Τα υπολείμματα των χημικών ουσιών που παραμένουν στις συσκευασίες διαρρέουν στο περιβάλλον κι εκτός από την άμεσα βλαπτική τους δράση στα οικοσυστήματα φτάνουν, μέσω της τροφικής αλυσίδας, ακόμη και στον άνθρωπο. Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης, «το γεγονός αυτό καθιστά τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων επικίνδυνα απόβλητα, που χρειάζεται ειδικό καθεστώς στη διαχείρισή τους».
Η δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή όπου κυριαρχούν οι δενδροκαλλιέργειες, στις οποίες η χρήση φυτοφαρμάκων είναι συχνή και καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΔΥΜΑ, που είναι ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) της περιοχής, έχουν καταγραφεί 120 σημεία υδροληψίας που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να γεμίζουν τα ραντιστικά τους εργαλεία, στα οποία παρατηρείται περιβαλλοντική επιβάρυνση, λόγω των συσκευασιών φυτοφαρμάκων.
Το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου του και δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, που προέβλεπε τη δημιουργία μελέτης για περιβαλλοντική διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων και εξάλειψη κάθε είδους μόλυνσης των υπόγειων νερών, την οποία, στη συνέχεια, η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια πρότεινε για χρηματοδότηση με 90.000 ευρώ από το πρόγραμμα του τοπικού πόρου ανάπτυξης ΕΑΠ 2012-2016.
Η πιλοτική εφαρμογή του έργου προβλέπει την περισυλλογή συσκευασιών φυτοφαρμάκων από δύο περιοχές της ΠΕ Κοζάνης, του Βελβεντού και των δημοτικών διαμερισμάτων στην περιοχή του Βερμίου, όπου κυριαρχεί η δενδροκαλιέργεια και εν συνεχεία το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη τη δυτική Μακεδονία.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Δαδαμόγια, «μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας φιλοδοξεί να γίνει η πιο πράσινη περιφέρεια της χώρας».
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις