Σταματήστε το αντιπαραγωγικό μοντέλο

Δραστικές αλλαγές στο αντιπαραγωγικό αγροτικό μοντέλο που κυριάρχησε μέχρι σήμερα στη χώρα μας ζήτησαν εκπρόσωποι αγροτικών φορέων κατά τη διάρκεια της σημερινής ημερίδας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η ημερίδα διοργανώθηκε  από την Ένωση Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας και το Σύνδεσμο Παραγωγών κι Εμπόρων Λιπασμάτων.
Το πάνελ των ομιλητών απάρτιζαν ο Δημήτρης Μελάς, γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Τάσος Χανιώτης,διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιάννης Κολυβάς, προϊστάμενος του Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Μάκης Ιακωβάκης, πρόεδρος της ΠΟΣΕΓ, ο Σπύρος Μάμαλης, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ενώ συντόνιζε τη συζήτηση ο δημοσιογράφος Στέλιος Σαράντης.
 Όπως επισημάνθηκε τα ιστορικά δικαιώματα καταργούνται στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και τα κονδύλια θα κατανεμηθούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ, ανάλογα με τα παρακάτω κριτήρια:
            * Καθεστώς βασικής ενίσχυσης (επιδότηση) ως 70%.
            * Επωφελείς Γεωργικές Πρακτικές (πρασίνισμα) ως 30%.
            * Αναδιανεμητική ενίσχυση για τα πρώτα 30 εκτάρια (300 στρέμματα) ως 30%.
            * Ενίσχυση για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (ορεινές/μειονεκτικές/νησιωτικές) ως 5%.
            * Γεωργοί νεαρής ηλικίας (18-40 ετών)  2%.
            * Προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη ως 8% + 2% (εφόσον υπάρξει και σπορά ψυχανθών, δηλαδή οσπρίων, κτηνοτροφικών φυτών)
            * Όμως, αν κάποιος δεν θέλει να εφαρμόσει όλα αυτά τα κριτήρια κι είναι μικρός παραγωγός μπορεί να πάρει εφάπαξ ένα ποσό 500-1.200 ευρώ, ώστε ν΄απεμπλακεί από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
 Σημαντικό ρόλο σ' όλα αυτά θα παίξει η περιφερειοποίηση ενώ αναμένεται να μην υπάρξει ανισοκατανομή πόρων μεταξύ των παραγωγών διαφορετικών καλλιεργειών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, με στόχο τη μείωση της ψαλίδας ως το 2020.
Οι ομιλητές δεν χαρίστηκαν στις ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ιδίως για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να καταχρεωθούν στις τράπεζες αλλά και στο γεγονός ότι άφησαν στο απυρόβλητο παραγωγούς, που παρανόμησαν στο θέμα
των επιδοτήσεων.
            - Ζήτησαν η Ελλάδα ν΄αλλάξει κατεύθυνση και να υπάρξει μέριμνα για το θέμα των γεωργικών συμβούλων ή συμβούλων εκτροφής (κτηνιάτρων), όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
            - Χτύπησαν καμπανάκι για την ελληνική κτηνοτροφία, σημειώνοντας πως υπάρχει μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, σχεδόν στο 15%, με ό,τι αυτό σημαίνει για την παραγωγή φέτας.
            - Σε ό,τι αφορά στη μείωση του γεωργικού εισοδήματος ο Τ.Χανιώτης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη μέλη στα οποία είχαμε μείωση του γεωργικού εισοδήματος, παρότι σε άλλες χώρες υπήρξαν πιο θετικά αποτελέσματα λόγω της εφαρμογής της ΚΑΠ.
            - Τέθηκε και το ζήτημα του προσχεδίου φορολόγησης των αγροτεμαχίων που προκάλεσε σήμερα αποκλεισμούς των ΔΟΥ της Κρήτης, όπως αναμένεται να συμβεί και αύριο.
            Πιο επικριτικός ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΓ, Μάκης Ιακωβάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της έλλειψης στρατηγικού μακρόπνοου σχεδιασμού στη χώρα μας. Ζητήθηκε το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να έχει κατεύθυνση την παραγωγή, να μη σταματήσει η ενίσχυση του μικρού αγρότη αλλά να δοθεί το βάρος στον αγρότη-επιχειρηματία, που θέλει ν΄αναπτύξει την επιχείρησή του. Ζητήθηκε να μην επικρατήσουν πάλι τα πολιτικά κριτήρια και να υπάρξουν στρατηγικές επιλογές στήριξης προϊόντων που ζητούν η ελληνική κι οι ξένες αγορές.
            Το πρόγραμμα των ενισχύσεων στη χώρα μας, όπως ειπώθηκε για την επόμενη προγραμματική περίοδο κατανέμεται ως εξής:

            ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ


            2014: 2.099.920€
            2015: 2.071.481€
            2016:
2.043.111€
            2017: 2.014.751€
            2018: 2.014.751€
            2019: 2.014.751€
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις