Αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης μαζί με τους εκπροσώπους τους συνέχισαν χθες Τετάρτη 10 Νοεμβρίου τις επαφές με το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα που προκλήθηκαν μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού και το δραστικό μαχαίρι στις πληρωμές ενιαίας 2021.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτρόφων Κρήτης, επέστρεψαν πίσω με «άδεια χέρια», καθώς ελάχιστες ήταν οι διορθώσεις που έγιναν στην συνάντηση και σίγουρα δεν διορθώνουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Τις προηγούμενες ημέρες, η αντιπροσωπία των αγροτών παρουσίασε σε πολύωρη συνάντηση με την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στελέχη του υπουργείου το πλαίσιο των προτάσεών τους, το οποίο και επεξεργάστηκε επιτροπή τεχνοκρατών. Οι εκπρόσωποι περιέγραψαν τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η μείωση των επιδοτήσεων και το επακόλουθο αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες Κρητικοί παραγωγοί.
Μετά την καταβολή των τελευταίων πληρωμών, οι αγροτοκτηνοτρόφοι αντίκρισαν «τσεκουρεμένους» τους λογαριασμούς τους, ωστόσο υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ επιμένουν ότι ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Η μόνη θετική διέξοδος που αφήνουν να εννοηθεί σχετίζεται με τεχνικές αλλαγές, οι οποίες, ίσως, λειτουργήσουν ευνοϊκά στη στήριξη των αγροτών.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κόντρα πλέον γίνεται «προσωποποιημένη» προς τον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είχε προσκαλέσει στο γραφείο του εκπροσώπους της Κρήτης χθες, δεν παρέστη καν στη συνεδρίαση. Το γεγονός ασφαλώς και σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι για μία ακόμα φορά μίλησαν με τον υφυπουργό (σημειώνεται αρμόδιο για θέματα αλιευτικής πολιτικής) Σίμο Κεδίκογλου. Ο υφυπουργός άκουσε τις απόψεις αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και τις προτάσεις των τεχνοκρατών αναφορικά με το θέμα των επιδοτήσεων. Μάλιστα, έδειξε να κατανοεί πως οι προτάσεις αγροτών και κτηνοτρόφων κινούνται σε μια λογική βάση και στην κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, ωστόσο διευκρίνισε πως αποκλειστικός αρμόδιος για την τελική απόφαση είναι ο υπουργός΄που δεν εμφανίστηκε ποτέ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως θέλησε να δώσει μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω ανακοινώνοντας πως ο διάλογος συνεχίζεται: «Συνεχίσθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο διάλογος που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ του Υπουργείου και παραγωγών για την εφαρμογή των νέων αποφάσεων για τον τρόπο καταβολής των ενωσιακών ενισχύσεων» αναφέρονταν χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση. Τελικά, ο διάλογος έληξε και οι παραγωγοί έφυγαν άπρακτοι και δυσαρεστημένοι αλλά αυτό φυσικά δεν φάνηκε να προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου.
Οι Κρητικοί θεωρούν ότι το νησί τιμωρείται γιατί παράγει και προαναγγέλλουν κλιμάκωση της κόντρας με το ΥπΑΑΤ, αφού οι μη αλλαγές προοιωνίζονται επιπλέον προβλήματα και στην εξόφληση της ενιαίας, που έρχεται έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Επίσης ανησυχούν γιατί έχει δημιουργηθεί μια στρεβλή εικόνα ότι στην Κρήτη δίνονταν παράνομες επιδοτήσεις και κατ΄επέκταση θα αδικηθεί στη διανομή της νέας ΚΑΠ. Προσθέτουν δε το παράπονο ότι με τη στοχοποίηση της Κρήτης άλλες περιοχές θεωρούν ότι θα επωφεληθούν.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις