Μόλις πρόσφατα, ένας πλήρως αυτόνομος ενεργειακά αγρομετεωρολογικός σταθμός τέθηκε σε λειτουργία από τον Στράβωνα, για λογαριασμό παραγωγού, στην ορεινή Αιγιαλεία, ενώ από τον Αύγουστο άλλοι τέσσερις είναι εγκατεστημένοι στις κτηματικές περιοχές των κοινοτήτων Παλαιού Μυλότοπου, Καλυβίων, Κωνσταντίας και Κρύας Βρύσης του νομού Πέλλας, παρέχοντας ήδη δωρεάν και ελεύθερα δεδομένα σε αγρότες, γεωτεχνικούς αλλά και στους εμπλεκόμενους με την πολιτική προστασία φορείς (έργο χρηματοδοτούμενο από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας).
Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιδρυτής της εταιρείας Μετεωρολογικών Εφαρμογών «Στράβων» Γεώργιος Βασιλειάδης, σημειώνοντας ότι εν μέσω της κλιματικής αλλαγής, τα έντονα και πολλές φορές ακραία φαινόμενα, όπως -μεταξύ άλλων- οι ισχυρές καταιγίδες, το χαλάζι, οι θυελλώδεις άνεμοι, οι ζεστοί χειμώνες, τα βροχερά καλοκαίρια ή και ο παγετός, προκαλούν όλο και πιο συχνά καταστροφές στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Μεταβάλλουν διαρκώς τις ανάγκες που έχουν οι καλλιέργειες, από το πότισμα και τη φυτοπροστασία μέχρι τη σπορά, αλλά και τη συγκομιδή. Έτσι, όπως εξήγησε, η αντιπαραβολή μετεωρολογικών δεδομένων από το παρελθόν, από την ίδια περιοχή και από τα ίδια όργανα, δίνει την ευκαιρία στους γεωτεχνικούς που συμβουλεύουν τον αγρότη, να δώσουν τις κατάλληλες πληροφορίες και συμβουλές για την αντιμετώπιση συνθηκών που θα βλάψουν την καλλιέργεια του.
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει τις πρακτικές του και να τις εξελίξει σε βέλτιστες, ώστε όχι μόνο να μην βγαίνει ζημιωμένος, αλλά να αυξήσει το κέρδος του, μειώνοντας κυρίως το κόστος παραγωγής, που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί τον νούμερο ένα ...βραχνά.
Αναφορικά με τον σταθμό που εγκαταστάθηκε στην ορεινή Αιγιαλεία, αυτός τοποθετήθηκε σε έναν ελαιώνα, σε υψόμετρο 513 μέτρων, και διαθέτει αισθητήρες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας αέρα, ταχύτητας και διεύθυνσης ανέμου, βαρομετρικής πίεσης, ηλιακής ακτινοβολίας, υγρασίας εδάφους, βροχόμετρο και αισθητήρα διύγρανσης φυλλώματος. «Τα δεδομένα τα παρακολουθεί τόσο ο ίδιος ο παραγωγός, που ζήτησε την εγκατάστασή του, όσο και ο γεωπόνος του, ενώ και οι δύο ελέγχουν τον καιρό από το κινητό και τον υπολογιστή τους», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.
Στόχος είναι ο εξορθολογισμός των αγροτικών επεμβάσεων και η αύξηση τόσο της ποιότητας όσο και της ποσότητας του τελικού προϊόντος.
Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση των τεσσάρων αγρομετεωρολογικών σταθμών στις τέσσερις προαναφερόμενες περιοχές του νομού Πέλλας, ο κ. Βασιλειάδης εξήγησε ότι οι σταθμοί καταγράφουν παραμέτρους, όπως η θερμοκρασία και η σχετική υγρασία του αέρα, η ταχύτητα και η διεύθυνση του ανέμου, το ύψος βροχής, τη βαρομετρική πίεση, την ηλιακή ακτινοβολία και την εξατμισοδιαπνοή, τη διύγρανση φυλλώματος, τη θερμοκρασία και την υγρασία εδάφους.
Όλα τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα ζωντανά και μέσα από την σελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας καθώς και μέσω των ιστοσελίδων των ίδιων των μετεωρολογικών σταθμών, ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους: http://stravon.gr/stations/palaiosmylotopos/, http://stravon.gr/stations/kalivia/, http://stravon.gr/stations/konstantia/ και http://www.stravon.gr/stations/kryavrysi/
Τα αποτελέσματα από τη χρήση των ολοκληρωμένων συστημάτων μετεωρολογικών προειδοποιήσεων, αξιολογούνται στο μέλλον και αυτό γιατί καταγράφοντας κάποιος τις μετεωρολογικές συνθήκες σε ένα όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε πραγματικά βλέπει τις διαφοροποιήσεις που προκύπτουν και μπορεί έτσι να λάβει πιο σωστές αποφάσεις σχετικά με τη δραστηριότητα του.
Έτσι, «φεύγουμε από το εμπειρικό, το οποίο ολοένα και περιορίζεται ως πεδίο, διότι οι νέες συνθήκες που αντιμετωπίζονται δεν χωράνε στη σφαίρα του εμπειρικού κι έτσι οι εμπλεκόμενοι με τον πρωτογενή τομέα έχουν ένα άλλο, πιο ισχυρό, είδος ασφάλειας, που τους επιτρέπει να βελτιώσουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος, δαπανώντας λιγότερα σε κόστος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετεωρολογικούς σταθμούς, εκτός από φορείς του δημοσίου, πανεπιστήμια και τοπική αυτοδιοίκηση, προμηθεύονται νέοι αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα, με το ενδιαφέρον μάλιστα να εντείνεται διαρκώς. Οι καλλιέργειες που καλύπτει η εταιρεία Στράβων, είναι των πυρηνόκαρπων, του μήλου, του αχλαδιού, των ξηρών καρπών, όπως το αμύγδαλο, το καρύδι και το φιστίκι και η καλλιέργεια του αμπελιού, ενώ από του χρόνου θα ενταχθούν και κηπευτικές καλλιέργειες.
«Υπάρχει δυνατότητα, ο μετεωρολογικός σταθμός, ανάλογα με τις συνθήκες που καταγράφει, να ενημερώνει με τα δεδομένα το λογισμικό, το οποίο δίνει εκτίμηση εκδήλωσης ασθενειών και ακάρεων για την εκάστοτε καλλιέργεια», εξήγησε ο κ. Βασιλειάδης και πρόσθεσε ότι «ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή εγκατάστασης, ο αγρότης ή ο γεωπόνος θα μπορεί να βλέπει την ασθένεια ή το έντομο σε τι στάδιο βρίσκεται, με βάση τη θερμοκρασία, τον αέρα, την υγρασία, ακόμη και την υγρασία των επιφανειών ή και να διαπιστώσει πόσες ώρες "κοιμήθηκε" το δέντρο στον χειμώνα, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα τα προγράμματα καταπολέμησης».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλειάδης επισήμανε ότι η προαναφερόμενη επένδυση κάνει απόσβεση, γιατί δεν έχει ιδιαίτερο κόστος, (από 2000 έως 5000 ευρώ) και είναι σε θέση να αποτρέψει την καταστροφή της παραγωγής ενός αγρότη. «Όταν κάποιος είναι αντιμέτωπος με τον καιρό και ο καιρός δημιουργεί ασθένειες στην καλλιέργεια, τότε είναι ένα "εργαλείο", όπως είναι το τρακτέρ που είναι πολύ πιο ακριβό και θα κάνει απόσβεση σε αρκετά χρόνια. Αυτό το "εργαλείο" θα σού κάνει απόσβεση ιδιαίτερα γρήγορα και είναι αυτό που λέμε, κατεύθυνση προς τη γεωργία ακριβείας», τόνισε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις