Ένωση Εκτροφέων Βραχυκερατικής: Για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση στον τομέα του βόειου κρέατος
Ένωση Εκτροφέων Βραχυκερατικής: Για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση στον τομέα του βόειου κρέατος

Επιστολή της Ένωσης Εκτροφέων Βραχυκερατικής για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση στον τομέα του βόειου κρέατος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανό. Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή: 

Θέμα: Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΣΣ ΚΑΠ, 2023-2027) – Συνδεδεμένη Ενίσχυση στον τομέα του βόειου κρέατος.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Γενικέ,

σε συνέχεια της ανάρτησης των κειμένων του ΣΣ ΚΑΠ (2023-2027) από το ΥΠΑΑΤ και σχετικών πρόσφατων δημοσιευμάτων στον αγροτικό τύπο για το θέμα, επιθυμούμε να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας, να δηλώσουμε τις διαφωνίες μας ως προς τα ποσά που έχουν ανακοινωθεί και να ζητήσουμε συγκεκριμένες διευκρινήσεις, με βασικότερη το αν κάποιος βοοτρόφος – στην εκμετάλλευση του οποίου γεννιέται ο μόσχος – δικαιούται να λάβει δύο (2) συνδεδεμένες ενισχύσεις και συγκεκριμένα την «Α και Β» ή την «Α και Γ», ανάλογα με το αν ο ίδιος βοοτρόφος θα οδηγήσει το ίδιο ζώο σε σφαγή στην ηλικία των 11-12 μηνών ή στους 14-20 μήνες.  

Αντιλαμβανόμενοι τη στόχευση των προτεινόμενων από το ΥΠΑΑΤ μέτρων και υποστηρίζοντας σαφώς την εκτατική βοοτροφία σε όλη τη χώρα και ειδικά σε απομακρυσμένες και δημογραφικά φθίνουσες περιοχές, τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζουμε είναι τα εξής:

  1. Σε πολλά σημεία του κειμένου του ΣΣ ΚΑΠ (2023-2027), καθώς και στα συνοδευτικά αρχεία, αναφέρονται στόχοι όπως «Καλύτερη στόχευση των προαιρετικών συνδεδεμένων ενισχύσεων», η «Μείωση των ανισοτήτων στην κατανομή των συνολικών ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση», η «Αύξηση της αξίας παραγωγής και της παραγωγικότητας στην κρεοπαραγωγό βοοτροφία και πιο ορθολογική διανομή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του βοείου κρέατος» και η «Μείωση της ελλειμματικότητας στα κτηνοτροφικά προϊόντα (χοιρινό κρέας, βόειο κρέας, αγελαδινό γάλα) και τις ζωοτροφές (κτηνοτροφικά σιτηρά και σόγια)», οι οποίοι είναι απολύτως ορθοί. Όμως με τις προβλέψεις που έχουν κατατεθεί στο ίδιο ΣΣ όσον αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για το βόειο κρέας, δεν φαίνεται αυτοί οι στόχοι να είναι επιτεύξιμοι, μεταξύ άλλων, διότι δεν δίνεται καμία έμφαση στην στήριξη των ελληνικών εκτροφών.
  2. Η σημαντική μείωση του ποσού για τις γεννήσεις στην εκτροφή από θηλυκά ζώα ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, από τα περίπου 150 ευρώ της τρέχουσας ΚΑΠ (2014-2020) στα 32 ή 40 ευρώ στο μέλλον ανατρέπει πλήρως τα οικονομικά δεδομένα των βοοτρόφων, και ειδικά αυτών που πωλούν ζώντες μόσχους σε παχυντές στην ηλικία των 4-10 μηνών και δεν τα οδηγούν οι ίδιοι στο σφαγείο, κυρίως λόγω ελλιπών υποδομών στις εκτροφές τους και υψηλότατου κόστους διατροφής των μόσχων.
  3. Με το παραπάνω ποσό, καθώς και τις προβλέψεις για τους μόσχους των κατηγοριών Β και Γ, δεν ενισχύεται σε καμία περίπτωση η διατήρηση μοσχίδων αναπαραγωγής στην εκτροφή, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την ανανέωση και εξυγίανση των κοπαδιών. Συνεπώς, είτε πρέπει να αυξηθεί το παραπάνω ποσό είτε να δοθεί ειδική ενίσχυση για τις μοσχίδες αναπαραγωγής, πρόταση που διατυπώθηκε πρώτα από τους συναδέλφους της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
  4. Με την πρόβλεψη για ενίσχυση των μόσχων που οδηγούνται σε σφαγή στην ηλικία των 11-12 μηνών ή στους 14-20 μήνες (σ.σ.: η ηλικία των 13 μηνών θα πρέπει επίσης να περιληφθεί εδώ προς αποφυγή προβλημάτων) είναι ολοφάνερο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ποσών για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στο βόειο κρέας κατευθύνεται στους παχυντές, οι οποίοι (α) ήδη ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό και ποικιλοτρόπως, και (β) καλούνται απλά να κρατήσουν τους μόσχους των δύο κατηγοριών στις μονάδες τους για πέντε (5) μήνες πριν τη σφαγή, κάτι που ούτως ή άλλως ήδη κάνουν, είτε πρόκειται για ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε για εισαγόμενα, που αποτελούν και την πλειονότητα των ζώων που σφάζουν. Η απόφαση αυτή σίγουρα ΔΕΝ ενισχύει την ελληνική βοοτροφία. Το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και κατά συνέπεια την ενίσχυση της βοοτροφίας άλλων χωρών από τις οποίες εισάγουμε ζώα.
  5. Στην περίπτωση που ο εκτροφέας στην εκμετάλλευση του οποίου γεννιέται ο μόσχος, δεν δικαιούται να λάβει δύο (2) συνδεδεμένες ενισχύσεις, δηλαδή την «Α» (για την γέννηση) και την «Β» ή την «Γ» (όταν ο ίδιος θα οδηγεί τους μόσχους στο σφαγείο), μιλάμε για την ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής εκτατικής βοοτροφίας. Η ανησυχία μας επί αυτού ακριβώς του ζητήματος εντείνεται από το γεγονός ότι εξετάζοντας τα ποσά που φαίνεται να διατίθενται για τις κατηγορίες «Α», «Β» και «Γ» (με τους αντίστοιχους προβλεπόμενους αριθμούς ζώων ανά έτος), φαίνεται τα ποσά να μην επαρκούν για τη λήψη της «Α» και της «Β»/«Γ» ενίσχυσης, θέμα που απαιτεί σαφή διευκρίνιση όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Με σκοπό την ενίσχυση και βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και της οικονομικής απόδοσης των εκτροφών εκτακτικής βοοτροφίας στη χώρα μας και ειδικά σε (πολλαπλώς)μειονεκτικές περιοχές, προτείνουμε τα εξής:

