Επαρκούν τα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός για τους αγρότες; Η απάντηση έρχεται από τους μηλοπαραγωγούς Αγιάς.
Τι γράφουν οι μηλοπαραγωγοί Αγιάς σε επιστολή του προς τον ΥπΑΑΤ που αποτυπώνει ξεκάθαρα το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι αγρότες:
«Ο Δήμος Αγιάς, ένας Δήμος με αγροτικό χαρακτήρα, ο οποίος καλύπτει όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς της ΠΕ Λάρισας, και με την οικονομία του σχεδόν στο σύνολό της να στηρίζεται στις δενδρώδεις καλλιέργειες (μήλα, κάστανα, κεράσια αμύγδαλα, κτλ) εκφράζει την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα στην αγροτική παραγωγή μετά τις δυσβάστακτες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, φάρμακα, λιπάσματα, τιμολόγια αγροτικού ρεύματος.
Για την περιοχή της Αγιάς, η μηλοπαραγωγή είναι η κινητήριος δύναμη της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης και πιστεύουμε ότι η παραδοσιακή αυτή καλλιέργεια της περιοχής δεν θα μπορέσει να σταθεί χωρίς άμεση και ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία.
Πολλές οικογένειες θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά, ενώ εκφράζονται έντονα φόβοι για τις δυσκολίες που θα υπάρξουν τις χρονιές που οι εμπορικές τιμές των μήλων θα είναι χαμηλές.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προσπάθεια των νέων να μείνουν και να καλλιεργήσουν στην περιοχή. Για να μπορέσουν όμως να παράγουν χρειάζονται την άμεση και ουσιαστική βοήθεια της πολιτείας δεδομένου του όλο και αυξανόμενου κόστους παραγωγής των προϊόντων.
Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος του κόστους παραγωγής ενός στρέμματος μηλοκαλλειέργειας το οποίο καλείται να καλύψει ο παραγωγός και συν της άλλης να ανταγωνιστεί τους αντίστοιχους παραγωγούς των άλλων χωρών.
Στα παρακάτω οικονομικοτεχνικά στοιχεία αποτυπώνονται ενδεικτικά οι απαιτήσεις 1 στρέμματος μηλοκαλλιέργειας με τις σημερινές συνθήκες:
- Το πετρέλαιο που απαιτείται για την εκτέλεση καλλιεργητικών εργασιών μιας χρονιάς είναι περίπου 70 λίτρα στο στρέμμα με το κόστος του να ξεπερνά τα 105 ευρώ στο στρέμμα.
- Για τους εργάτες γης που απαιτούνται για εργασίες κλαδέματος, αραιώματος, συγκομιδής κλπ το κόστος ανέρχεται στα 400 ευρώ.
- Για την λίπανση 1 στρέμμα μηλοκαλιέργειας χρειάζονται τουλάχιστον 200 κιλά λίπασμα και με αγορά 80 λεπτά το κιλό το κόστους ανέρχεται στα 160 ευρώ.
- Για την φυτοπροστασία τα έξοδά είναι μέσο όρο 400 ευρώ.
- Για την άρδευση της καλλιέργειας 1 στρέμματος, και χωρίς τις φετινές αυξήσεις ρεύματος χρειάζονται τουλάχιστον 50 ευρώ.
- Η εισφορά στον ΕΛΓΑ είναι 80 ευρώ / στρέμμα
- Το κόστος απόσβεσης του κεφαλαίου για ένα στρ. μηλοκαλλιέργειας ανέρχεται στα 100 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του κόστους εγκατάστασης (αγορά δέντρων, προετοιμασία εδάφους, εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος κλπ).
Αθροίζοντας τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία για την καλλιέργεια 1 στρέμματος μηλοκαλλιέργειας, το κόστος ανέρχεται στα 1.295 ευρώ.
Ένα στρέμμα μηλοκαλλιέργειας παράγει μέσο όρο 4 τόνους μήλα και με μέση τιμή πώλησης 0,35 ευρώ ο παραγωγός λαμβάνει 1.400 ευρώ το στρέμμα.
Καλείται λοιπόν ο αγρότης να ζήσει την χρονιά με κέρδος 105 ευρώ το στρέμμα και από εκεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ, χαράτσι ΕΝΦΙΑ και γενικά όλα τα έξοδα διαβίωσης μιας οικογένειας, πράγμα αδύνατον.
Από την άλλη πρόκειται για ένα προϊόν με τιμή τα τελευταία χρόνια που δεν ακολουθεί τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής του και ενώ ο καταναλωτής το αγοράζει πολύ πάνω από ένα ευρώ ο παραγωγός δεν πουλά πάνω από 0,35 λεπτά εδώ και χρόνια.
Για αυτούς τους λόγους διεκδικούμε άμεσα και λόγω των έκτακτων συνθηκών που διανύουμε να ενταχθούν τα μήλα στα προϊόντα που θα ενισχυθούν με την λεγόμενη κορονοενίσχυση.
Να ενταχθούν τα μήλα και να υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος αφού είναι προϊόν που υπέστη σοβαρή οικονομική ζημιά από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μειώθηκε πέρυσι η τιμή και έμειναν αδιάθετες ποσότητες μήλων στα ψυγεία. Πολλά μήλα πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής απλά να φύγουν από τα χέρια των παραγωγών και να μειώσουν την χασούρα. Όλα αυτά σαν συνέπεια των μέτρων για την καραντίνα, της μειωμένης λειτουργίας λαϊκών αγορών 50/50, και κλεισίματος καταστημάτων εστίασης). Μειώθηκαν επίσης οι εξαγωγές.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποδείχνεται από το υπόμνημα μας ότι τα μήλα τηρούν όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση και το υπουργείο ώστε να αποζημιωθούν για τις επιπτώσεις που είχαν στο εισόδημα των παραγωγών τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας».