Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
Για το σιτάρι, υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο: η διένεξη Ρωσίας/Ουκρανίας, ο καιρός στις ΗΠΑ και οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών ζωοτροφών στα ύψη.
Το γεωπολιτικό ζήτημα Ρωσίας/Ουκρανίας έχει περάσει στην κορυφαία προτεραιότητα στον χώρο του σίτου. Οι αναποτελεσματικές διπλωματικές συναντήσεις και η αυξανόμενη συσσώρευση στρατευμάτων και οπλοστάσιων από τη Ρωσία, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την Ουκρανία, έχουν αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εισβολής. Οι αγορές σιταριού και καλαμποκιού προετοιμάζονται για να αναπτυχθεί χάος στις εξαγωγές σιτηρών, εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια εισβολή θα πυροδοτούσε ράλι ανόδου σιτάρι και καλαμπόκι, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού ενώ η Ουκρανία εξάγει περίπου το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού. Μια εισβολή θα δημιουργούσε χάος στην Ουκρανία και εμπάργκο κατά των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών. Καθώς οι αναλογίες παγκόσμιων μεγάλων εξαγωγών/χρήσης έχουν ήδη πλησιάσει ή βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, οποιαδήποτε διαταραχή στις ροές εξαγωγών οδηγεί τις τιμές απότομα υψηλότερες.
Ενώ το καλαμπόκι και το σιτάρι εξαρτώνται από τον πολιτικό κίνδυνο, οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι δύσκολες εδώ στις ΗΠΑ για το χειμερινό σιτάρι. Οι συνθήκες ξηρασίας αναπτύχθηκαν στις νότιες πεδιάδες το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και το μεγαλύτερο μέρος των βόρειων πεδιάδων εξακολουθεί να έχει κολλήσει στην τεράστια ξηρασία από πέρυσι. Οι συνθήκες των χειμερινών καλλιεργειών σιταριού έχουν πέσει κατακόρυφα από το φθινόπωρο και δεν φαίνεται ότι η Μητέρα Φύση προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στο εγγύς μέλλον, αυξάνοντας τον κίνδυνο και για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες.
Οι καιρικές συνθήκες είναι επίσης δύσκολες στη Νότια Αμερική, καθώς το καλαμπόκι και η σόγια διασχίζουν τις καλλιεργητικές τους περιόδους. Ένα πολύ ξηρό και ζεστό ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου της Αργεντινής καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό τη φύτευση του καλαμποκιού, με περίπου 8% να έχει απομείνει για φύτευση. Υπάρχει αυξανόμενη φλυαρία στην αγορά ότι ίσως οι αγρότες να επιλέξουν να μην φυτέψουν τα υπόλοιπα καθώς θα ωθήσει ενάντια στις ημερομηνίες παγετού.
Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έσωσαν τις καλλιέργειες, αλλά έχουν ήδη προκληθεί σοβαρές ζημιές. Οι εκτιμήσεις παραγωγής για την Αργεντινή και το καλαμπόκι της νότιας Βραζιλίας έχουν μειωθεί περίπου 20 MMT, μια τεράστια ποσότητα σε ένα κανονικό έτος - κάτι που δεν είναι. Αυτές οι απώλειες παραγωγής θα προέλθουν από τις παγκόσμιες εξαγώγιμες προμήθειες, με τους αγοραστές να αναζητούν τις ΗΠΑ – ή την Ουκρανία – για να καλύψουν το κενό. Αλλά αν η Ουκρανία βρίσκεται σε πολιτικό χάος… τότε απλώς οι ΗΠΑ προμηθεύουν καλαμπόκι όλο το καλοκαίρι – ένα σημαντικό ανοδικό δυναμικό που δεν είναι και τόσο αδιανόητο.
Εάν το καλαμπόκι εκτοξεύεται ψηλότερα, ακολουθεί το σιτάρι για να κρατήσει τα αποθέματα εκτός του καναλιού των κόκκων τροφοδοσίας.
Η πολιτική, ο καιρός, οι περιορισμένες μετοχές, όλα δείχνουν μια ανοδική προοπτική για τα σιτηρά, τουλάχιστον εντός του χρονικού πλαισίου σποράς.
Την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές σιταριού πραγματοποίησαν ένα εντυπωσιακό ράλι για να ξεκινήσουν την εβδομάδα που συντομεύτηκε λόγω των διακοπών. Τις δύο πρώτες ημέρες το σιτάρι ξεπέρασε τα 50 ¢, για να σταματήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή με μια ελαφρά κερδοφόρα πτώση.
Για την εβδομάδα, το Κάνσας Σίτι ήταν 4 ¢ υψηλότερα αλλά 13 ¢ από το υψηλό του. Η Μινεάπολη ήταν 58 ¢ υψηλότερη αλλά 15 ¢ από το υψηλό της. και το Σικάγο ανέβηκε 38¢ αλλά 22¢ από το υψηλό του. Το καλαμπόκι ήταν 20¢ υψηλότερο και μόλις 2¢ από το υψηλό της εβδομάδας, ενώ η σόγια αυξήθηκε κατά 57¢ και 15¢ από το υψηλό.
Πηγή: agriculture.com (//spectrumcommodities.podbean.com/)