  1. Την αύξηση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τις γεννήσεις εντός εκτροφής, με παράλληλη αύξηση του ορίου ηλικίας για τα επιλέξιμα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής των αυτόχθονων φυλών βοοειδών από το όριο των 12 ετών στα 18 έτη, καθώς τα συγκεκριμένα ζώα διακρίνονται για τον μακρύ παραγωγικό τους βίο, παρά τις δύσκολες συνθήκες εκτροφής.
  2. Για τους βοοτρόφους που οδηγούν τους μόσχους τους στο σφαγείο σε ηλικία 11-12 μηνών ή 13-20 μηνών, να δοθεί ξεκάθαρα η δυνατότητα λήψης ΚΑΙ των δύο (2) αντίστοιχων ποσών συνδεδεμένης ενίσχυσης.
  3. Την θέσπιση ειδικής ενίσχυσης για τις μοσχίδες αναπαραγωγής που διατηρούνται στην εκτροφή.
  4. Την θεσμοθέτηση και χρήση ηλεκτρονικών μη αφαιρούμενων μέσων σήμανσης (ενδοστομαχικοί βόλοι) στα βοοειδή, ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα παραποίησης στοιχείων και εξαπάτησης «του συστήματος», πρακτικές οι οποίες αδικούν κατάφορα τους πραγματικούς κτηνοτρόφους για το σύνολο του φάσματος των ενισχύσεων/επιδοτήσεων.

Κλείνοντας, σας καλούμε να προβείτε σε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση των προβλέψεων για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (ενόψει σύνταξης και των απαραίτητων εφαρμοστικών υπουργικών αποφάσεων), καθώς και για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων του κλάδου της εκτατικής βοοτροφίας, πολλά από τα οποία είναι κοινά με άλλους κλάδους της εκτατικής κτηνοτροφίας, όπως (ενδεικτικά) η ανάγκη άμεσης εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, η υλοποίηση έργων βελτίωσης των φυσικών βοσκοτόπων, η ανάγκη νομοθέτησης διαδικασιών σφαγής ζώων σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν σφαγεία και η εν γένει διευκόλυνση της λειτουργίας σφαγείων σε απομακρυσμένες περιοχές και βιολογικές εκτροφές στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η βελτίωση του συστήματος καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης από επιθέσεις άγριων ζώων από τον ΕΛΓΑ και η ανάγκη στελέχωσης των αρμοδίων κρατικών και περιφερειακών υπηρεσιών με γεωτεχνικούς ζωοτεχνικών ειδικοτήτων για την έγκαιρη πραγματοποίηση ελέγχων.

Εκπροσωπώντας την πλειονότητα των Ελλήνων εκτροφέων αυτόχθονων φυλών βοοειδών, παραμένουμε στη διάθεσή σας για συμμετοχή στην απαραίτητη διαβούλευση για τα παραπάνω.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

 

Για την ΕΕΕΒΦΒ,

Τσαπραΐλης Αχιλλέας, Πρόεδρος,

Δρ. Καζόγλου Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις