Το κόστος ενέργειας απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Για ένα «μαύρο» ρεκόρ 25ετίας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφερόμενος στην εκτίναξη του πληθωρισμού και την τεράστια πίεση που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βλέποντας τα έσοδά τους να συρρικνώνονται δραματικά και αδυνατώντας πλέον, μεγάλος μέρος εξ αυτών, να αντεπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του «Τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις που εδώ και έναν μήνα είχαμε διατυπώσει δημοσίως για πληθωρισμό άνω του 6% τον Ιανουάριο και περαιτέρω εκτίναξη των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Μιλάμε πλέον για ένα «μαύρο» ρεκόρ, 25ετίας, με τα επιμέρους στοιχεία να αποκαλύπτουν την τεράστια πίεση που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βλέποντας τα έσοδά τους να συρρικνώνονται δραματικά και αδυνατώντας πλέον, μεγάλος μέρος εξ αυτών, να ανεπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες».
Παράλληλα σημειώνει ότι «Σε έναν χρόνο η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 154,8%, του ρεύματος κατά 56,7%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 36% και των καυσίμων κατά 21,6%. Ολοένα και ακριβότερα είναι, επίσης, μία σειρά από βασικά αγαθά -κρέας, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά και πατάτες- η τιμή των οποίων έχει αυξηθεί από 12% έως και 17,6%».
«Είναι σαφές», όπως υποστηρίζει, «ότι οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών έχουν τιναχτεί στον αέρα, ενώ και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει εκτοξευθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πολλές επιχειρήσεις το κόστος ενέργειας ξεπερνά, πια, αυτό του ενοικίου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας».
Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «Οι επιδοτήσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, για το αυξημένο ενεργειακό κόστος, μετριάζουν σε έναν βαθμό την επιβάρυνση, δεν αρκούν ωστόσο για να μπορέσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς-«σοκ» που λαμβάνουν. Και όπως φαίνεται η ενεργειακή κρίση, διόλου προσωρινή είναι, όπως αρχικά εκτιμήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά θα διαρκέσει πιθανότατα όλο το 2022».
«Η αύξηση του ποσοστού επιδότησης στην ενέργεια από το 50% στο 75%, την οποία έχουμε προτείνει, θα παρείχε σίγουρα ουσιαστικότερη στήριξη σε πολίτες και επιχειρηματίες-επαγγελματίες. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμη η απαιτούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που οι αυξήσεις σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», προσθέτει.
Τονίζει ακόμη ότι «Η κάλυψη μεγαλύτερου μέρους του πολλαπλάσιου πλέον κόστους ενέργειας είναι βέβαιο ότι θα δώσει σημαντική «ανάσα», όπως και η ικανοποίηση των αιτημάτων μας για μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης -από το 13% στο 6%- καθώς και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα».
«Ο πέλεκυς στα έσοδα νοικοκυριών και επιχειρήσεων πέφτει όλο και βαρύτερος. Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης, οι ανατιμήσεις θα ξεπεράσουν το 30% και ο πληθωρισμός το 7. Χρειάζεται να ανακοπεί εδώ και τώρα η επικίνδυνη συρρίκνωση εισοδημάτων και τζίρων, διαφορετικά, εκτός από τις οικονομικές συνέπειες, θα έρθουμε σύντομα αντιμέτωποι και με προβλήματα κοινωνικής συνοχής», καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.