Υπάρχει ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τη βιομηχανία ότι τα περιτυλίγματα για τρόφιμα, όπως τα πατατάκια και η σοκολάτα, πρέπει να είναι ανακυκλώσιμα, σύμφωνα με τον Graham Houlder, συντονιστή του έργου και διευθύνοντα σύμβουλο της Circular Economy for Flexible Packaging (CEFLEX).
Ο απλός σχεδιασμός και η χρήση τουλάχιστον 90% του ίδιου πλαστικού είναι το κλειδί για να διευκολύνει την ανακύκλωση της συσκευασίας για τρόφιμα όπως πατατάκια και σοκολάτα, σύμφωνα με τη βιομηχανία.
Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να προωθήσει τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία όπου τα προϊόντα χρησιμοποιούν λιγότερο υλικό, περιέχουν περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο και ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται εύκολα.
Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει ότι «όλες οι συσκευασίες στην αγορά της ΕΕ είναι επαναχρησιμοποιήσιμες ή ανακυκλώσιμες με οικονομικά βιώσιμο τρόπο έως το 2030» – στόχος που θα αντικατοπτρίζεται στην επερχόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας , αναμένεται τον Ιούλιο.
Μια βασική πρόκληση θα είναι η αντιμετώπιση της λεγόμενης «ευέλικτης συσκευασίας» – των μαλακών πλαστικών περιτυλίξεων που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα όπως πατατάκια και μπάρες σοκολάτας. Θεωρούνται δύσκολο να ανακυκλωθούν επειδή είναι ελαφριά και περιέχουν διαφορετικά στρώματα υλικών όπως πλαστικό και αλουμίνιο.
«Επειδή η συσκευασία είναι τόσο ελαφριά και έχει τόσα πολλά στρώματα, ο διαχωρισμός των υλικών δεν είναι οικονομικά βιώσιμος», λέει η Justine Maillot από την Rethink Plastic Alliance, μια περιβαλλοντική ομάδα εκστρατειών.
Ωστόσο, η βιομηχανία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση και εξετάζει τρόπους για να κάνει τις εύκαμπτες συσκευασίες ανακυκλώσιμες με σχεδιασμό.
«Υπάρχει ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τη βιομηχανία ότι οι δομές που δεν είναι σχετικά απλές στην ανακύκλωση, ή την ταξινόμηση και την ανακύκλωση, δεν είναι πλέον αποδεκτές», δήλωσε ο Graham Houlder, διευθύνων σύμβουλος της CEFLEX, μιας βιομηχανικής ομάδας που εργάζεται σε λύσεις ευέλικτης συσκευασίας.
Ανακυκλωσιμότητα βάσει σχεδίου
Μεγάλες μάρκες έχουν ήδη υιοθετήσει την ιδέα. Η Mars εξετάζει τον επανασχεδιασμό των συσκευασιών της για να φτάσει στο 100% της δυνατότητας ανακύκλωσης έως το 2025. Η Nestlé εξετάζει επίσης αυτό, με το 62% των συνολικών πλαστικών συσκευασιών της να μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν το 2020.
Και η PepsiCo Europe αλλάζει τα τραγανά πακέτα της για να διασφαλίσει ότι είναι κατασκευασμένα, όσο το δυνατόν περισσότερο, από έναν μόνο τύπο πλαστικού. Αυτό σημαίνει ότι μάρκες όπως οι Lays, Doritos και Cheetos θα έχουν τουλάχιστον το 90% ενός συγκεκριμένου πλαστικού μέχρι το 2030.
Αυτό είναι σύμφωνο με τις οδηγίες του CEFLEX για τον οικολογικό σχεδιασμό, ένα σύστημα φωτεινών σηματοδοτών που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους κατασκευαστές να κατανοήσουν εάν ένας συγκεκριμένος τύπος συσκευασίας είναι συμβατός ή όχι με τη μηχανική ανακύκλωση.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, τα προϊόντα πρέπει να έχουν τουλάχιστον το 90% του ίδιου πλαστικού για να είναι πλήρως συμβατά με εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Αυτό αφήνει 10% ελευθερία για μελάνια και υλικά όπως το αλουμίνιο που διατηρούν τη φρεσκάδα του φαγητού λειτουργώντας ως φραγμός στο οξυγόνο και το νερό.
Η χρήση μόνο ενός τύπου πλαστικού – ή τουλάχιστον η χρήση της πλειοψηφίας μόνο ενός τύπου πλαστικού – είναι επίσης σημαντική για να διασφαλιστεί ότι το ανακυκλωμένο προϊόν είναι όσο το δυνατόν υψηλότερης ποιότητας.
«Κάθε φορά που επεξεργάζεστε αυτό το πλαστικό, ανακυκλώνετε αυτό το πλαστικό, το κάνετε κάτι νέο, θα αλλάζετε ή θα καταστρέφετε ελαφρά το πολυμερές. Θέλουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο από αυτό, ώστε να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές από το πλαστικό», δήλωσε η Venetia Spencer από την Πλατφόρμα Κυκλικής Οικονομίας Polyolefin (PCEP), μια βιομηχανική ομάδα που αντιπροσωπεύει τους κατασκευαστές περιτυλίξεων τροφίμων.
Εμπόδια στην κυκλικότητα
Οι εύκαμπτες συσκευασίες δεν χρησιμοποιούνται μόνο στη βιομηχανία τροφίμων, πολλά από αυτά παράγονται επίσης ως περιτυλίγματα για να αποτρέψουν την καταστροφή των εμπορευμάτων στην εμπορική μεταφορά ή ως σακούλες για προμήθειες εστιατορίων.
Αυτή τη στιγμή, αυτός ο τύπος βιομηχανικής και εμπορικής ευέλικτης συσκευασίας έχει υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης χάρη στον απλούστερο σχεδιασμό τους και το υψηλότερο ποσοστό συλλογής.
«Τείνουν να είναι μονοχρωματικά [υλικά] γιατί για τη συσκευασία διανομής δεν χρειάζεστε [πολλές] ιδιότητες φραγμού για να το προστατεύσετε από το φως ή την απώλεια οξυγόνου ή νερού. Έτσι, τείνουν να είναι πιο εύκολο να ανακυκλωθούν. Τείνουν επίσης να είναι όλα πολυαιθυλένιο και τείνουν να είναι διαφανή για μεγάλο ποσοστό, κάτι που επίσης βοηθάει τα πράγματα», είπε ο Houlder στο EURACTIV.
Για τα καταναλωτικά αγαθά, ωστόσο, είναι πιο περίπλοκο. Οι κατασκευαστές πρέπει να σταθμίζουν τη χρησιμότητα έναντι του σχεδιασμού, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φραγμούς που εμποδίζουν το οξυγόνο και το νερό να βλάψουν τα τρόφιμα.
«Η ευέλικτη συσκευασία για τους καταναλωτές [είναι] το πιο δύσκολο πράγμα. Είναι τα μικρά περιτυλίγματα ζαχαρωτών μέχρι τα πουγκάκια καφέ ή τα πουγκάκια για σούπα και όλα τα ενδιάμεσα. Έτσι, έχει πολλές εκτυπώσεις σε αυτό και ορισμένες από αυτές έχουν ενσωματωμένη λειτουργία φραγμού», εξηγεί ο Houlder.
Παράλληλα, η συσκευασία πρέπει να πληροί τα πρότυπα για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Προς το παρόν, αυτό σημαίνει ότι η εύκαμπτη συσκευασία για τα τρόφιμα δεν μπορεί να περιέχει υλικό που έχει ανακυκλωθεί μηχανικά, είπε ο Spencer.
Αυτό θα είναι μια πρόκληση για την Pepsi, η οποία έχει ανακοινώσει τη φιλοδοξία της να χρησιμοποιεί 100% ανακυκλωμένο ή ανανεώσιμο πλαστικό σε όλα της τα πακέτα έως το 2030. Προς το παρόν, η Pepsi θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει χημική ανακύκλωση για ανακυκλωμένο περιεχόμενο που πηγαίνει στις συσκευασίες τροφίμων, αλλά τονίζουν ότι αυτό θα συμπληρώσει μόνο τη μηχανική ανακύκλωση.
Υπάρχουν επίσης προκλήσεις όσον αφορά τα μελάνια στα περιτυλίγματα τροφίμων που χρησιμοποιούν οι επωνυμίες για να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους και να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το προϊόν.
«Η δυσκολία ανακύκλωσης των εύκαμπτων συσκευασιών συνδέεται επίσης πολύ με τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη συσκευασία – συνήθως είναι αρκετά βαριά σε μελάνια και πρόσθετα, τα οποία βρίσκονται στα διάφορα στρώματα της συσκευασίας», δήλωσε ο Justine Maillot, από την Rethink Plastic Alliance.
«Επομένως, η αφαίρεση των ανησυχητικών χημικών θα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της δυνατότητας ανακύκλωσης εκεί. Αλλά το ίδιο το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά στρώματα από μόνο του καθιστά πραγματικά δύσκολη την ανακύκλωση», είπε.
Σύμφωνα με τις οδηγίες CEFLEX, τα πιο ανοιχτόχρωμα μελάνια είναι πλήρως συμβατά με την ανακύκλωση ενώ τα πιο σκούρα μελάνια είναι συμβατά μόνο εν μέρει.
Ωστόσο, ο Houlder δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να απαγορευτούν ορισμένα μελάνια, κόλλες και υλικά φραγμού που κάνουν την ανακύκλωση πιο δύσκολη.
Αντίθετα, λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προσαρμόσει τους υπάρχοντες οικολογικούς φόρους προκειμένου να διώξει τα προβληματικά μελάνια και να επιβραβεύσει τις συσκευασίες που είναι πιο εύκολο να ανακυκλωθούν. Αντίθετα, οι συσκευασίες που περιέχουν εξαρτήματα που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν θα έπρεπε να πληρώσουν περισσότερα.
Μειώστε και επαναχρησιμοποιήστε πριν την ανακύκλωση
Όμως, ενώ ο Houlder είναι «απόλυτα πεπεισμένος» ότι η βιομηχανία θα ανταποκριθεί στον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχει όλες τις συσκευασίες ανακυκλώσιμες και επαναχρησιμοποιήσιμες έως το 2030, η Rethink Plastic Alliance είναι δύσπιστη.
«Σίγουρα, μπορεί να υπάρχουν απαιτήσεις σχεδιασμού για την εξάλειψη των ανησυχητικών χημικών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανακυκλωσιμότητα των εύκαμπτων συσκευασιών», είπε ο Maillot.
Ωστόσο, αμφιβάλλει ότι αυτό θα γίνει ποτέ οικονομικά βιώσιμο. «Μπορεί να είστε σε θέση να ανακυκλώσετε ίσως το στρώμα αλουμινίου, αλλά το πλαστικό στρώμα δεν είναι αρκετά πολύτιμο, επομένως δεν θα μπορείτε να κάνετε πολλά με αυτό. Για χαρτοκιβώτια όπως το Tetra Pak, μπορεί να έχει οικονομικό νόημα ο διαχωρισμός των διαφορετικών στρωμάτων, αλλά όχι για την εύκαμπτη συσκευασία που είναι τόσο ελαφριά. Θα χρειαζόσουν τεράστια ποσά για να μπορέσεις να κάνεις οτιδήποτε», είπε στο EURACTIV.
«Έτσι πρώτα έρχεται το θέμα της συλλογής, το οποίο θα κόστιζε πολλά χρήματα για ένα προϊόν που έχει τόσο μικρή αξία».
Οι Ευρωπαίοι ανακυκλωτές συμφωνούν ότι η βελτίωση της συλλογής είναι το σημείο εκκίνησης. Αλλά πιστεύουν επίσης ότι είναι απαραίτητο «να ξεχωρίσουμε και να καταργήσουμε σταδιακά τις μη ανακυκλώσιμες λύσεις συσκευασίας», λέει ο Εμμανουήλ Κατράκης της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Ανακύκλωσης (EuRIC).
«Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι αυτό που διατίθεται στην αγορά είναι αποτελεσματικά ανακυκλώσιμο», είπε ο Κατράκης στην EURACTIV, ειδικά επειδή οι εύκαμπτες συσκευασίες έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής.
Όσον αφορά τις τεχνολογίες, το EuRIC συμμετέχει σε ένα ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ που ονομάζεται CIMPA, σκοπός του οποίου είναι η ανακύκλωση πολυστρωματικών πλαστικών που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες και γεωργικές μεμβράνες. Αλλά η δυνατότητα ανακύκλωσης πρέπει επίσης να αξιολογηθεί «με βάση τις υπάρχουσες βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές διαλογής και ανακύκλωσης, όχι αυτές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε 5 ή 10 χρόνια», λέει.
Σύμφωνα με τον Maillot, μια απλούστερη λύση θα ήταν η σταδιακή κατάργηση αυτού του είδους συσκευασίας και η προτεραιότητα των επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών ή άλλων τύπων συσκευασιών που είτε είναι εύκολα ανακυκλώσιμα είτε έχουν υψηλής αξίας ανακυκλωμένο περιεχόμενο.
«Για φαγητό – μπισκότα, μπισκότα κ.λπ. – Έχουμε ήδη δει πολλές πρωτοβουλίες για την αντικατάσταση των εύκαμπτων συσκευασιών με πράγματα όπως γυάλινα βάζα. Όσον αφορά τη ζαχαροπλαστική, υπάρχουν επίσης ευκαιρίες να δημιουργηθούν σταθμοί αναπλήρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρχονται με τις δικές τους τσάντες ή επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες», είπε.
Πηγή: Euroactiv