Γεωπόνοι Ηρακλείου: Πασαλείμματα στο πρόγραμμα Κατάρτισης του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Μεγάλες επιφυλάξεις εκφράζει το ΔΣ του Συλλόγου Γεωπόνων νομού Ηρακλείου για το επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, για 445 άτομα τονίζοντας ότι αντί να προσφέρει κατάρτιση, προσπαθεί να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του οργανισμού.
«Δεν είμαστε αντίθετοι σε προγράμματα τα οποία πραγματικά προσφέρουν περαιτέρω εκπαίδευση, ενημέρωση κι εμπειρία στο επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας. Είμαστε όμως αντίθετοι στην εκμετάλλευση εργαζομένων με την πρόφαση ότι είναι εκπαιδευόμενοι. Από νομικής απόψεως φυσικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εν λόγω πρακτική. Από ηθικής όμως; ‘Η μήπως ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;» διερωτώνται.
 Όπως σημειώνουν αυτό δεν γίνεται βέβαια μόνο με το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά υποστηρίζει ότι φέτος δεν έγιναν προσλήψεις εποχικού προσωπικού στον οργανισμό ή έστω πρακτικής άσκησης στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το προεδρείο του Συλλόγου Γεωπόνων νομού Ηρακλείου επισημαίνει  ότι  οι «εκπαιδευόμενοι» δεν θα λάβουν μισθό αλλά επίδομα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, δηλαδή δουλειά άνευ ενσήμων
·    Δεν θα μπορούν ν΄ αποδείξουν την προϋπηρεσία που απέκτησαν ούτε ν΄ ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας.
·    Δεν θεωρούνται εργαζόμενοι, οπότε δεν θα λάβουν επίδομα ανεργίας.
·    Δεν θα είναι ασφαλισμένοι παρά μόνο για την κάλυψη ατυχημάτων σε ώρα εργασίας.
·    Αν κάποιος ολοκληρώσει το 90% του προγράμματος και βρει δουλειά ή για διάφορους λόγους δεν μπορέσει να το ολοκληρώσει δε δικαιούται να το λάβει, ακόμη κι αν έχει υπερβεί το 4μηνο εργασίας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις