Ήδη τουλάχιστον 221 αλιευτικά σκάφη παράκτιας αλιείας δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ενώ υδατοκαλλιεργητικές μονάδες έχουν εντάξει στις δραστηριότητες τους σχετικά προγράμματα με στόχο τον πολλαπλασιασμό αυτών των δράσεων προς όφελος των αλιέων και του ελληνικού τουρισμού.
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Τουρισμού, υπεγράφη σήμερα με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου και της Υφυπουργού Τουρισμού κας. Σοφίας Ζαχαράκη, με στόχο τη χάραξη στρατηγικής και την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού.
Στην υπογραφή του Μνημονίου παρέστησαν η Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας κ. Μαρίνα Πέτρου, ο συνιδρυτής της πλατφόρμας ταξιδιών ψαρέματος Fishing Trips κ. Γιώργος Λουρδής και υπηρεσιακοί παράγοντες των δυο Υπουργείων.
Το Μνημόνιο, που υπογράφηκε από τους δυο Υφυπουργούς, είναι αποτέλεσμα μιας γόνιμης συνεργασίας των δυο Υπουργείων για την οργάνωση της δράσης του αλιευτικού τουρισμού και προώθησής της μέσω καμπάνιας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ήδη τουλάχιστον 221 αλιευτικά σκάφη παράκτιας αλιείας δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ενώ υδατοκαλλιεργητικές μονάδες έχουν εντάξει στις δραστηριότητες τους σχετικά προγράμματα με στόχο τον πολλαπλασιασμό αυτών των δράσεων προς όφελος των αλιέων και του ελληνικού τουρισμού.
Στο πλαίσιο προαγωγής των προδιαγεγραμμένων στόχων του Μνημονίου αλλά και γενικότερα για την επίτευξη ανάπτυξης συνεργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων και των αρμόδιων φορέων, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να λαμβάνουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την επίτευξη των εξής στόχων:
- Ανάδειξη της Ελλάδας ως Διεθνούς προορισμού για τον αλιευτικό τουρισμό
- Ανάδειξη του αλιευτικού τουρισμού ως μια δυναμική εναλλακτική δραστηριότητα για τους αλιείς
- Ανάδειξη και προστασία των προστατευόμενων οικοσυστημάτων
- Ανάδειξη της ελληνικής αλιείας ως βασικό συστατικό στοιχείο του εθνικού τουριστικού προϊόντος
- Προβολή της παραδοσιακής αλιείας
- Ενεργός συμμετοχή και κινητοποίηση όλων των φορέων Δημόσιας Διοίκησης με στόχο την ανάδειξη της ειδικής αυτής μορφής εναλλακτικού τουρισμού
- Απόκτηση γνώσης από όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με τον αλιευτικό τουρισμό. Ευαισθητοποίηση για την ανάγκη προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος
- Καλλιέργεια και επίτευξη θετικής εικόνας για τον αλιευτικό τουρισμό και τη συνολική προσφορά του στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σ. Κεδίκογλου, τόνισε σχετικά:
«Τον αλιευτικό τουρισμό τον αγκαλιάζει όλο το πολιτικό φάσμα και όλη η Ελλάδα, τολμώ να πω. Έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες. Σήμερα με την υπογραφή του Μνημονίου, τελειώσαμε το πρώτο κεφάλαιο της προετοιμασίας και τώρα αρχίζει το δύσκολο, αυτό της υλοποίησης. Θέλουμε να δούμε άμεσα αποτελέσματα. Η πρώτη πρόκληση θα είναι η πρώτη ημερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος, που θα γίνει στην Ερέτρια της Εύβοιας.
Ο αλιευτικός τουρισμός θα ξεκινήσει πιλοτικά από την περιοχή της Εύβοιας καθώς ο Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκός κόλπος αποτελούν ιδανικά μέρη για τη δραστηριότητα αυτή. Οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, έχουν ανάγκη από ελπίδα. Φιλοδοξία μου είναι κάθε ξενοδοχεία να συνεργάζεται με ένα καΐκι», σημείωσε και αναφερόμενος στην καμπάνια δήλωσε τα εξής: «Κινείται σε 3 άξονες: διαφήμιση στο εξωτερικό, ενημέρωση των αλιέων και αξιοποίηση από εμπλεκόμενους στο φάσμα του τουρισμού. Ο στόχος μας είναι διπλός: για το ΥΠΠΑΤ, είναι να προσφέρει μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος στους αλιείς και για το Υπ. Τουρισμού να προστεθεί ένας επιπλέον λόγος επίσκεψης της Ελλάδας από τουρίστες».
Η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σ. Ζαχαράκη επισήμανε ότι: «Θέλουμε να κινηθούμε με ταχύτητα, όχι για πρόσκαιρα οφέλη, αλλά για μια επένδυση στην περιοχή και μια παράλληλη δραστηριότητα, που μπορεί να γίνει και βασική, για ανθρώπους που το έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη».
Η διάρκεια του Μνημονίου είναι τριετής και ως έναρξη ισχύος του ορίζεται η ημερομηνία υπογραφής του.