ΕΕ: Φέτα στυλ Καναδά στο εμπόριο

Από την πανωλεθρία στη μεσοβέζικη λύση για τη φέτα κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά. 

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, παρεμβάσεις σε υψηλότατο επίπεδο και συναντήσεις σε επίπεδο Κορυφής του προέδρου Μπαρόζο με τον  Καναδό πρωθυπουργό Χάρπερ υπήρξε τελικά ρήτρα "κεκτημένων δικαιωμάτων", με την οποία θα μπορεί να κυκλοφορεί τυρί τύπου φέτα στον Καναδά ή στυλ φέτα.
Το θέμα είχε θέσει η Ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη στο Κολέγιο των Επιτρόπων πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε έρθει για έγκριση η σύμβαση η ΕΕ - Καναδά που στο αρχικό κείμενο έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα "φέτα" σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν.
 Το ζήτημα αυτό μάλιστα τέθηκε και από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Στο τελικό κείμενο συμφωνήθηκε η χρήση του όρου να επιτρέπεται μονο αν συνοδεύεται απο διατυπωσεις όπως τύπου φέτας, στύλ φέτας, απομίμηση φέτας και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευσης του προϊόντος. Κάτι ανάλογο προβλέπεται να ισχύσει και για άλλα προστατευόμενα ευρωπαϊκά τυριά Ασιάγκο, Φοντίνα,Γκοργκοντζόλα και Μίνστερ. Το ζήτημα αυτό δημιουργεί προηγούμενο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις συμφωνιών με τις Η.Π.Α. καθώς και ασιατικές χώρες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις