Το Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ αποτελεί εφαλτήριο επιχειρηματικής ανάπτυξης που τονώνει την οικονομία και προωθεί την καινοτομία. Η έκθεση αγοράς με τίτλο ‘’EUSPA EO and GNSS Market Report’’, είναι ο απόλυτος οδηγός για οποιονδήποτε επιδιώκει να εντάξει τις ευρωπαϊκές τεχνολογίες δορυφορικής πλοήγησης και γεωσκόπησης της ΕΕ στο επιχειρηματικό του σχέδιο και να αναπτύξει νέες «downstream» διαστημικές εφαρμογές.
H κοινωνία περισσότερο από ποτέ, βασίζεται σε καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση των μαζικών δεδομένων (Big Data), την αντιμετώπιση και τον μετριασμό φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, τον περιορισμό της εξάπλωσης ασθενειών και την ενίσχυση μιας παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού που στηρίζει την καθημερινή μας ζωή. Τα δεδομένα γεωσκόπησης (EO) και πλοήγησης από παγκόσμια δορυφορικά συστήματα (GNSS) αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τις εν λόγω καινοτόμες λύσεις μέσω δεκάδων εφαρμογών που αναδύονται ή
χρησιμοποιούνται ήδη από πολίτες, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, βιομηχανίες, διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ και ερευνητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2021, η «downstream» αγορά GNSS και EO απέφερε έσοδα άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται να ανέλθουν σε σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία.
Για να σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε καλύτερα και να αξιοποιήσετε πλήρως τα οφέλη της διαστημικής τεχνολογίας, εμπειρογνώμονες του EUSPA κατάρτισαν την «Έκθεση αγοράς EO και GNSS». Η εξαντλητική μελέτη παρέχει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις δυναμικές αγορές GNSS και EO, καθώς και εμπεριστατωμένες αναλύσεις των τελευταίων παγκόσμιων τάσεων και εξελίξεων μέσω εικονογραφημένων παραδειγμάτων και περιπτώσεων χρήσης. Χρησιμοποιώντας προηγμένα οικονομετρικά μοντέλα, προσφέρει επίσης προβλέψεις για την εξέλιξη της διαστημικής αγοράς όσον αφορά τις αποστολές συσκευών με δέκτες GNSS και τα έσοδα από την αγορά EO μέχρι το 2031.
Με έμφαση στα προγράμματα Galileo/EGNOS και Copernicus, η έκθεση υπογραμμίζει τον ουσιαστικό ρόλο των διαστημικών δεδομένων σε 17 τομείς της αγοράς, όπως: γεωργία, αεροπορία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βιοποικιλότητα, οικοσυστήματα και φυσικό κεφάλαιο, κλιματικές υπηρεσίες, καταναλωτικές λύσεις, τουρισμός και υγεία, αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστική βοήθεια, ενέργεια και πρώτες ύλες, περιβαλλοντική παρακολούθηση, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες, δασοκομία, υποδομές, ασφάλιση και
χρηματοδότηση, θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές οδοί, σιδηρόδρομοι, οδικές μεταφορές και αυτοκινητοβιομηχανία, αστική ανάπτυξη και πολιτιστική κληρονομιά, διάστημα.
Μερικά από τα κυριότερα σημεία της έκθεσης:
• Οι παγκόσμιες ετήσιες αποστολές δεκτών GNSS θα φτάσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια μονάδες έως το 2031, στις οποίες κυριαρχούν οι εφαρμογές που εμπίπτουν στον τομέα «καταναλωτικές λύσεις, τουρισμός και υγεία», συμβάλλοντας περίπου στο 92% των παγκόσμιων ετήσιων αποστολών.
• Στον τομέα των δεδομένων γεωσκόπησης (EO), εκτός από τις μεγάλες αγορές, όπως η γεωργία, η αστική ανάπτυξη και η πολιτιστική κληρονομιά ή η ενέργεια και οι πρώτες ύλες, ο τομέας της ασφάλισης και χρηματοδότησης αναμένεται να σημειώσει την ταχύτερη ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία (21% του σύνθετου ρυθμού ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) τόσο όσον αφορά τα δεδομένα γεωσκόπησης όσο και τα έσοδα από υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.
• Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατέχει πάνω από το 41% της παγκόσμιας downstream αγοράς EO και το 25% της παγκόσμιας downstream αγοράς GNSS.
«Το εμβληματικό Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ, που βασίζεται στα συστήματα Galileo, EGNOS και Copernicus, έχει καταστεί σημαντικός παράγοντας στη downstream αγορά διαστημικών εφαρμογών. Ως οργανισμός που δίνει έμφαση στις ανάγκες των χρηστών, παρέχουμε αυτές τις εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των αγορών στους χρήστες μας, δηλαδή σε φορείς καινοτομίας, επιχειρηματίες, επενδυτές, πανεπιστημιακούς ερευνητές, κατασκευαστές chipset ή απλώς σε όσους θέλουν να προσδώσουν αξία στις δραστηριότητές τους μέσω της αξιοποίησης του διαστήματος. Η προστιθέμενη αξία και οι βασικές διαφοροποιήσεις του Eυρωπαϊκού Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης, Galileo και του συστήματος Παρατήρησης Γης, Copernicus προβάλλονται τόσο χωριστά όσο και σε συνέργεια μεταξύ τους. Είμαι βέβαιος ότι η έκθεση θα έχει μεγάλη απήχηση
και θα παρέχει έμπνευση σε όσους συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ», καταλήγει ο εκτελεστικός διευθυντής του EUSPA, Rodrigo da Costa.