Αγροτουρισμός (Agrotourism) είναι η συμπληρωματική αγροτική δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών ενδιαίτησης, διανυκτέρευσης, ξενάγησης, μαθητείας & εμπειρίας, η οποία προσφέρεται από αγρότες στον χώρο της κύριας απασχόλησής του (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοπονία).
Τουρισμός Υπαίθρου (Rural Tourism) είναι κάθε αυτοτελής τουριστική επιχειρηματική δράση που αναπτύσσεται στην ύπαιθρο από κάθε επιχειρηματία.
Εξωτερικά, «οπτικά», δεν είναι διακριτή η ουσιαστική διαφοροποίηση. Διακρίνεται μόνο ότι ο πάροχος στον αγροτουρισμό είναι ΑΓΡΟΤΗΣ.
Η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη για το δεύτερο τριήμερο Οινοτουρισμού, 12-14/11/2021, αμέσως μετά το τριήμερο στην Σαντορίνη, δήλωσε: Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την υιοθέτηση ενός σύγχρονου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, που θα αξιοποιεί και θα επενδύει στις δυνάμεις και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτήν την προσπάθεια έρχεται να συμπληρώσει το Υπουργείο Τουρισμού αναδεικνύοντας τις προοπτικές οικονομικής αναζωογόνησης και βιώσιμης ανάπτυξης που μπορούν να προσφέρουν στην Δυτ. Μακεδονία οι ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο οινοτουριμός». Ο οινοτουρισμός είναι μια ελληνική πρωτοτυπία που οι οινοποιοί απέσπασαν από τον Αγροτουρισμό και τον αποδυνάμωσαν, με την κοινωνική τους δυναμική, έξω από τον αγροτικό τομέα, σνομπάροντας τους αγρότες.
Η πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, στο Αμύνταιο, από το βήμα του Συνεδρίου για τον Οινοτουρισμό δήλωσε: «Οι ταξιδιώτες επιθυμούν διακοπές στη φύση και όχι απαραίτητα λόγω πανδημίας, αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς, παρθένους, που σέβονται το περιβάλλον και διατηρούν την αυθεντική τοπική τους ταυτότητα, που να είναι επισκέψιμοι κάθε εποχή του χρόνου. Σε όλες τις έρευνες αποτυπώνεται η ανάγκη των σύγχρονων επισκεπτών για αυθεντικές εμπειρίες, επαφή με τη φύση και τις ιδιαιτερότητες που έχει η εκάστοτε τοπική κουζίνα».
Το τριήμερο 12-14/11/2021 η Philoxenia και η Hotelia ήταν το σημείο συνάντησης όσων ασχολούνται με τον τουρισμό στην Θεσσαλονίκη.
Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας άνοιξε τις εργασίες της 36ης διεθνούς τουριστικής έκθεσης Philoxenia, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Συνέδριο με θέμα «Τουρισμός εμπειρίας: Αναζητώντας την αυθεντικότητα» και αναφέρθηκε: στην στρατηγική απόφαση να αναδείξει τις εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας επισκέπτης στην χώρα μας με τον χειμερινό τουρισμό. Επίσης στην σημασία της σύνδεσης της τουριστικής εμπειρίας με την πρωτογενή παραγωγή, που πέρα από το γεγονός ότι ενδυναμώνει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, δημιουργεί και προστιθέμενη αξία για την χώρα.
Ο Δήμαρχος Βοΐου είπε μέσα στην Philoxenia, στις 13/11/2021 «Παρουσιάζουμε το νέο λογότυπο του Βοΐου το οποίο δεν είναι μια ολόκληρη πρόταση: Μυστικά & εκπλήξεις. Πού αλλού; Βόιο–Δυτική Μακεδονία. Προσδοκούμε να αναδείξουμε έναν τόπο γεμάτο κρυμμένα και ανεξερεύνητα μυστικά όπως, τα πέτρινα γεφύρια, τα περίφημα Μαστοροχώρια, τα επιβλητικά αρχοντικά και μουσεία της Σιάτιστας, τα αιώνια μοναστήρια και τις βυζαντινές εκκλησίες καθώς και τις μοναδικές ξεχωριστές εμπειρίες που μπορεί κανείς να βιώσει στο Βόιο: Χριστούγεννα (Κλαδαριές, Μπουμπουσάρια), Πάσχα (extreme σπορ), Δεκαπενταύγουστο (Καβαλάρηδες) αλλά και όλο το χρόνο με την τοπική κουζίνα».
Η Δυτική Μακεδονία ήταν γνωστή παλαιότεραμια κυρίως για τα κτηνοτροφικά της προϊόντα και τα κάρβουνα … Η Εγνατία οδός άλλαξε την «γεωγραφία» της περιοχής & δημιούργησε προσβάσεις. Από την μια «έκλεισε» τις διανυκτερεύσεις εμπόρων, ενώ ενέταξε την περιοχή στον τουριστικό πόλο της Θεσσαλονίκης (αεροδρόμιο, λιμάνι, σιδηρόδρομος σε λιγότερο από μια ώρα, ή ακτίνα 150χλμ).
Ο Αγροτουρισμός είναι κομμάτι των αγροτικών επαγγελμάτων, όχι αυτοτελής δραστηριότητα. Για πρώτη φορά αναφέρεται σε νομοθεσία στον νόμο 4235/2014 (άρθρο 52) ως «αγρόκτημα» με εποπτεύον το Υπουργείο Αγρ Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Ο Αγροτουρισμός είναι η συμπληρωματική ασφαλιστική δικλείδα επιβίωσης για τα κύρια αγροτικά επαγγέλματα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοκομία). Συμπληρωματικά, ίσως όχι πάνω από το 20% του συνολικού αγροτικού εισοδήματος, οι αγρότες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν έσοδα από παραγωγή ενέργειας, από μεταποίηση & εμπορία της δικιάς τους παραγωγής και από αγροτουρισμό.
Το Υπουργείο Τουρισμού «υφαρπάζει» το αντικείμενο του αγροτουρισμού από τους αγρότες και δίνει δικούς του χαρακτηρισμούς, «παίζοντας» με τις λέξεις, οδηγώντας τους αγρότες στην απόγνωση και την μη δυνατότητα επιβίωσης (θάνατο?...).
Μια αγροτική οικογένεια παράλληλα (συμπληρωματικά) με τις κύριες απασχολήσεις της θα μπορούσε να έχει ένα-δύο δωμάτια φιλοξενίας. Όταν τα δωμάτια γίνονται δέκα (10) και προσφέρουν το «βάπτισμα» του επιχειρηματία σε «τάχα αγρότη», τότε πρόκειται για συνειδητή «εχθρική» ενέργεια της πολιτείας εναντίον των αγροτών, για να «κλέψει» την ασφαλιστική δικλείδα των αγροτών και να τους οδηγήσει σε απόγνωση. Αλλά οι αγρότες είναι διαλυμένοι, ανοργάνωτοι, συνειδητά αποκλεισμένοι από την εκπαίδευση και ως εκ τούτου ανίκανοι να υποστηρίξουν ακόμα και τον αγροτουρισμό τους.
Με την ΚΥΑ 543/34450/24.3.2017 καθορίσθηκε ο όρος «Πολυλειτουργικό αγρόκτημα» ως η αγροτική εκμετάλλευση η οποία διαθέτει καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνική μεταποίηση και λειτουργεί με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής.
Σήμερα ο όρος «αγροτουρισμός» ταλαιπωρείται από διάφορους επιτήδειους «μη αγρότες», οι οποίοι συνέστησαν διάφορες δομές και κατέληξαν συνομιλητές ανίδεων εκλεγμένων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ασκούν διοίκηση και «καταστρέφουν» την ανάπτυξη του αγροτικού κόσμου.
Τελικά ο αγροτουρισμός είναι αγροτικό συμπληρωματικό επάγγελμα, προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες, είναι σε συνεχή ανάπτυξη παγκοσμίως, οι τουρίστες τον επιζητούν, βοηθά στην ανάπτυξη της υπαίθρου, είναι μια αξιόλογη ασφαλιστική δικλείδα επιβίωσης για τους αγρότες, έχει καταληστευθεί από μη αγρότες …
Ο σημερινός επονομαζόμενος αγροτουρισμός στην Ελλάδα είναι ένα υβρίδιο με εξωτερικά χαρακτηριστικά αγροτουρισμού αλλά χωρίς «ουσία» και χωρίς αγροτική «ψυχή» ….
Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο ΟΡΑΜΑ της Υπαίθρου για το 2040 και ένα Αγροτικό Σύμφωνο, το οποίο ήδη το δρομολόγησε η ΕΕ με προοπτική να το έχει έτοιμο τον Ιουν 2022. Με την υποστήριξη του Συμφώνου για την Αγροτική Ανάπτυξη και του Σχεδίου Αγροτικής Δράσης που εκδόθηκε από την Επιτροπή, το μακροπρόθεσμο όραμα στοχεύει να καταστήσει τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ ισχυρότερες, πιο συνδεδεμένες, πιο ανθεκτικές και πιο ευημερούσες.
Την Τετάρτη, 5 Ιαν 2022, στις 12.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί σε ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΥΧΩΝ στο https://us02web.zoom.us/j/85652262946 Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής είχε πρωτοστατήσει στην Ελλάδα για την διαμόρφωση τοπικών ΟΡΑΜΑΤΩΝ Υπαίθρου για το 2040 (Δωρίδα, Καλάβρυτα, Πιέρια, Πάρνηθα, Καλαμάτα, Λέρος, Κυκλαδονήσια, Ελασσόνα, Αττική, Σέρρες) και κατάφερε να κάνει 150 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις μέσα στην πανδημία του covid-19.
Από 10 Ιαν 2022, και κάθε ημέρα, 21.00-22.00, με την υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα η διαδικτυακή τηλεόραση STENT.net.gr οργανώνει συζητήσεις με τον γενικό τίτλο AgroBus, με συντονιστή τον κ Δημήτρη Μιχαηλίδη, με αντικείμενο τον αγροτικό χώρο, και εξειδίκευση στην τοπική ανάπτυξη, στην κοινωνική οικονομία, στην αγροτική ανάπτυξη, στον αγροτουρισμό, στα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητα, στην Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα, στις τοπικές Αγορές Αγροτών, στον Τοπικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (Βιοτεχνικά πάρκα, Κτηνοτροφικά πάρκα, Επιχειρηματικά πάρκα, Οργανωμένοι χώροι Τουριστικής ανάπτυξης ή/& ιχθυοκαλλιέργειας κλπ), στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, στην Αγροδιατροφική Ασφάλεια και άλλα σχετικά θέματα.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, AgroBus
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις