Σε δημόσια διαβούλευση η αναθεώρηση της σήμανσης των τροφίμων με πληροφορίες για καταναλωτές
Σε δημόσια διαβούλευση η αναθεώρηση της σήμανσης των τροφίμων με πληροφορίες για καταναλωτές

Στόχος είναι η αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ και η υποβολή, έως το τέλος του 2022, νομοθετικής πρότασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη μέλη.

Οι τέσσερις τομείς που αφορά η αναθεώρηση είναι:

  • η διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας / διαμόρφωση θρεπτικών στοιχείων,
  • η επισήμανση προέλευσης,
  • η επισήμανση ημερομηνίας και
  • η επισήμανση αλκοολούχων ποτών.

Η αρμόδια Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε: «Ο ρόλος των καταναλωτών και οι επιλογές που κάνουν είναι καθοριστικής σημασίας για τη στροφή προς πιο υγιεινά και βιώσιμα προϊόντα διατροφής. Όσο πιο σαφής είναι η επισήμανση, τόσο πιο εύκολο είναι να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων, στόχος που βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι» και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου. Η σαφέστερη επισήμανση είναι επίσης αυτό που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα της τροφικής αλυσίδας. Οι καταναλωτές ζητούν εδώ και πολλά χρόνια να έχουν σαφείς και πλήρεις πληροφορίες για τα τρόφιμα που αγοράζουν, ακόμη και όταν πρόκειται για την προέλευσή τους. Ζητώ ευρεία συμμετοχή σε αυτή τη διαβούλευση για να μας υποστηρίξουμε να παρουσιάσουμε μια όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξη πρόταση και να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων που λειτουργεί για παραγωγούς και καταναλωτές. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες είναι πάντα πρώτοι».

Η δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει 12 εβδομάδες, έως τις 7 Μαρτίου 2022, αναμένεται να συγκεντρώσει τις απόψεις τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από επαγγελματίες και μη ενδιαφερόμενους φορείς. Θα συμβάλει στα στοιχεία που θα υποστηρίξουν την εκτίμηση επιπτώσεων για την αναθεώρηση του κανονισμού FIC. Προβλέπονται ήδη πρόσθετες δραστηριότητες διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων ερευνών και συνεντεύξεων με τις οργανώσεις των ενδιαφερομένων και τις αρχές των κρατών μελών, για τη συλλογή λεπτομερέστερων και τεχνικών πληροφοριών.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις