Ενώ η γλυφοσάτη ως δραστική ουσία σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι επί του παρόντος εγκεκριμένη στην ΕΕ, η έγκριση πρόκειται να λήξει τον Δεκέμβριο του 2022. Στα τέλη του 2019, ξεκίνησε μια διαδικασία ανανέωσης για να αποφασιστεί εάν η έγκριση θα πρέπει να παραταθεί.
Επί του παρόντος, η χρήση του glyphosate είναι ευρέως διαδεδομένη στην ΕΕ, με την ουσία να αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του όγκου ζιζανιοκτόνου που πωλήθηκε στην Ευρώπη το 2017, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020.
Το ζήτημα της ανανέωσης παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενο καθώς οι απόψεις διίστανται σχετικά με τον αντίκτυπο του glyphosate στην υγεία και το περιβάλλον.
Σε μια αξιολόγηση του 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ο οποίος αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία ήταν «πιθανότατα καρκινογόνος», δηλαδή παράγοντας καρκίνου για τον άνθρωπο.
Ωστόσο, κατά την προηγούμενη διαδικασία έγκρισης της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το glyphosate με τον καρκίνο στον άνθρωπο, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες».
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ενέκρινε επίσης την ουσία ως «απίθανο να αποτελεί καρκινογόνο κίνδυνο για τον άνθρωπο από την έκθεση μέσω της διατροφής».
Τόσο η EFSA όσο και ο ECHA αξιολογούν τώρα την ανανέωση της έγκρισής τους και ολοκλήρωσαν παράλληλες δημόσιες διαβουλεύσεις για το θέμα στις 22 Νοεμβρίου με 416 υποβολές που συγκεντρώθηκαν συνολικά.
Τα σχόλια και τα δεδομένα που υποβλήθηκαν θα ληφθούν πλέον υπόψη από την Ομάδα Αξιολόγησης καθώς και από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου του ECHA, δήλωσε στο EURACTIV εκπρόσωπος της EFSA.
Μόλις η επιτροπή γνωμοδοτήσει σχετικά με τους κινδύνους του glyphosate για την υγεία, θα χρησιμοποιηθεί από την EFSA και τους εκπροσώπους των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών της ΕΕ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κινδύνου από φυτοφάρμακα», πρόσθεσαν, λέγοντας ότι αυτό αναμενόταν να συμβεί κατά τη διάρκεια το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Επαναξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία
Η βιομηχανία φυτοπροστασίας τονίζει ότι πολλά επιστημονικά δεδομένα έχουν συλλεχθεί και αξιολογηθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις ευρωπαϊκές αρχές ασφάλειας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ζιζανιοκτόνο είναι ασφαλές.
«Η επιστημονική κοινότητα και ο ακαδημαϊκός κόσμος συνέχισαν να κάνουν μελέτες για τη διερεύνηση νέων πτυχών που δεν καλύπτονταν από τις αξιολογήσεις στο παρελθόν», δήλωσε η Viriginie Ducrot από την Ομάδα Ανανέωσης του Glyphosate (GRG).
Οι ακτιβιστές για την υγεία και το περιβάλλον, ωστόσο, επέκριναν τη διαδικασία αξιολόγησης. Σε ανοιχτή επιστολή που απεστάλη στην Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου στις 13 Οκτωβρίου, 41 ΜΚΟ εξέφρασαν «ανησυχίες (…) ιδίως για την αξιοπιστία των μελετών που έχουν παρασχεθεί από τη βιομηχανία» για να δικαιολογήσουν την ανανέωση.
«Έχουμε δει στο παρελθόν ότι υπήρχαν πολλές επιστημονικές αξιολογήσεις και αποδείξεις βασισμένες στη βιομηχανία, ενώ δεν υπήρχε πρόσβαση σε έλεγχο από τον έξω κόσμο», είπε ο Μάρκο Κοντιέρο, διευθυντής πολιτικής για τη Γεωργία στη Greenpeace, ένας από τους υπογράφοντες.
Από την πλευρά του Contiero, η διαδικασία αξιολόγησης δεν λαμβάνει επίσης επαρκώς υπόψη πιθανές απειλές για την υγεία που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη μακροχρόνια έκθεση σε μικρές ποσότητες glyphosate, η οποία είναι «πολύ πιο περίπλοκη στην αξιολόγηση» από τη βραχυπρόθεσμη, οξεία τοξικότητα.
Στην απαντητική επιστολή προς τη ΜΚΟ, η Κυριακίδου υπερασπίστηκε τη διαδικασία καθώς όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες θεωρείται ότι διασφαλίζουν αυστηρή και επιστημονικά άρτια αξιολόγηση.
Η Επιτροπή τονίζει ότι όλες οι μελέτες λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία ανανέωσης, τόσο παλιές όσο και νέες, καλώντας τις ΜΚΟ να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους ως μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης από ομοτίμους.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις σοβαρών αντιπαραθέσεων ή αντικρουόμενων αποτελεσμάτων, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ μπορεί να ζητήσει από την EFSA να αναθέσει επιστημονικές μελέτες με στόχο την επαλήθευση των στοιχείων που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου.
Δεδομένου όμως ότι η διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους του glyphosate ξεκίνησε μόλις πρόσφατα, «φαίνεται πρόωρο να συμπεράνουμε σε αυτή τη χρονική στιγμή ότι υπάρχει ανάγκη για τέτοιες μελέτες επαλήθευσης», αναφέρει η απάντηση του Κυριακίδη.
Διαφωνία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Εκτός από το ζήτημα των κινδύνων για την υγεία, ο αντίκτυπος της γλυφοσάτης - θετικός ή αρνητικός - στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα είναι επίσης έντονες συζητήσεις.
Οι υποστηρικτές της ανανέωσης υποστηρίζουν ότι το glyphosate είναι το κλειδί για την εξάσκηση της λεγόμενης γεωργίας διατήρησης, μιας γεωργικής προσέγγισης που αποσκοπεί στην προστασία της βιοποικιλότητας και της υγείας του εδάφους αποφεύγοντας το όργωμα.
«Αυτό είναι σημαντικό γιατί η ζωή στο έδαφος σχηματίζει γενικά στρωματοποιημένα στρώματα», είπε ο Simon Jeffery, αναγνώστης στην οικολογία του εδάφους στο Πανεπιστήμιο Harper Adams, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συζήτησης για το EURACTIV. «Όταν αναστρέφουμε αυτό το έδαφος μέσω της καλλιέργειας, καταστρέφουμε τον βιότοπο αυτής της ζωής», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το glyphosate είναι «ένα βασικό εργαλείο στην εργαλειοθήκη της γεωργίας διατήρησης».
Για το Contiero της Greenpeace, ωστόσο, το glyphosate και άλλα ζιζανιοκτόνα δεν είναι σε καμία περίπτωση αποτελεσματικά εργαλεία για τη φιλική προς τη βιοποικιλότητα γεωργία, προσθέτοντας ότι η συνεχιζόμενη διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στους περιβαλλοντικούς κινδύνους του glyphosate.
Ο Eric Gall, αναπληρωτής διευθυντής στο λόμπι βιολογικής γεωργίας IFOAM, είπε ότι οι μελέτες έχουν δείξει υψηλότερο αντίκτυπο στο κλίμα των πρακτικών βιολογικής γεωργίας, οι οποίες αποφεύγουν τα συνθετικά φυτοφάρμακα.
«Η βιολογική γεωργία είναι η απόδειξη ότι μπορείς όντως να παράγεις ποιοτικά τρόφιμα χωρίς συνθετικά φυτοφάρμακα. Δεν χρειάζεστε γλυφοσάτη για να επιτύχετε υψηλότερο επίπεδο άνθρακα στα εδάφη», κατέληξε.
Πηγή: Euroactive
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις