Επιστολή της ΠΟΓΕΔΥ προς τους:1.Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας-Θράκης κ. Χ. Μέτιο, 2.Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δ. Πέτροβιτς, 3.Γεν. Διευθυντή Α.Ο. ΠΑΜΘ κ. Τσακίρη,4.Γεν. Διευθυντή Εσωτερικής Λειτουργίας κ. Γκαράνη για τους ελεγκτές του Έβρου. Ακολουθεί η επιστολή:
Σε συνέχεια των αριθμ. 1443/20-5-2021 και 1446/21-5-2021 εγγράφων της Π.Ο.Γ.Ε.Δ.Υ. και της ενημέρωσης που λαμβάνει η Ομοσπονδία από τις Γεωτεχνικές υπηρεσίες καλούμε την διοίκηση της ΠΑΜΘ να επέμβει προκειμένου να σταματήσουν οι αυθαίρετες ερμηνείες της νομοθεσίας και να πληρωθούν τα ήδη καθυστερημένα ανταποδοτικά τέλη.
Να σας ενημερώσουμε ότι:
1. Α) Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 27 του Νόμου 3698/2008 (Α’ 198) εδάφιο Δ) το τέλος ορίζεται για κάθε ώρα απασχόλησης του Επιθεωρητή, ανά ελεγχόμενη περίπτωση και προσαυξάνεται με τα οδοιπορικά έξοδα μετάβασης και επιστροφής του. Ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια του ελέγχου, το καταβαλλόμενο τέλος, ανά ελεγχόμενη περίπτωση, δεν μπορεί να είναι κατώτερο του αναλογούντος σε έλεγχο, διάρκειας ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ. Επιπλέον, στο σημείο Γ) του ίδιου άρθρου αναφέρεται ρητά ότι τα τέλη έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και διατίθενται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την κάλυψη αποζημιώσεων και οδοιπορικών των επιθεωρητών.
Β) στο άρθρο 4 της ΚΥΑ 264074/2009 (Β’ 607), αναφέρονται τα εξής: Στην παράγραφο 1 του άρθρου 4, το πρόσθετο τέλος καθορίζεται ανά ώρα χρόνου απασχόλησης όπου στο χρόνο απασχόλησης λογίζεται: ο χρόνος που δαπανά ο ελεγκτής για τον έλεγχο και ο χρόνος που χρειάζεται για την μετάβαση από την έδρα του στο σημείο ελέγχου και την επιστροφή του. Το πρόσθετο τέλος προσαυξάνεται με τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής. Αναφέρεται δε σαφώς ότι, ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια των ελέγχων, το καταβαλλόμενο τέλος ανά ελεγχόμενη περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερο του αναλογούντος σε έλεγχο διάρκειας μια ώρας. Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στον τρόπο
ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΥ του κόστους μετάβασης, επιστροφής και των οδοιπορικών εξόδων και δεν ΑΝΑΙΡΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ τα αναφερόμενα σε ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΩΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ όπως αναφέρονται στο ΝΟΜΟ (άρθρο 27 του 3698/2008) και στην ΚΥΑ (άρθρο 4 παράγραφος 1).
2. Η σκόπιμη αγνόηση των οδηγιών του ΥπΑΑΤ και η παρερμηνεία της νομοθεσίας από τις υπηρεσίες της Π.Ε Έβρου έχει ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι ελεγκτές και να κινδυνεύουν να χάσουν μέρος των χρημάτων τους.
Η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, η κα Καλογήρου είναι ενήμερη για το θέμα και στις επόμενες μέρες, όπως έχουμε ενημερωθεί, θα εκδοθεί σχετικό έγγραφο.
Τέλος σύμφωνα με την Νομική και Τεχνική Υποστήριξη της Ομοσπονδίας μέσω των 3 Νομικών της Συμβούλων της, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι η παράβαση καθήκοντος συνιστά ποινικό αδίκημα και πειθαρχικό αδίκημα.
Πιστεύουμε να επιλυθεί άμεσα ένα απλό θέμα αλλιώς είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε τόσο Νομικά όσο και με Ένδικα μέσα όπως ακριβώς προβλέπει η Νομοθεσία σύμφωνα με τον Θεσμικό μας ρόλο