Η εύρεση εναλλακτικών λύσεων για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα απαιτεί «συντονισμένη προσπάθεια» από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός οικολογικής μετάβασης Barbara Pompili, η οποία προήδρευσε των συνομιλιών με τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ στην Αμιέν αναφέρει η EURACTIV France.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρόκειται σύντομα να προτείνει την αναθεώρηση της οδηγίας για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων, ανακοίνωσε προηγουμένως μείωση κατά 50% τόσο της χρήσης όσο και του κινδύνου φυτοϋγειονομικών προϊόντων, καθώς και πιο επικίνδυνων προϊόντων έως το 2030 ως Farm to Fork (F2F ), η εμβληματική στρατηγική για την πολιτική τροφίμων.
Η Πομπίλι τόνισε την ανάγκη για ευρωπαϊκή δράση τόσο για συνοχή όσο και για διευκόλυνση των πρωτοβουλιών, εάν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης στο ήμισυ της χρήσης χημικών και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Julien Denormandie, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε την ανάγκη για τη βιομηχανία τροφίμων της ΕΕ να «χρησιμοποιήσει τα ίδια πρότυπα παραγωγής» κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους υπουργούς γεωργίας της ΕΕ στις 17 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, αν και ο στόχος της ΕΕ για τη μείωση των φυτοφαρμάκων μπορεί να φαίνεται συγκεκριμένος, οι ανατροπές και οι αποκλίσεις στη Γαλλία καταδεικνύουν ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των δηλωμένων φιλοδοξιών και της πραγματικότητας.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την εκ νέου έγκριση του αμφιλεγόμενου και δυνητικά καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου, glyphosate, σε επίπεδο ΕΕ. Εξετάζεται ακόμη και η επανέγκριση αρκετών νεονικοτινοειδών – εντομοκτόνων που έχουν επίσημα απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2018.
Μη εξαγωγή απαγορευμένων προϊόντων
Η Πομπίλι τόνισε επίσης τη σημασία της μεγαλύτερης συνέπειας σε διεθνές επίπεδο.
Είναι απαραίτητο «να είμαστε προσεκτικοί ώστε τα προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη να μην αποτελούν απειλή για την υγεία μας ή αθέμιτο ανταγωνισμό για την ευρωπαϊκή γεωργία», δήλωσε ο Pompili. Αυτό θα ήταν το όλο νόημα των «μέτρων καθρέφτη» που έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει η Γαλλία ως μέρος του προγράμματος της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Σύμφωνα με την υπουργό, η ανταλλαγή με τους συναδέλφους της στην Αμιέν «τόνισε την επιθυμία πολλών συναδέλφων να εργαστούν για να τερματιστεί η εξαγωγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων που επί του παρόντος απαγορεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Δεν μπορούμε να εξάγουμε αλλού αυτό που θεωρούμε επιβλαβές για εμάς», είπε, προσθέτοντας ότι θα είναι «θέμα υποδειγματικότητας και συνέπειας της δράσης μας».
Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης τη βούληση όλων των χωρών της ΕΕ να λάβουν καλύτερα υπόψη τις επιστημονικές εξελίξεις. «Η σημασία της προσαρμογής των προτύπων μας στα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα είναι κοινή», είπε.
Καμία μετάβαση χωρίς υποστήριξη
Ο υπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη στήριξης των αγροτών ως «προαπαιτούμενο» για την αποτελεσματική μείωση των φυτοφαρμάκων.
«Αν θέλουμε να επιτύχουμε μια κοινωνικά δίκαιη [αγρο-οικολογική] μετάβαση, οι προσπάθειες που ζητάμε από τους αγρότες μας δεν πρέπει να τους οδηγήσουν σε αδιέξοδα ή να τους αποδυναμώσουν μπροστά στον διεθνή ανταγωνισμό», είπε επίσης η Πομπίλι.
Για άλλη μια φορά, αυτά τα λόγια αντικατοπτρίζουν το δόγμα του Denormandie, ο οποίος συνεχίζει να υποστηρίζει το δόγμα «χωρίς απαγόρευση χωρίς εναλλακτική». «Η αγροοικολογική μετάβαση δεν μπορεί να διαταχθεί με διαταγή», είπε ο Denormandie στις 13 Ιανουαρίου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην απαγόρευση της glyphosate που προτάθηκε από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα La France Insoumise.
Η οικολογική μετάβαση θα ήταν δυνατή μόνο «εάν κανείς δεν μείνει χωρίς λύση», είπε, ζητώντας «η επιστήμη και η λογική να τεθούν ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης».
Ζήτησε επίσης να σταματήσει η χρήση αμφιλεγόμενων φυτοφαρμάκων μόνο «όπου υπάρχουν γνήσιες εναλλακτικές λύσεις που είναι οικονομικά βιώσιμες και έχουν νόημα από περιβαλλοντική άποψη».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις