Τα ψάρια συχνά θεωρούνται ένα από τα πιο «πράσινα» κρέατα για κατανάλωση, αλλά η σόγια που χρησιμοποιείται για την εκτροφή τους μπορεί να οδηγήσει σε αποψίλωση των δασών.
Μια φινλανδική εταιρεία προσπαθεί να «σπάσει» την εξάρτηση της ιχθυοβιομηχανίας από τις ζωοτροφές που παρασκευάζονται από σπόρους σόγιας και να συμβάλει στην ελάττωση της αποψίλωσης των δασών που μπορεί να συνεπάγεται.
Ο μέσος άνθρωπος τρώει σχεδόν διπλάσια θαλασσινά σε σύγκριση με πριν από μισό αιώνα και τα ψάρια στα πιάτα μας προέρχονται συνήθως από ιχθυοκαλλιέργειες. Ενώ η ιχθυοβιομηχανία έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα περισσότερα κρέατα, εξακολουθεί να εξαρτάται από τη σόγια και η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας αποψίλωσης των τροπικών δασών, συμπεριλαμβανομένου του τροπικού δάσους του Αμαζονίου της Βραζιλίας.
Όμως, πέντε βιολόγοι της εταιρείας EniferBio Oy πέρασαν το lockdown σε ένα εργαστήριο στα σύνορα του Ελσίνκι αναστώντας ουσιαστικά έναν χαμένο μύκητα που ονομάζεται Pekilo, ο οποίος αποτελούσε τροφή για χοίρους και πουλερικά στη Φινλανδία επί δεκαετίες. Ο μύκητας προερχόταν από υποπροϊόντα που δημιουργούνταν κατά την παραγωγή χαρτιού, αλλά εξαφανίστηκε το 1991 όταν η βιομηχανία διέκοψε τη διαδικασία με την οποία παρήγαγε τα συγκεκριμένα δασικά υπολείμματα.
Η γεωργική βιομηχανία, που αντιμετωπίζει αυξανόμενο έλεγχο σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις των παραδοσιακών ζωοτροφών, αναζητά πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Μεγάλες εταιρείες του κλάδου όπως η Cargill και η Archer-Daniels-Midland αναζητούν έντομα, ενώ η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total υποστήριξε μια δράση για τη μετατροπή του δεσμευμένου CO₂ σε τροφή για κοτόπουλα, ψάρια και χοίρους. Η αγορά για τη διατροφή των ψαριών αναμένεται να φτάσει τα 72 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Markets and Markets, από 51 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Ο Teni Ekundare, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων στην εταιρεία λύσεων ESG Fairr Initiative, σημειώνει ότι οι επενδυτές αναγνωρίζουν τις δυνατότητες εσόδων των εναλλακτικών πρωτεϊνών. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σχεδόν κάθε επένδυση που υπάρχει», αναφέρει σχετικά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει επίσης στο εγχείρημα. Το Ταμείο Ναυτιλίας και Αλιείας του μπλοκ χορήγησε στην EniferBio 1,4 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, προσθέτοντας το δικό της "λιθαράκι" στα κεφάλαια που έχουν ήδη προέλθει από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Nordic FoodTech VC.
Η σόγια αποτελεί πάνω από το ένα πέμπτο των συστατικών της υδροτροφής, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση για την καλλιέργεια είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον και να ασκήσει πίεση στους φυσικούς πόρους. Η συσχέτιση με τα αέρια του θερμοκηπίου και την αποψίλωση των δασών θα εμποδίσει την ανάπτυξη της γεωργικής βιομηχανίας, εκτός εάν τεθούν νέες εναλλακτικές λύσεις, προειδοποίησε μια μελέτη της PwC του 2017.
Πηγή: Insider -Με πληροφορίες από το Bloomberg