Όπως επισημαίνει το Bloomberg οι τιμές αυξήθηκαν 7,6% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, σηματοδοτώντας ένα πλήρες έτος με μηνιαίο πληθωρισμό κάτω του 50%, το όριο που χρησιμοποιούν συνήθως οι περισσότεροι οικονομολόγοι για να ορίσουν τον υπερπληθωρισμό. Σε ετήσια βάση, η Βενεζουέλα έκλεισε το 2021 με πληθωρισμό στο 686,4%.
«Ο υπερπληθωρισμός της Βενεζουέλας πήγε όπως ήρθε», είπε την Παρασκευή ο Ρόναλντ Μπάλζα, καθηγητής οικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο στο Καράκας. «Η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα, απλώς σταμάτησε να κάνει αυτό που προκαλούσε τον πληθωρισμό».
Η μείωση της εκτύπωσης χρήματος οφείλεται στις λιγότερες κρατικές δαπάνες, οι οποίες ουσιαστικά μείωσαν το δημοσιονομικό έλλειμμα σε λιγότερο από 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πέρυσι από περίπου 30% του ΑΕΠ όταν ξεκίνησε ο υπερπληθωρισμός στα τέλη του 2017, σύμφωνα με τον Luis Oliveros, καθηγητή οικονομικών στο Central University στο Καράκας.
Στη θέση του μπολιβάρ, που είναι το εθνικό νόμισμα, η χώρα υιοθέτησε ανεπίσημα το δολάριο ΗΠΑ. Πάνω από το 60% όλων των συναλλαγών πραγματοποιούνται στο αμερικανικό νόμισμα.
«Παρόλο που ο πληθωρισμός στα μπολίβαρ είναι ακόμα σημαντικός, δεν συλλαμβάνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει με τις τιμές», είπε ο Oliveros. «Πρέπει να δώσουμε προσοχή στις τιμές σε δολάρια».
Παρά την έξοδο από τον υπερπληθωρισμό, η χώρα εξακολουθεί να υποφέρει από έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στον κόσμο.
Ενώ τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία στη Βενεζουέλα είναι διαβόητα αναξιόπιστα, ένας παράλληλος δείκτης πληθωρισμού που συγκεντρώθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης έδειξε επίσης σημαντική χαλάρωση των τιμών πέρυσι. Ο δείκτης Cafe Con Leche του Bloomberg — ο οποίος παρακολουθεί την τιμή ενός φλιτζανιού καφέ στο Καράκας σε εβδομαδιαία βάση — δείχνει ότι οι αυξήσεις έχουν επίσης περιοριστεί.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις