Ενόψει μιας νέας δέσμης νομοθετικών μέτρων για την προσαρμογή του τρόπου με τον οποίο δηλώνεται και εισπράττεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ)
Ενόψει μιας νέας δέσμης νομοθετικών μέτρων για την προσαρμογή του τρόπου με τον οποίο δηλώνεται και εισπράττεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σ’ έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο, η Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα διαβούλευση, ζητώντας τη γνώμη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών, των κρατών μελών και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.
Ο ΦΠΑ εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τα κράτη μέλη, ενόσω συνεχίζονται οι προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, το ισχύον σύστημα ΦΠΑ δεν είναι προσαρμοσμένο στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, είναι πολύπλοκο για τις επιχειρήσεις και εκτεθειμένο σε κινδύνους εξαπάτησης.
Στο σχέδιο δράσης του 2020 για μια δίκαιη και απλή φορολόγηση για την ανάκαμψη, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει νομοθετική δέσμη για τη βελτίωση του ισχύοντος πλαισίου. Οι προτάσεις, που αναμένονται φέτος, θα πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνουν υποχρεώσεις ψηφιακής υποβολής εκθέσεων και ενιαία καταχώριση για τις επιχειρήσεις σ’ ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και νέους κανόνες για τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν στη μείωση του κόστους και του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Η δημόσια διαβούλευση θα είναι ανοικτή για δώδεκα εβδομάδες.