Ποια τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια.
Στον κάλαθο των αχρήστων συνεχίζουν να καταλήγουν σημαντικές ποσότητες από τρόφιμα που αγοράζουν οι Ελληνες καταναλωτές. Τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν ετησίως πάνω από 1.000.000 τόνους φαγώσιμα, σύμφωνα με 18μηνη έρευνα που έκανε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την WWF, και την «ΑΒ Βασιλόπουλος», με σκοπό τη διερεύνηση και την αξιολόγηση της σπατάλης τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική της αλυσίδα και σε κάθε στάδιο της παραγωγής, από το αγρόκτημα έως το πιάτο μας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, και συμμετείχαν 772 νοικοκυριά, τα φαγώσιμα που καταλήγουν στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων είναι, κυρίως, εκείνα που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου αποκάλυψε ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίμων, τα μισά εκ των οποίων θα μπορούσαν με ασφάλεια να καταναλωθούν και όχι να καταλήξουν στα σκουπίδια!
Πρόκειται για τεράστια σπατάλη τροφίμων, αν αναλογιστεί κάποιος ότι κάθε πολίτης στην Ελλάδα, πετά κάθε χρόνο 98,2 κιλά τροφίμων από το νοικοκυριό του. Και μια τετραμελή οικογένεια πετά στα σκουπίδια 392,8 κιλά τροφίμων ετησίως!
Παράλληλα, η σπατάλη τροφίμων προκαλεί ανυπολόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων, οι οποίοι διατίθενται για την παραγωγή τροφίμων που τελικά δεν καταναλώνονται.
Επιπλέον, η σπατάλη τροφίμων στον οικιακό τομέα ξεπερνά το 50% της συνολικής σπατάλης.
Ποια τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα τρόφιμα που καταλήγουν στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων είναι, κυρίως, εκείνα που καταναλώνονται καθημερινά, γιατί χαλούν στα ράφια της κουζίνας και του ψυγείου.
- Λαχανικά 35,6 κιλά
- Φρούτα 24,8 κιλά
- Αρτοσκεύσματα 22 κιλά
- Γαλακτομικά 20 κιλά
- Ζυμαρικά ή ρύζι 12,4 κιλά
- Πατάτες 10,8 κιλά
- Κρέας και ψάρι 10,4 κιλά
- Αυγά 4,4 κιλά
Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, και συμμετείχαν 772 νοικοκυριά, στα οποία μελετήθηκαν εξαντλητικά οι ποσότητες τροφίμων που καταλήγουν ως απόβλητα.
Πηγή: Ημερησία