να υπονομεύει το γεωργικό εμπόριο αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, απειλεί επίσης να υπονομεύσει και τη θεμελιώδη φιλοδοξία να αντιστρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη μέσω της συνεργασίας στα συστήματα τροφίμων.
«Είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί δρόμοι και τρόποι σκέψης , οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες θα ακολουθήσουν έναν συγκεκριμένο δρόμο και η ΕΕ θα ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ στο POLITICO. μια συνέντευξη στην οποία ελάχιστα έκρυψε την κριτική του για τη γεωργική φιλοσοφία της ΕΕ.
- Ο επικεφαλής της Αμερικής είναι η στρατηγική της Ευρώπης είναι το Farm to Fork , η οποία επιδιώκει να δώσει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα μειώνοντας τη χρήση φυτοφαρμάκων στο μισό έως το 2030 και διασφαλίζοντας ότι η βιολογική παραγωγή καλύπτει το ένα τέταρτο της ευρωπαϊκής γεωργικής γης.
- Για την Ουάσινγκτον, αυτή είναι μια συνταγή για καταστροφή που θα μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών, θα αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και θα απειλήσει την επισιτιστική ασφάλεια. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δημοσίευσε οικονομικά μοντέλα λέγοντας ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα μειωθεί κατά 11 τοις εκατό και οι τιμές θα αυξηθούν 89 τοις εκατό εάν όλες οι χώρες ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό μοντέλο.
«Ο κόσμος πρέπει να τρέφεται με βιώσιμο τρόπο. Και δεν μπορούμε βασικά να θυσιάσουμε το ένα για το άλλο », είπε ο Vilsack.
Συνασπισμός της καλλιέργειας
Σε αυτό που περιέγραψε η Vilsack ως απάντηση της Αμερικής στο Farm to Fork, οι ΗΠΑ παρουσίασαν έναν νέο διεθνή συνασπισμό για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων με βιώσιμο τρόπο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μια ομάδα μέσω της οποίας προσπαθεί να συνενώσει χώρες, πιθανώς αρχικά στην Αμερική, για να διασφαλίσει ότι η ΕΕ δεν θα υπαγορεύσει τους νέους κανόνες στα χωράφια καλαμποκιού και τις γαλακτοβιομηχανίες στον κόσμο.
"Υπάρχουν πολλά έθνη που πιστεύουν ακράδαντα ότι δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την παραγωγικότητα για να επιτύχουμε έναν στόχο βιωσιμότητας", δήλωσε ο Vilsack.
Αυτές τις μέρες, το εμπόριο έχει να κάνει με τη μάχη για τα διεθνή πρότυπα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επί μακρόν διαπιστώσει πώς η ΕΕ έκαμψε τη δύναμή της μέσω της εμπορικής πολιτικής για να επιβάλει παγκόσμιους κανόνες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ετικετών γεωγραφικών ενδείξεων που προστατεύουν τα κορυφαία brand της.
Η Ουάσινγκτον δεν θέλει το ευρωπαϊκό γαστρονομικό και αγρονομικό μοντέλο να εξαπλωθεί περαιτέρω, ιδιαίτερα επειδή η αντίδραση κατά των φυτοφαρμάκων και των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων δεν περιορίζεται πλέον στην Ευρώπη. Το Μεξικό, για παράδειγμα, έχει προκαλέσει σοκ στον γεωργικό κόσμο με το σχέδιό του να απαγορεύσει το πανταχού παρόν ζιζανιοκτόνο GLYPHOSATE και το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.
Ο κυρίαρχος φόβος του Vilsack είναι ότι η Ευρώπη θα χρησιμοποιήσει τα αποκλίνοντα πρότυπα διατροφής της για να δημιουργήσει περισσότερα εμπόδια στο εμπόριο. Και έχει δίκιο ότι το μολύβι είναι στον πίνακα.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, η Γαλλία επιδιώκει να νομοθετήσει τους περιορισμούς στις εισαγωγές που προέρχονται από χώρες που η ΕΕ θεωρεί ότι έχουν κατώτερα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αγροχημικών. Ο Vilsack απάντησε ότι το σχέδιο του Παρισιού θα δημιουργήσει «ένα σύστημα συναλλαγών το οποίο πραγματικά δεν είναι σύστημα συναλλαγών».
Τα αμερικανικά λόμπι με επιρροή φοβούνται επίσης ότι η στρατηγική Farm to Fork θα μπορούσε να βλάψει την ουσία τους δημιουργώντας νέα εμπόδια για τα προϊόντα τους να εισέλθουν στην αγορά της ΕΕ, όπου αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες στην πώληση αγαθών όπως το κρέας στον Ατλαντικό λόγω διαφορετικών προτύπων και αναρωτιούνται εάν το σχέδιο θα μπορούσε ωθήσει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Βρυξελλών.
«Μια ανησυχία που προκύπτει για εμάς είναι, στο μέλλον, θα μπορούσε Farm to Fork να δημιουργήσει νέα εμπόδια στο εμπόριο εάν αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να παράγουν τρόφιμα είναι ο μόνος τρόπος και θέλουν μόνο να αφήνουν προϊόντα από έξω που παράγουν τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο; » δήλωσε ο David Salmonsen, ανώτερος διευθυντής των σχέσεων του Κογκρέσου στην Αμερικανική Ομοσπονδία Αγροτικών Γραφείων, τη μεγαλύτερη οργάνωση αγροτών στις ΗΠΑ. «Αυτό θα οδηγήσει σε κάποιους εμπορικούς περιορισμούς ή θα κάνει τους ανθρώπους να κάνουν τα πράγματα για να πουλήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν είμαστε σίγουροι για τον δρόμο που θα ακολουθήσει ».
Ο Salmonsen πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να κάνει αυτός ο συνασπισμός είναι να δείξει έναν διαφορετικό τρόπο επίτευξης των ίδιων στόχων ... δείχνει μια προσέγγιση που πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει για τη σύγχρονη γεωργία σε όλο τον κόσμο και λειτουργεί καλύτερα από το να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό προσέγγιση με τον τρόπο που ακολουθεί το πρόγραμμα της ΕΕ ».
Ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς, τόνισε φέτος ότι η αύξηση της παραγωγικότητας δεν πρέπει πλέον να είναι ύψιστης σημασίας .
«Δημιουργήσαμε ένα σύστημα που ωθεί τους αγρότες να αυξάνονται και να μεγαλώνουν συνεχώς. Αλλά αυτό το σύστημα έχει ξεπεράσει τη Γη πέρα από τα όριά της », είπε. Πρέπει να σταματήσουμε να μετράμε την επιτυχία όσον αφορά τον αριθμό των «βαγονιών τροφίμων» που παράγουμε, παρότρυνε.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαφωνούν με την ανάλυση του Timmermans, υποστηρίζοντας ότι αντί να εγκαταλείψουν τη φιλοσοφία της γεωργίας με επίκεντρο την παραγωγικότητα για χάρη του κλίματος, μπορούν να έχουν το καλύτερο και των δύο κόσμων, επενδύοντας σε τεχνολογίες και πρακτικές που χαρακτηρίζονται ως κλιματικά έξυπνες. όπως η γονιδιακή επεξεργασία, η τεχνητή νοημοσύνη και η γεωργία ακριβείας, και χωρίς όλους τους νέους κανονισμούς που σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες.
Πανικός παραγωγικότητας
Το σχέδιο συνασπισμού παραγωγικότητας της Vilsack προκάλεσε έντονη κριτική από πιο πράσινα μέρη του πολιτικού φάσματος της ΕΕ.
«Είναι εντελώς αντίθετο με τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια να προωθήσουμε γεωργικά συστήματα που κυριολεκτικά καταστρέφουν το θεμελιώδες μέρος της παραγωγής μας, που είναι το έδαφος», δήλωσε ο Thomas Waitz, Αυστριακός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους Πράσινους. Απέρριψε τα σχόλια του Vilsack ως «αμβλύ εμφάνιση στο λόμπι για τον τομέα των ΓΤΟ».
Στην εποχή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ούτε η Ουάσινγκτον δεν έβγαλε τα λόγια της, προειδοποιώντας ότι το σχέδιο της ΕΕ κινδυνεύει με παγκόσμιο λιμό αν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Αλλά ακόμη και υπό τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να επιτίθεται στο Farm to Fork.
Ο Vilsack σημείωσε ότι το Farm to Fork έχει επικριθεί από τους ίδιους τους αγρότες της Ευρώπης ως απειλή για τις αποδόσεις των τροφίμων τους.
Πράγματι, σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση τον Σεπτέμβριο, το λόμπι των αγροτών της ΕΕ Copa & Cogeca ανέφερε ανησυχίες σχετικά με μια δυνητικά σημαντική πτώση της παραγωγής και ρώτησε: «Πόσες περισσότερες μελέτες χρειάζονται για τον αντίκτυπο της στρατηγικής Farm to Fork πριν ξεκινήσει μια πραγματική συζήτηση στις Βρυξέλλες; »
Σε αμυντική θέση, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski δήλωσε στην Παγκόσμια Αγρο-Τεχνολογική εκδήλωση την Τρίτη ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δούμε πώς το Farm to Fork θα επηρεάσει την παραγωγικότητα και ότι η Επιτροπή θα πρέπει να περιμένει και να δει πώς οι χώρες σχεδιάζουν να εφαρμόσουν το επόμενο γιγαντιαίο καθεστώς επιδοτήσεων γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ, γνωστό ως Κοινή Γεωργική Πολιτική , προτού εκδώσει οποιαδήποτε απόφαση.
Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, σε συνάντηση 27 διπλωματών χωρών της ΕΕ στις 20 Σεπτεμβρίου, «πολλές χώρες» ζήτησαν από την Επιτροπή να προβεί σε πλήρη εκτίμηση επιπτώσεων για το πώς η στρατηγική Farm to Fork θα επηρεάσει τον αγροτικό τομέα, προσχωρώντας σε λόμπι αγροτικής επιχείρησης από τα φυτοφάρμακα στη βιομηχανία λιπασμάτων στην αναζήτηση για μελέτη.
Διχασμένος κόσμος
Εάν η ΕΕ αποτύχει στην αποστολή της να σφυρηλατήσει «πράσινες συμμαχίες» με χώρες εκτός ΕΕ, η εμβληματική στρατηγική τροφίμων και γεωργίας θα μπορούσε να καταλήξει να μετατρέψει την ΕΕ σε ένα δοξασμένο βιολογικό σούπερ μάρκετ, χωρίς αμφιβολία να παράγει υψηλότερης ποιότητας, πιο βιώσιμα και πολύτιμα τρόφιμα-αλλά με μικρό αντίκτυπο στην άρση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προτύπων.
Τον Ιούνιο, ο αξιωματούχος της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων Almut Bitterhof είπε ότι όταν πρόκειται για την αλλαγή της παγκόσμιας χρήσης φυτοφαρμάκων μέσω του Farm to Fork, υπήρξαν "πολύ μικτά" σχόλια από "πολλούς" εμπορικούς εταίρους της ΕΕ που διαμαρτύρονται ότι η ΕΕ είναι υπερβολικά πιεστική. Η ΕΕ σχεδιάζει , για παράδειγμα, να απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων των καλλιεργειών που καλλιεργούνται με τη χρήση αγροχημικών που συμβάλλουν σε παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η πτώση των επικονιαστών.
Η απόκλιση απόψεων σχετικά με το τι πρέπει να θεωρηθεί ως βιώσιμη γεωργία θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα αντιπαλότητα ΕΕ-ΗΠΑ για τα προστατευμένα τρόφιμα, όπου κάθε πλευρά θέλει να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες που εμποδίζουν την άλλη να προστατεύσει τα προσαρμοσμένα προϊόντα τους, δήλωσε ο Joseph Glauber, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων στην Ουάσινγκτον.
"Πραγματικά δημιουργεί αυτού του είδους τον διχασμένο κόσμο", είπε, μιλώντας για τη μακροχρόνια διαμάχη γεωγραφικών ενδείξεων. «Ελπίζω ότι δεν θα φτάσει σε αυτό. Το να έχεις κάποια έννοια ισοδυναμίας θα ήταν πολύ, πολύ καλύτερο για τον κόσμο ». Ο Γκλάουμπερ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν οραματίζεται να ξεσπάσει αμέσως εμπορικός πόλεμος για αυτό, διότι τόσο τα σχέδια αειφορίας της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη προχωρήσει πολύ.
Ο Alexander Müller, πρώην βοηθός γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, δήλωσε: «Σήμερα έχουμε ένα είδος επιθετικής σιωπής μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ σχετικά με αυτό το ζήτημα και αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο γιατί δεν λύνει το πρόβλημα. " Είπε ότι υπήρξε μια χαμένη ευκαιρία να ανοίξει μια συζήτηση για τα πλεονεκτήματα των δύο ανταγωνιστικών συστημάτων τροφίμων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων.
Ο Γκλάουμπερ είπε: "Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και πραγματικά να αντιμετωπιστούν σοβαρά", αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ασφάλεια. "Θα είναι πολύ λιγότερο χρήσιμο εάν οι χώρες εργάζονται σε αυτό από δύο εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις."
Με πηγές απο Gabriela Galindo και η Ximena Bustillo συνέβαλαν στην αναφορά.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις