Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων εκτινάχθηκαν κατά 28% το 2021, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και οι ελπίδες για επιστροφή σε πιο σταθερές συνθήκες αγοράς φέτος είναι ελάχιστες, δήλωσε την Πέμπτη (6/1) ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τα πιο εμπορεύσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είδη διατροφής, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 125,7 μονάδες το 2021, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, όταν ο δείκτης ήταν 131,9 μονάδες.
Αν και τον Δεκέμβριο ο μηνιαίος δείκτης κατέγραψε μια μικρή υποχώρηση των τιμών, τους προηγούμενους τέσσερις μήνες είχε σημειώσει αύξηση, αντανακλώντας τα προβλήματα στη συγκομιδή και την ισχυρή ζήτηση κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων έχουν συμβάλει σε μια ευρύτερη αύξηση του πληθωρισμού καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση του κορωνοϊού και ο οργανισμός του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι το υψηλότερο κόστος θέτει σε κίνδυνο τους φτωχότερους πληθυσμούς στις χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές.
Στην τελευταία του ενημέρωση, ο οργανισμός ήταν επιφυλακτικός σχετικά με το κατά πόσον οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν.
«Το υψηλό κόστος των εισροών, η συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία και οι ολοένα και πιο αβέβαιες κλιματικές συνθήκες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την επιστροφή σε πιο σταθερές συνθήκες αγοράς το 2022», ανέφερε σε δήλωσή του ο ανώτερος οικονομολόγος του FAO Abdolreza Abbassian.
Η εκτίναξη της τιμής των λιπασμάτων, που συνδέεται με τη σειρά της με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, έχει αυξήσει το κόστος των λεγόμενων εισροών που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την παραγωγή καλλιεργειών, εγείροντας αμφιβολίες για τις προοπτικές απόδοσης των σοδειών του επόμενου έτους.
Τον Δεκέμβριο, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων- εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα– υποχώρησαν, με τα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη να σημειώνουν σημαντική μείωση, ανέφερε ο οργανισμός. Ο FAO απέδωσε την υποχώρηση των παγκόσμιων τιμών, στη μειωμένη ζήτηση κατά τη διάρκεια του μήνα, τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού και τις προμήθειες από τις σοδειές σιταριού στο νότιο ημισφαίριο.
Ωστόσο, όλες οι κατηγορίες που εξετάζει ο δείκτης παρουσίασαν απότομες αυξήσεις κατά τη διάρκεια του 2021 στο σύνολό του και ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO σημείωσε υψηλό ρεκόρ. Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο, υποβοηθούμενες από τη χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη και την Ωκεανία, σύμφωνα με τον FAO.
ΠΗΓΗ: Reuters
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις