Χαρακόπουλος:Λάβαμε άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ευλογιάς

Σημεία Απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Έβρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γεωργίου Ντόλιου  για την αντιμετώπιση της ζωονόσου «ευλογιά» στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Λάβαμε άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ευλογιάς
«Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η πρώτη εστία του ιού στο βόρειο Έβρο, άμεσα εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της νόσου:
1.    Καθολική θανάτωση των μολυσμένων κοπαδιών και υγειονομική ταφή των θανατοθέντων ζώων κοντά στην εκτροφή, αλλά μακριά από τους υδροφόρους ορίζοντες.
2.    Απολύμανση των εγκαταστάσεων και απαγόρευση επαναχρησιμοποίησής τους για τουλάχιστον 21 ημέρες.
3.    Δημιουργία ζώνης προστασίας σε ακτίνα 3 χλμ από τη μολυσμένη εκτροφή, όπου εφαρμόζεται αυστηρή επιτήρηση όλων των υπόλοιπων εκτροφών και απαγορεύονται μετακινήσεις ζώων για τουλάχιστον 21 ημέρες. Επιβάλλεται, δηλαδή, εγκλεισμός των ζώων.
4.    Δημιουργία δεύτερη ζώνης επιτήρησης σε ακτίνα 10 χλμ από τη μολυσμένη εκτροφή, όπου απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώων, πλην αυτών που αφορούν συγκεκριμένες βοσκές ή σταυλικές εγκαταστάσεις για τουλάχιστον 21 ημέρες.
5.    Απαγόρευση εξόδου από το βόρειο Έβρο ζώντων ζώων που θα μπορούσαν να μεταδώσουν το νόσημα. Το μέτρο επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, όταν διαπιστώθηκαν και άλλα κρούσματα στο νότιο τμήμα του.
6.    Πέραν αυτών οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες του Έβρου λαμβάνουν κατά περίπτωση και συμπληρωματικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, όπως είναι η απαγόρευση της μετακίνησης ζώων για σφαγή και η απαγόρευση ή ο περιορισμός στην κυκλοφορία οχημάτων για την παραλαβή του γάλακτος».

Άμεση η αποζημίωση για τα ζώα που θανατώθηκαν

«Τα μολυσμένα ζώα θανατώνονται και οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται. Με τα μέχρις στιγμής στοιχεία που έχουμε από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχουν θανατωθεί γύρω στα δύο χιλιάδες αιγοπρόβατα. Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής προχωρά άμεσα στην αποζημίωση για τα ζώα που θανατώθηκαν. Εντός του Σεπτεμβρίου έχουν καταβληθεί 63.135 ευρώ στους δικαιούχους. Θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές μόλις αποσταλούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ».

Αποζημίωση κοντά στις πραγματικές αγοραίες τιμές των αιγοπροβάτων

«Το ύψος της αποζημίωσης προκύπτει μετά από εκτίμηση της αξίας κάθε ζώου από τριμελή επιτροπή και κυμαίνεται από 55 ευρώ μέχρι και 250 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία του ζώου, τη φυλή και τα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας. Οι τιμές των αποζημιώσεων για τα αιγοπρόβατα που θανατώνονται, καθορίστηκαν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές αγοραίες τιμές, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανασύστασης του κοπαδιού. Από εκεί και πέρα, οι αποζημιώσεις δεν μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλές και να λειτουργούν ως δέλεαρ για τη διασπορά του νοσήματος σκόπιμα ή από αμέλεια».

Αξιοποιούμε εθνικά και κοινοτικά μέτρα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων

«Αξιοποιούμε κάθε εθνικό και κοινοτικό μέτρο, προκειμένου να αντισταθμίσουμε τις απώλειες λόγω της ασθένειας των πληγέντων κτηνοτρόφων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει σε τέτοιες περιπτώσεις έως και 50% στις δαπάνες αποζημίωσης για τη θανάτωση των ζώων, την καταστροφή των μολυσμένων ζωοτροφών και την απολύμανση των εγκαταστάσεων.
Όμως, δεν προβλέπεται κοινοτική χρηματοδότηση για έμμεσες απώλειες λόγω της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων. Με άλλα λόγια, δεν προβλέπονται ενισχύσεις για την αγορά ζωοτροφών. Ωστόσο, οι ενισχύσεις αυτές μπορούν στο πλαίσιο των κοινοτικών κανονισμών να δοθούν από εθνικούς πόρους».

Οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων που αναγκάζονται να σταβλίζουν τα ζώα
«Βούληση της Κυβέρνησης είναι να στηρίξει οικονομικά τους κτηνοτρόφους που αναγκάζονται, λόγω των περιοριστικών μέτρων, να κρατούν σταβλισμένα τα ζώα τους, δηλαδή να στερούνται της δυνατότητας της βόσκησης.
Έδωσα άμεσα εντολή στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στη Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής να συνεργαστούν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να εκδοθεί τάχιστα απόφαση που θα προβλέπει την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων εκείνων που υποχρεωτικά πρέπει να περιορίσουν τα κοπάδια τους εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων και, επομένως, θα αναγκαστούν να αγοράσουν επιπλέον ζωοτροφές. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, τα αιγοπρόβατα που θα πρέπει να εγκλειστούν ανέρχονται σε 8.000 έως 9.000».

Σύντομα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Έβρο

«Ήδη έχουμε ζητήσει την κοινοτική αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην τελευταία συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Υγείας των ζώων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Σύντομα -πιθανόν και την επόμενη Παρασκευή- κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθεί τον Έβρο για να δει τις εξελίξεις από κοντά και να διοργανώσει και σχετική ημερίδα».

Αύριο ξεκινά ο από αέρος εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας
«Θέλω να ευχαριστήσω τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τη συνεργασία που έχουμε για την εκρίζωση της νόσου και να τονίσω για ακόμη μία φορά ότι γνώμονάς μας είναι πάντα η προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας και της ευζωίας των ζώων. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο ξεκινά και ο από αέρος εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων για την αντιμετώπιση της λύσσας».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις