Ελληνες εξαγωγείς οπωροκηπευτικών προς Υπουργείο  Ανάπτυξης: Υπογράψτε εμπορικές συμφωνίες με Κίνα

Να γίνει προετοιμασία για να υπογραφούν συμφωνίες που θαεπιτρέψουν εξαγωγές κι άλλων προϊόντων στην Κίνα ζητά ο ΣύνδεσμοςΕλληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUITHELLAS, ενόψη της επίσκεψης του υφυπουργού Ανάπτυξης, ΝότηΜηταράκη στην Κίνα.

Κατά τ΄άλλα με αύξηση της αξίας των εξαγωγών τους κατά 17%και του όγκου 7,8% έκλεισαν το επτάμηνο τα νωπά φρούτα και λαχανικά,δηλαδή σημειώθηκε βελτίωση της μεσοσταθμικής αξίας ανά μονάδα βάρους.

«H εξαγωγή των φρούτων και λαχανικών σημείωσε αύξηση κατά 17%σε αξία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους και ανήλθεσε συνολικό ύψος  559,478 εκατ.€, ενώ σημειώθηκε αύξηση σε όγκο κατά7,8% για να φθάσει 829.678,7 τόνους. Τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 5,4% σεόγκο, που ανέρχεται σε 120.942,9 τόνους, αξίας 123,267 εκατ.€ με

ιδιαίτερη επισήμανση στην αύξηση των αγγουριών σε € 22,131 εκ (+37,8%) και τις ντομάτες σε € 8,733 εκ (+24,5%), ανέφερε ο Γιώργος Πολυχρονάκης.

Οι εξαγωγές φρούτων ανήλθαν σε 708.735,8 τόνους (+8,2%) αξίας € 436,211 εκατομμύρια (+16,5%) παρά την μείωση των ροδάκινων καινεκταρινιών (- 32% περ) λόγω μειωμένης συγκομιδής (ζημιές από χαλάζι).

Μετά τα πορτοκάλια € 98,854 εκ (+27,9%), μανταρίνια €17,613 εκ (+71,57%), οι φράουλες αντιστοιχούν σε  45,312 εκατ.€ (+15,5%ρεκόρ εξαγωγών), τα μήλα  9,670 εκατ. € (+5,4%), τα πεπόνια καικαρπούζια 42,987 εκατ.€  (+36,1%) και τα ακτινίδια  48,637 εκατ.€ (6,7%), τα κεράσια υπερέβησαν κάθε προσδοκία με την αύξηση τωνεξαχθέντων ποσοτήτων τους κατά 158% και της αξίας τους να ανέλθει σε36,430 εκ.€ (+104%).

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής ΔιακίνησηςΦρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUITHELLAS εκτιμά ότι οι καλέςεπιδόσεις των εξαγωγών κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους,οφείλονται σε μεγάλο βαθμό από τη μία πλευρά, στη θετική εξέλιξη τηςζήτησης των καταναλωτών στις μεγάλες αγορές της ΕΕ, όπως η Γερμανία καιοι όμορες Βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία) και από την άλλη, οικαλές επιδόσεις των αγορών τρίτων χωρών π.χ Ρωσία , Ασιατικές (+8%).

 Όπως ανέφερε ο κ.Πολυχρονάκης, «τονίζουμε ιδιαιτέρως με έμφαση ότι η συνεχής παρουσία των προϊόντων στις κυριότερες καταναλωτικές αγορές έδωσαν την ευκαιρία για περαιτέρω διεύρυνση των μεριδίων μας στις κυριότερες Ευρωπαϊκές αγορές αλλά και την διείσδυση σε νέες αγορές π.χ ακτινίδια στην Κίνα με βελτίωση της μεσοσταθμικής ανά μονάδα βάρους αξίας (απόδειξη της βελτίωσης της αξίας των ποιοτικών εκ των προϊόντων)».

Ο ίδιος έκανε έκκληση ενόψη της της έναρξης της νέας εμπορικής περιόδου 2013/2014 (εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μήλα, αγγούρια κ.α) να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που θα διευκόλυναν την προώθηση των εξαγωγών μας, όπως π.χ. στην περίπτωση των εξαγωγών προϊόντων μας προς τις ασιατικές χώρες, τη δημιουργία του κατάλληλου μηχανισμού διευκόλυνσης των εξαγωγών μας με ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών όπου αυτές δεν είναι ίσως επαρκώς στελεχωμένες για την άμεση υποβολή αιτήσεων (P.R.A. για τα ακτινίδια στην Ινδία, Ν Κορέα, Ν Ζηλανδία,   Ιαπωνία, Ταϊβάν, Αυστραλία και Αργεντινή) καθώς και αντιστοίχων αιτήσεων για κεράσια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια και επιτρ.σταφύλια προς σύναψη διμερών φυτουγειονομικών πρωτοκόλλων με τις χώρες αυτές.

 

Επ' ευκαιρία της επικείμενης επίσκεψης του κ. Μηταράκη στην Κίνα, λέει ο κ.Πολυχρονάκης, να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες  με τη χώρα αυτή για όλα αυτά τα προϊόντα (εκτός της υφιστάμενης των ακτινιδίων)».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις