Το φαγητό δεν χρειάζεται εισαγωγή. Η διατροφή που παρέχει συντηρεί την ανθρωπότητα. Ενώ το φαγητό μας διαμορφώνει, ο τρόπος που τρέφουμε τον εαυτό μας έχει, με τη σειρά του, διαμορφώσει τον κόσμο μας. Η εφεύρεση της γεωργίας και οι επακόλουθες αγροτικές επαναστάσεις επέτρεψαν στους ανθρώπους να μετακινηθούν από νομαδικές ομάδες σε πιο σταθερούς οικισμούς, επιτρέποντας ριζικές αλλαγές για την ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένων νέων πολιτισμών, ολόκληρων πολιτισμών και τη σημαντική αύξηση του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού.
Αλλά κοιτάζοντας το σημερινό σύστημα τροφίμων, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε ιστορίες για το πώς τρώμε ανθυγιεινά, καλλιεργούμε λανθασμένα και έχουμε δημιουργήσει καταστροφικές τεχνολογίες σε ακατάλληλες αλυσίδες εφοδιασμού. Απλώς η κατανάλωση πρωινού είναι γεμάτη ζημιές: το διατροφικό μας σύστημα είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών GHG, την πλειονότητα της απώλειας βιοποικιλότητας και κρατά το 70 τοις εκατό των φτωχών και υποσιτισμένων στον κόσμο. Μείνετε πολύ καιρό σε γεγονότα όπως αυτό στον πρωινό καφέ σας και ίσως προτιμήσετε να επιστρέψετε στο κρεβάτι και να κρυφτείτε κάτω από τα σκεπάσματα.
Ένα θετικό όραμα για το διατροφικό μας μέλλον
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα θετικό όραμα για το διατροφικό μας σύστημα για να μας ενώσει σε μια μεταμορφωτική αλλαγή προς ένα βιώσιμο μέλλον – ένα μέλλον όπου θα παράγουμε αρκετή τροφή για 9+ δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν καλά, εντός πλανητικών ορίων, μέχρι το 2050. Χρειαζόμαστε επίσης απλά σημεία εισόδου να περιορίσει την οριζόντια πολυπλοκότητα των τροφίμων και να προωθήσει την τεράστια κλίμακα των δυνατοτήτων του. Στην έκθεση Vision2050 του WBCSD, τα προσδιορίσαμε ως κλίμα, φύση και ανισότητα.
Επιστρέψτε λοιπόν στο πρωινό και σκεφτείτε τις δυνατότητές του. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ είπε: «Πριν τελειώσετε το πρωινό σας, εξαρτηθήκατε από περισσότερο από τον μισό κόσμο». Το συναρπαστικό είναι ότι το διασυνδεδεμένο σύστημα τροφίμων μας είναι μοναδικά τοποθετημένο για να δημιουργήσει καθαρό θετικό αντίκτυπο για το κλίμα, τη φύση και τους ανθρώπους: Τα αγροκτήματα έχουν σοβαρές δυνατότητες να χρησιμοποιήσουν τα δάση και τα εδάφη τους ως δίχτυα για τα GHG και μπορούν να φιλοξενήσουν και αναγεννητής της βιοποικιλότητας. Οι αγροτικές κοινότητες της υπαίθρου παρέχουν ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας σε 500 εκατομμύρια οικογενειακές φάρμες, όπως αποδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες μεταναστεύσεις που έχουν δει ποτέ –περίπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι– κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος αποκλεισμού του Covid-19 στην Ινδία. Κανένας άλλος τομέας δεν μπορεί να διεκδικήσει τόσο θετικές δυνατότητες για ένα βιώσιμο μέλλον.
Αυτό παρουσιάζει επίσης ένα εξαιρετικό μέλλον για τη γεωργία, καθώς προσδιορίζει σαφώς τη γεωργία ως κεντρικό μέρος της λύσης. Αλλά αν θέλουμε να έχουμε μια πραγματική πιθανότητα να συναντήσουμε αυτόν τον μετασχηματισμό, έχουμε οκτώ συγκομιδές για να φτάσουμε σε ένα οριακό σημείο. Πρέπει να επιταχύνουμε την αλλαγή, ώστε έως το 2030 η γεωργία να μπορεί να παρέχει άφθονη θρεπτική τροφή για όλους, να αντιστρέψει την απώλεια της φύσης, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να ξαναχτίσει την ανθεκτικότητα και την ισότητα της υπαίθρου.
Αυτός ο τύπος κλίμακας και ταχύτητας απαιτεί συλλογική παγκόσμια ηγεσία για μια δεκαετία αγροτικού μετασχηματισμού, πάνω στον οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε. Το 2021 στη Σύνοδο Κορυφής των Συστημάτων Τροφίμων του ΟΗΕ, παγκόσμιοι ηγέτες, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και αρχηγοί κρατών συνεργάστηκαν για να προωθήσουν και να επιταχύνουν περισσότερες από 2000 λύσεις για πρώτη φορά και δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις διαδρομές δράσης σε επίπεδο χώρας. Είδαμε επίσης νέες δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη γεωργία το 2030 για το μεθάνιο και τη διατήρηση των δασών στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.
Ένα κίνημα λαϊκών αγροτών που κάνουν αλλαγές
Για να επιτύχουμε αυτό το μελλοντικό όραμα, χρειαζόμαστε θετική, ριζική συνεργασία σε κλίμακα, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να οικοδομήσουμε γέφυρες μεταξύ όλων των παραγόντων του συστήματος τροφίμων. Για όσους εργάζονται ακούραστα τη γη, το τρέχον σύστημα τροφίμων είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα όπου εκατομμύρια αγρότες της υπαίθρου και οι κοινότητές τους εξαρτώνται από μια δίκαιη μετάβαση. Είναι οι πραγματικοί παράγοντες αλλαγής από τους οποίους εξαρτόμαστε.
Χρειαζόμαστε νέες πρωτοβουλίες και λύσεις για να συμμετάσχουμε σε ένα κίνημα αγροτών και να αξιοποιήσουμε την εφευρετικότητα, τη σκληρή δουλειά και τον τεράστιο αριθμό τους για να ανατρέψουμε την ισορροπία του συστήματος σε νέα οράματα. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι αγρότες σε όλο τον κόσμο μοιράζονται ήδη και συμμετέχουν στη μεταμόρφωση, από τη δράση για την υγεία του εδάφους στο Οχάιο των ΗΠΑ έως τους νέους αγροτοεπιχειρηματίες στη Νότια Αφρική.
Η ιστορία μας οραματίζεται τη διαδικασία μέσω της οποίας συλλογικά καλλιεργούμε και διευκολύνουμε τη ριζική συνεργασία που απαιτείται για να ενεργοποιηθούν οι διαδρομές προς ένα θετικό μέλλον των τροφίμων.
Νέες και συναρπαστικές λύσεις εμφανίζονται επίσης για την παροχή θετικών ιδεών για συλλογικούς αριθμούς αγροτών. Πρωτοβουλίες όπως το Regen10, το Climakers, το Just Rural Transition και το 100m Farmers έχουν θέσει τους αγρότες στο επίκεντρο της παροχής γεωργικών λύσεων θετικών για το κλίμα και τη φύση παγκοσμίως. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν σχεδιαστεί για να προσδιορίζουν τις καινοτομίες, τις πρακτικές και τις κοινότητες που απαιτούνται για πραγματικά αποτελέσματα σε κλίμακα, με τη συμμετοχή των αγροτών δίπλα σε διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών πολιτών, δημοσίων υπαλλήλων, εταιρειών και ΜΚΟ.
Ο στόχος εδώ είναι οι αγρότες να δεσμεύονται και να συμπεριλαμβάνονται για να παρέχουν και να υιοθετούν ιδέες ως παράγοντες που δημιουργούν αλλαγές, μαζί με τους πολίτες να κάνουν καλές επιλογές τροφίμων για βιωσιμότητα και υγεία. Χρειαζόμαστε λασπωμένες μπότες στο ίδιο τραπέζι με άτομα που φορούν κοστούμια, να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα κοινό όραμα, να αναπτύξουν από κοινού προσαρμοσμένες λύσεις και να προσδιορίσουν τις οδούς δράσης.
Η δύναμη των ιστοριών και ο καινοτόμος σχεδιασμός
Συνδυάζοντας την ικανότητα του WBCSD να φέρνει κοντά αυτούς τους παίκτες και τη φαντασία για καινοτόμο και βιώσιμο σχεδιασμό από την Arup, ένα από τα μέλη του WBCSD, μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα εμπιστοσύνης δημιουργώντας κοινόχρηστους χώρους για να συναντιόμαστε ως ίσοι. Πιστεύουμε ότι πρέπει να διαδραματιστεί σημαντικός ρόλος στην ανάπτυξη θετικών για τα τρόφιμα οραμάτων μέσω της δύναμης της σχεδιαστικής σκέψης και της εικονογράφησης, και έχουμε μοιραστεί σε αυτό το άρθρο μια όμορφη ιστορία για να συνδέσει τους αγρότες και τους παγκόσμιους πολίτες, εμπνέοντας όλους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στα τρόφιμα -θετικά μέλλοντα.
Απαιτείται επίσης σημαντική δουλειά για τη δημιουργία ενός σχεδίου για την κλιμάκωση του είδους της γεωργίας που πιστεύουμε ότι είναι δυνατό. Πάρτε για παράδειγμα τη συναρπαστική ιδέα των αναγεννητικών αγροκτημάτων να δίνουν περισσότερα από όσα παίρνουν. Χρησιμοποιώντας τα ίδια σημεία εισόδου Vision2050, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα αγρόκτημα «θετικό για το κλίμα» που απορροφά περισσότερο άνθρακα από αυτό που εκπέμπει ή ένα αγρόκτημα «θετικό στη φύση» που αναγεννά τη βιοποικιλότητα. Στη συνέχεια, μπορούμε να επικαλύψουμε αυτές τις μεμονωμένες λύσεις για ένα σχέδιο για τη «καθαρή θετική» γεωργία, μαζί με τα κίνητρα που απαιτούνται για την κλιμάκωση των φιλοδοξιών.
Πιστεύουμε επίσης ότι οι καθηλωτικές νέες τεχνολογίες, όπως η εικονική πραγματικότητα και το μετασύμπαν, έχουν τεράστιες δυνατότητες να δημιουργήσουν γέφυρες, οπτικοποιώντας τα αποτελέσματα και δημιουργώντας χώρους διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς για να ακούσουν όλοι, να συμμετάσχουν ως ίσοι και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη. Αυτές οι καθηλωτικές τεχνολογίες παρέχουν επίσης συναρπαστικούς τρόπους για τη δημιουργία και την επιτάχυνση δίκαιων καινοτομιών μέσα από το φακό διαφορετικών παραγόντων του συστήματος τροφίμων. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι πρόσβαση, επομένως τα παραδοσιακά μέσα σύνδεσης παραμένουν επίσης απαραίτητα για την κλιμάκωση.
Ένα θετικό όραμα για το μέλλον του διατροφικού μας συστήματος, που προβάλλεται περίπου δύο δεκαετίες στο μέλλον.
Δημιουργία κίνησης συστημάτων τροφίμων
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύστημα τροφίμων είναι εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο. Ο μετασχηματισμός ενός δικτύου διαφορετικών τομέων, περιοχών, κλίματος, κουλτούρας, διαδικασιών, τεχνικών και προτιμήσεων των καταναλωτών δεν θα είναι καθόλου ασήμαντο επίτευγμα. Απαιτεί καρδιές και μυαλά να ενωθούν και να συσπειρωθούν πίσω από ένα κοινό σύνολο αποτελεσμάτων και να αναπτύξουν ένα κοινό σχέδιο για το μέλλον της γεωργίας. Όμως ήδη βλέπουμε τους σπόρους της ελπίδας, βασισμένοι σε ισχυρά αλλά πιο απλά οράματα και συνασπισμούς των πρόθυμων.
Οι ιδέες μας προσφέρουν μόνο ένα πιθανό μελλοντικό όραμα όταν υπάρχουν πολλά, απαιτώντας από εμάς να δεσμεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες του συστήματος τροφίμων για να παρουσιάσουμε και να βελτιώσουμε τις λύσεις μας. Στόχος μας είναι να βρούμε τους ομοϊδεάτες για να συνδημιουργήσουμε πολλαπλά σχέδια για το βιώσιμο μέλλον των τροφίμων.
Κοιτάζοντας προς το COP27 στα τέλη του 2022, ανυπομονούμε να δούμε πού θα πάει το έργο μας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ηγέτες σκέψης για να ξεκινήσουμε την πορεία προς τη μεταμόρφωση.
Πηγή: WBCSD
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις