Α.Τσαυτάρης:Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη φέτα χωρίς προστασία

 

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθανασίου Πετράκου, σχετικά με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελληνική κτηνοτροφία και τις συνέπειές της στην οικονομία της χώρας.


·    Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη φέτα χωρίς προστασία. Αν χρειαστεί, θα προστατεύσουμε το προϊόν ακόμη περισσότερο.
·    Η φέτα είναι το μόνο προϊόν που θεωρείται «εθνικό», αν και έχουμε 100 προϊόντα αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, γι’ αυτό είναι εμβληματικό προϊόν.
·    Πιστεύω ότι η χώρα μας δικαιώθηκε. Η συμφωνία έχει τρία πολύ σημαντικά στοιχεία.
-Δεν επιτρέπει σε κανέναν να γράψει «φέτα», αλλά «τύπου φέτας», like φέτα ή style φέτας.
-Είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την προέλευση, δηλαδή «προϊόν καναδικής προέλευσης».
-Είναι υποχρεωμένοι να αφαιρέσουν όλα τα σήματα που χρησιμοποιούσαν και αλλοίωναν το χαρακτήρα του προϊόντος και παραπλανούσαν τον καταναλωτή.
·    Για να ονομάσει κάποιος ένα γάλα «ελληνικό», θα πρέπει οι αγελάδες να βόσκουν και να ανατρέφονται στη χώρα μας. Το γάλα να παράγεται, να παστεριώνεται και να διατίθεται στην Ελλάδα.




Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
δεν θα διαφωνήσω καθόλου για τη σημασία της ελληνικής φέτας. Είναι περιττό να τονίσω σε αυτό το Σώμα τη σημασία αυτού του εμβληματικού προϊόντος του τόπου μας.
Το τονίζω το «εμβληματικό» γιατί, παρά το ότι έχουμε το εκατοστό προϊόν με Ονομασία Προέλευσης ή με Γεωγραφική Ένδειξη, η φέτα είναι το μόνο προϊόν που έχει ελληνικό όνομα στην επικράτεια. Έχουμε δηλαδή δώσει προϊόντα ΠΟΠ, όπως είναι για παράδειγμα η φάβα της Σαντορίνης, τα φασόλια των Πρεσπών, το λάδι στο Κολυμπάρι -το εκατοστό προϊόν παρεμπιπτόντως είναι το λάδι της Μεσσαράς- η ελιά της Καλαμάτας. Η ελληνική φέτα όμως είναι το μόνο εθνικής κλίμακας προϊόν και γι’ αυτό -το τονίζω- εμβληματικό και αυτός ήταν και ο όρος που επηρέασε σημαντικά τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις.
Όπως ξέρετε, το προϊόν αυτό κατοχυρώθηκε στη χώρα μας το 2002, δόθηκε μια μεταβατική διάταξη πέντε ετών για όσους παρήγαγαν τέτοια προϊόντα σιγά-σιγά να απομακρυνθούν, να κλείσει δηλαδή η βιομηχανία τους, να παράγουν κάτι άλλο και από το 2007 η χώρα μας έχει την αποκλειστικότητα στην παραγωγή και διακίνηση αυτού του προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλω να σας θυμίσω ότι όλοι αυτοί οι κανόνες που αποτυπώνουν τους δείκτες ποιότητας, όπως είναι τα προϊόντα ΠΟΠ, τα προϊόντα ΠΓΕ, τα βιολογικά προϊόντα, τα προϊόντα παραδοσιακής παραγωγής, που έρχονται τώρα, της ορεινής οικονομίας της Ευρώπης, της νησιώτικης παραγωγής, είναι δείκτες, είναι νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχύει στα σύνορά της.
Δεν ισχύει το ίδιο πράγμα στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών ή του Καναδά ή της Ρωσίας και των κρατών που επίσης προσπαθούν να κάνουν μια κοινή, ας το πούμε, οικονομική Ένωση, ασιατικές χώρες κ.λπ.
Επαφίεται, λοιπόν, τότε στις διαπραγματεύσεις που κάνει, είτε η χώρα μας διμερώς, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μεγαλύτερη οντότητα με τις άλλες χώρες, όπως στην προκειμένη περίπτωση η συζήτηση Canadian European Union Trade Agreement, μια διαπραγμάτευση που περιλαμβάνει χιλιάδες τέτοια προϊόντα και άλλου τέτοιου είδους κατοχυρώσεις, να δουν τι θα γίνει και με τα προϊόντα αυτά.
Σε αυτές, λοιπόν, τις συζητήσεις που διεξήγαγε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Κολλέγιο των Επιτρόπων και όχι το Συμβούλιο των Επιτρόπων, εμείς δηλώσαμε καθαρά ως χώρα τα γεγονότα.
Εγώ ο ίδιος μάλιστα κάλεσα και τον Καναδό πρέσβη εδώ να του εξηγήσω, όπως ακριβώς εξηγώ και σε εσάς, τα θέματα αυτά. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν με πολύ καλό τρόπο. Ο Καναδάς αναγκάστηκε να σεβαστεί την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στο προϊόν φέτα. Σας γνωρίζω -γιατί γίνεται ένα λάθος- ότι η συμφωνία αυτή αφορά στη διακίνηση της φέτας στον Καναδά. Δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά στη διακίνηση του προϊόντος ΠΟΠ φέτα στην ευρωπαϊκή αγορά. Πολλοί πιστεύουν ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να έρθουν στην Ευρώπη καναδικά τυριά και να πωλούνται ως ελληνική φέτα. Όχι. Μάλιστα, η συμφωνία έχει τρία ακόμα στοιχεία πολύ σημαντικά, κατά την άποψή μου, που αλλάζουν ριζικά ό,τι γινόταν στο παρελθόν.
Πρώτον, δεν επιτρέπει σε κανέναν να γράψει φέτα. Μπορεί να πει ότι είναι τύπου φέτας, ότι μοιάζει με φέτας, like φέτα, ή style φέτας, αλλά δεν μπορεί να το πει φέτα.
Δεύτερον, είναι υποχρεωμένος να βάλει την προέλευση, δηλαδή να πει καναδικής προέλευσης προϊόν.
Τρίτον, να βγάλει όλα τα σήματα που χρησιμοποιούσαν και παραποιούσαν, που αλλοίωναν δηλαδή το χαρακτήρα και κορόιδευαν τον καταναλωτή του Καναδά. Κάτι Ακροπόλεις πάνω στη συσκευασία, κάτι ελληνικές σημαίες, κάτι κίονες κ.λπ. Όλα αυτά που κορόιδευαν τον Καναδό καταναλωτή, νομίζοντας ότι αγοράζει φέτα, τα απαγορεύει πλέον η συμφωνία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η χώρα μας δικαιώθηκε.
Σας θυμίζω μάλιστα ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Και το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χρειάστηκε να μιλήσει με τον κ. Μπαρόζο, προκειμένου να καταλάβουν τη σημασία που δίνει η χώρα μας σ’ αυτό το προϊόν.
Εγώ έθεσα το πρόβλημα αυτό στο Συμβούλιο των δικών μας των Υπουργών και δεσμεύτηκε ο Κομισάριος ότι στο ίδιο Κολέγιο και ο κ. Τσιόλος θα μεταφέρει υποχρεωτικά τις αποφάσεις του Συμβουλίου μας που ήταν ομόφωνες. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».

Δευτερολογία

«Θα ήθελα να κλείσω με το θέμα της φέτας. Ο Καναδάς ούτως ή άλλως δεν μπορεί να παράξει φέτα, γνήσια φέτα. Όπως ξέρετε για να παράξει κανείς φέτα χρειάζεται 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο. Ο Καναδάς δεν έχει τέτοιο γάλα. Παράγει, ουσιαστικά, λευκά τυριά, γιατί έχει μόνο αγελαδινό γάλα, το οποίο απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στην παραγωγή φέτας. Άρα, αποκλείεται να μπορέσει να φέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τέτοιου είδους προϊόντα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ούτε η Δανία μπορεί.
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Το προϊόν αυτό είναι διασφαλισμένο στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι διασφαλισμένο και στον Καναδά. Εμάς πιο πολύ μας ενδιαφέρει αυτού του είδους η κατοχύρωση στον Καναδά, γιατί θα αποτελέσει πρόκριμα αντίστοιχων διαπραγματεύσεων που θα συνεχιστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είναι πολύ μεγαλύτερη η αγορά και για τη φέτα, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται και θα γίνουν με τη Ρωσία, όπως και με άλλες χώρες.
Επομένως, δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το προϊόν χωρίς προστασία.
Κατά την άποψή μου, προστατεύεται ικανοποιητικά. Και αν χρειαστεί, θα το προστατεύσουμε ακόμη περισσότερο.
Σας θυμίζω ότι δεν είναι οριστική η συμφωνία. Έχει γίνει οριστική συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και του Προέδρου του Καναδά. Όπως ξέρετε, η συμφωνία αυτή θα έρθει στο Συμβούλιο Υπουργών για να εγκριθεί και στη συνέχεια θα πάει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ:
Αυτό σας ζητάμε. Να θέσετε βέτο.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Σας εξήγησα τι κάνουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε αυτό το προϊόν. Και θα το προστατεύσουμε!
Σε ό,τι αφορά στο γάλα -και κλείνω με αυτό- θα ήθελα να πω τα εξής: Όπως και εσείς είπατε, πραγματικά υπήρχε μία αγορανομική διάταξη, η οποία το προέβλεπε αυτό. Όμως, μετά την προσφυγή που έκανε ένας ιδιώτης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θεωρήθηκε ανεπίτρεπτη η σήμανση αυτή, αναγκάστηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης -όπως σας εξήγησαν άλλωστε- να άρει αυτή τη διάταξη.
Δεν το αφήσαμε εμείς, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτό το πράγμα. Επιμένουμε στο να υπάρχει πληροφόρηση προς τον καταναλωτή. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης κλήθηκε ο δικός μας Οργανισμός, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, να κάνει κανονιστικό πλαίσιο με επιστημονικά κριτήρια για το πώς θα ονομάζεται ένα γάλα ελληνικό και με ποιες προϋποθέσεις.
Θα μπορούσα να σας πω ορισμένα πράγματα σε ό,τι αφορά στην κατάληξη αυτής της συζήτησης. Αυτό, άλλωστε, μπήκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία έληξε μόλις πριν λίγες μέρες, στις 25 Οκτωβρίου. Και όλα τα σχόλια είναι θετικά.
Για να ονοματίσει, λοιπόν, κάποιος ένα γάλα «ελληνικό», θα πρέπει να είναι εδώ οι αγελάδες, να βόσκουν και να ανατρέφονται εδώ, στη χώρα μας. Θα πρέπει το γάλα να παράγεται, δηλαδή να αρμέγεται, να παστεριώνεται και να διατίθεται στην Ελλάδα. Μόνο έτσι θα μπορεί κάποιος να λέει ότι αυτό το γάλα είναι ελληνικό.
Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις